Dārza kūka ar āboliem un skābā krējuma glazūru

2024-10-01 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Dārza kūka ar āboliem un skābā krējuma glazūru
Āboli ir ne tikai gardi un pieejami vietējie augļi, bet arī ļoti bagāti ar uzturvielām. Tie satur šķiedrvielas, kas uzlabo gremošanu, kā arī C vitamīnu, kas stiprina imūnsistēmu. Ābolu lietošana uzturā palīdz uzturēt normālu cukura līmeni asinīs un veicina sirds veselību. Šajā receptē āboli ir galvenais saldās garšas avots, ko papildina bagātīgais skābā krējuma glazūras slānis, piešķirot kūkai īpašu maigumu.
Skābais krējums sniedz ne tikai maigu, skābeni saldo garšu, bet arī vērtīgas uzturvielas – kalciju un A vitamīnu, kas stiprina kaulus un uzlabo redzi. Ja vēlaties samazināt tauku saturu šajā receptē, skābo krējumu var aizstāt ar grieķu jogurtu.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Skābo krējumu var aizstāt ar grieķu jogurtu, lai samazinātu tauku saturu.
  • Kviešu miltus var aizvietot ar speltas vai bezglutēna miltiem, ja vēlaties recepti piemērot cilvēkiem ar glutēna nepanesamību.
  • Ābolus var aizstāt ar citiem augļiem, piemēram, bumbieriem vai plūmēm, lai piešķirtu kūkai jaunas garšas nianses.

Receptes padomi

  • Izvēlieties skābākus ābolus, piemēram, Antonovka šķirni, lai piešķirtu kūkai patīkamu salduma un skābuma līdzsvaru.
  • Lai iegūtu vēl izteiktāku garšu, varat pievienot kūkai nedaudz kanēļa vai kardamona.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Šī kūka ir lielisks rudens desertu variants, kas nodrošina bagātīgu šķiedrvielu un vitamīnu devu no āboliem, kā arī veselīgos taukus no skābā krējuma. Tomēr, ja sekojat diētai ar zemu cukura saturu, ieteicams samazināt receptē norādīto cukura daudzumu.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju daudzums kūkā: 2800 kcal
  • Kalorijas vienā porcijā (10 porcijas): 280 kcal 

Sastāvdaļas

    • Olas: 5 gab.
    • Cukurs: 350 g
    • Kefīrs: 150 g
    • Kviešu milti: 300 g
    • Āboli: 5 lieli
    • Citrona sula: 1/2 citrona
    • Skābais krējums: 400 g
    • Cepamais pulveris: 1/2 tējkarote
    • Vanilīns: šķipsna
    • Kartupeļu ciete: 1 tējkarote

    Pagatavošana

  1. 1. Atdaliet olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumiem pievienojiet 300 g cukura un saputojiet stingrās putās.
  2. 2. Pievienojiet kefīru dzeltenumu masai un ieputojiet. Pakāpeniski pievienojiet miltus un cepamo pulveri, turpiniet putot.
  3. Reklāma
  4. 3. Ābolus nomizojiet, sagrieziet gabaliņos un pievienojiet tiem citrona sulu, lai tie nesabrūnē.
  5. 4. Saputojiet olu baltumus stingrās putās un uzmanīgi iecilājiet tos mīklā.
  6. 5. Kūkas formā izklājiet ietaukotu cepampapīru, ielieciet mīklu un kārtojiet virsū ābolus.
  7. 6. Cepiet kūku 180 grādos apmēram 40 minūtes.
  8. 7. Skābo krējumu sajauciet ar atlikušo cukuru, vanilīnu un kartupeļu cieti, lai izveidotu glazūru.
  9. 8. Kad kūka ir gatava, pārlejiet ar skābo krējumu un cepiet vēl 8 minūtes.
  10. 9. Pirms pasniegšanas kūku atdzesējiet.
  11. 10. Kopsavilkums: "Dārza kūka ar āboliem un skābā krējuma glazūru" ir gards un vienkāršs deserts, kas apvieno rudenīgos ābolus ar vieglu skābā krējuma glazūru. Kūka ir bagāta ar šķiedrvielām un vitamīniem, kas nāk no āboliem, un ir lieliska izvēle gan svētku galdam, gan ikdienas desertam.
Dārza kūka ar āboliem un skābā krējuma glazūru
Dārza kūka ar āboliem un skābā krējuma glazūru
Dārza kūka ar āboliem un skābā krējuma glazūru
Siltais ābolu pīrāgs ar mannu
(1)
Ātrā kefīra ābolkūka
(1)
Kaucmindes ābolkūka
(1)