Aukstā kafijas pagatavošana ir viena no senākajām un senākajām kafijas pagatavošanas metodēm, taču diemžēl ne visiem tā ir labi zināma. Aukstā kafija ir ne tikai maigāka garšas ziņā, bet arī daudz draudzīgāka cilvēka kuņģim. Un to ir viegli pagatavot savā virtuvē!
Aukstā brūvēšanas metode tika atklāta Japānā, kas jau izsenis ir slavena ar savām kafijas un tējas ceremonijām. Japānā kafiju šādā veidā gatavo jau gadsimtiem ilgi, tāpēc par karsta ūdens uzliešanu uz sasmalcinātām kafijas pupiņām nekad pat nebija domas!
Interesanti, ka, kafiju pārlejot ar aukstu ūdeni un izturējot 12 līdz 24 stundas, kafijas pupiņu ķīmiskā sastāva īpašības ir pavisam citas, un vienlaikus tās garša ir daudz smalkāka. Aukstā kafija ir maigākas garšas, tai ir daudz mazāk skābuma un vairāk kofeīna. Neskatoties uz to, ka gan karstās, gan aukstās brūvētās kafijas pH ir gandrīz identisks, aukstā brūvētā kafija ir draudzīgāka cilvēkiem ar kuņģa problēmām, jo tās skābums ir mazāks.
Jāatzīmē arī tas, ka aukstā kafija tiek ražota kā koncentrāts, kas ledusskapī var stāvēt aptuveni 2 nedēļas, nezaudējot garšu un aromātu.
Gatavojot auksto latte, ieteicams pievienot vienu ceturtdaļu tases kafijas un trīs ceturtdaļas piena. Melnai kafijai to atšķaidiet ar ūdeni proporcijā 1:1 vai 1:2 atkarībā no jūsu vēlmēm.
Patiesībā ar aukstās kafijas koncentrātu var darīt ļoti daudz, eksperimentējot ar garšām, sīrupiem un dzerot to gan aukstu, gan siltu. Vislabākais ir tas, ka, kad tas ir gatavs, jūs varat baudīt kafiju ātri, nesildot tējkannu, negaidot un neapgrūtinot savu kuņģi.
Lai pagatavotu oriģinālo auksto kafiju, ieteicams kafijas pupiņas sasmalcināt, lai tās būtu rupjas. Taču es daudzkārt esmu gatavojusi auksto brūvēšanu ar maltu kafiju, un tā ir izdevusies lieliska! Un neuztraucieties, ja jums nav Chemex, Harija vai franču preses - izturētu kafiju var brīvi izvārīt caur metāla sietiņu vai sāls kratītāju.
Reklāma
COLD BREW priekšrocības:
- Pilnībā pagatavota aukstā kafija var atrasties ledusskapī līdz pat 2 nedēļām, nezaudējot savu garšu un aromātu. Savukārt uz ledus pagatavota karsta kafija vislabāk garšo tās pagatavošanas dienā.
- Daudz maigāka, saldāka un mazāk skāba.
- Mazāk skābuma - vairāk labsajūtas. Jo karstāks ūdens izmantots kafijas pagatavošanai, jo lielāks skābums. Tā kā aukstā kafija nekad netiek karsēta, cilvēki, kuriem ir problēmas ar kuņģa skābumu, var to nobaudīt, neizjūtot nekādu pašsajūtu.
- Lielās kafijas un ūdens attiecības dēļ aukstā kafija ir spēcīgāka un diezgan bieži tiek lietota kā koncentrāts. Taču, neskatoties uz to, dzērienā nav rūgtuma vai skābuma kā parastajā kafijā, kas pagatavota ar karstu ūdeni.
- Vienmēr pa rokai. Neraugoties uz ilgo nogatavināšanas laiku, ja uzreiz pagatavosiet lielāku daudzumu, karstās dienās varēsiet ātri atsvaidzināt sevi ar gardu dzērienu dažu minūšu laikā.
- Ja vēlaties karstu kafiju, varat brīvi uzsildīt auksti vārītu kafiju.
- Aukstā brūvēšanas metode ir ideāli piemērota arī kafijai bez kofeīna.
COLD BREW trūkumi:
- Ilgs pagatavošanas laiks. Ilgs pagatavošanas laiks: lai pirmo reizi pilnībā pagatavotu kafiju, ir nepieciešama tikai diena. Ja negaidīsiet vismaz 12 stundas, lai kafija pilnībā nogatavotos, var gadīties, ka kafijas ūdens būs šķidrs. Tāpēc noteikti ir vērts pagaidīt un tas ir vienkārši nepieciešams.
Reklāma
Un tiem, kas vēlas eksperimentēt, iesaku nebaidīties to darīt! Aukstā kafija var iegūt pavisam jaunu garšu, pievienojot garšvielas, sīrupus vai vienkārši karstu putukrējumu. Tāpēc ķerieties pie gatavošanas jau tagad!