Vair grūti iedomāties Ziemassvētku galdu bez siļķes - lielākā daļa saimnieču to gatavo pēc savām receptēm, kas bieži vien ir mantotas no mātēm vai vecmāmiņām. Lai dažādotu tradicionālos ēdienus, varat izmēģināt ko jaunu, piemēram, īpašo Matjes reņģi, kas pārsteigs ar atšķirīgu garšu un ļoti maigu konsistenci.
Matjes ir jauna, "nevainīga" Ziemeļjūrā nozvejota reņģe. Tā tiek nozvejota savā pirmajā dzīves gadā, kad vēl nav izveidojušās ikri un piens. Tās ir vēl baltas, jaunas un nenobriedušas.
Matjes reņģes ir ļoti treknas zivis, parasti aptuveni 23% tauku, un tās ir lielisks omega-3 taukskābju avots. Šis tauku saturs samazinās, siļķei sākot nobriest, un biežāk sastopamajām siļķēm, kuras parasti ķer 2. vai 3. dzīves gadā, tauku saturs ir tikai 15 %.
Matjes siļķes ir svaigas, nekad iepriekš nesaldētas, un tās nav paredzētas pārdošanai. Uzreiz pēc nozvejošanas to aplej ar sālītu jūras ūdens sālījumu un sasaldē, kas ir obligāti vajadzīgs, lai iznīcinātu dažādas baktērijas. Šādā veidā sasaldētas siļķes var uzglabāt veselu gadu.
Ko tās ir atkausētas, tās ir gatavas ēšanai - nīderlandieši parasti pērk siļķes 5-10 kg lielos spainīšos un paši mājās tās apstrādā. Tie, kas ir pārāk slinki vai nevēlas to darīt, apstājas, lai nogaršotu Matjes pie ielu kioskiem, kuru Nīderlandes pilsētās ir daudz. Un nav jāgaida svētki, lai tur nokļūtu.
Reklāma
Nīderlandieši Matjes reņģi parasti ne pasniedz ar kādiem salātiem, kā arī neslēpj to zem citām garšvielām - viņi to ēd veselu, vienkārši apbērtu ar sasmalcinātiem sīpoliem, dažkārt ar melnas maizes un/vai marinēta gurķa kumosu. Vācieši, kas arī ir lieli siļķu cienītāji, bieži ēd tās pildītas bulciņā, un daži gatavo Matjes siļķu tartaru vai citus sarežģītākus našķus. Un šoreiz tas ir mans ļoti iecienītais, neparastais siļķu ēdiens, kas ir ļoti garšīgs!