Viena no lietām, kas bija iekļauta manā obligāti veicamo darbu sarakstā, bija sagatavot confit de canard. Mani kārdināja recepte, ko man internetā bija parādījis kāds draugs, un es tik ļoti vilinājos, ka nolēmu pagatavot šo ēdienu savā virtuvē, neko negaidot. Un, protams, es to izdarīju!
Patiesībā Francijā pīļu ievārījumu (tā angļu valodā tulko šī brīnišķīgā ēdiena nosaukumu) izgudroja nevis kā pusdienu ēdienu, bet gan kā ļoti labu gaļas konservēšanas līdzekli. Marinētas pīļu kājas ļoti ilgi (10 stundas vai ilgāk) sautē savos taukos zemā temperatūrā, līdz tās kļūst diezgan mīkstas. Pēc tam tās ievieto īpašos traukos, aplej ar tiem pašiem taukiem un, pareizi uzglabājot, var uzglabāt kā pārtikas produktu rezervi līdz pat diviem gadiem. Lai gan "confit de canard" ir plaši izplatīta diezgan plašā reģionā (un ne tikai Francijā, piemēram, Andorā šādi pagatavota pīle tiek uzskatīta arī par vietējo delikatesi), vislielākās pretenzijas uz šo konservēšanas metodi izsaka Gaskoņas iedzīvotāji, uzskatot, ka tieši tur ir "confit de canard" izcelsme.
Taču, tā kā mēs neesam Gaskoņas zemnieki, kas vada pīļu fermu un vēl gadiem ilgi ēdīsim tikai konservētu pīli, to var pagatavot nedaudz ātrāk, proti, sautējot īsāku laiku un tikai nedaudz augstākā temperatūrā. Šādā veidā pagatavota pīle nevar saglabāties mēnešiem ilgi, bet svētku pusdienām vai vakariņām tā noteikti būs piemērota. Vienīgais, protams, ir tas, ka šim ēdienam ir jāparedz pietiekami daudz laika: pīle pirms tam ir jāmarinē un pēc tam jātutina vismaz 4 stundas. Arī sarkanajiem kāpostiem, ar kuriem tradicionāli pasniedz confit de canard, ir nepieciešams ievērojams laiks (aptuveni 2 stundas). Tāpēc tas ir fantastisks ēdiens, tāpat kā pīles taukos ceptie kartupeļi, kas garšoti ar ķiplokiem un pētersīļiem (pommes de terre à la sarladaise).
Reklāma
Kā redzams, ēdiens ir viegli pagatavojams, tikai jābūt pacietīgam. Bet jūs varat veltīt garu ziemas vakaru uzdevumam, kas varētu būt ikdienišķs vai pat garlaicīgs, bet kuru var padarīt īpašu, pagatavojot un nobaudot jaunu ēdienu...? Tas ir mans vēlējums jums:) Un es arī gatavoju confit de canard. Un noteikti ne vienu vai divas reizes.