Confit de canard - pīles kājas franču valodā

2023-05-08 Receptes autors Worldrecipes.lv

Confit de canard - pīles kājas franču valodā
Viena no lietām, kas bija iekļauta manā obligāti veicamo darbu sarakstā, bija sagatavot confit de canard. Mani kārdināja recepte, ko man internetā bija parādījis kāds draugs, un es tik ļoti vilinājos, ka nolēmu pagatavot šo ēdienu savā virtuvē, neko negaidot. Un, protams, es to izdarīju! 

Patiesībā Francijā pīļu ievārījumu (tā angļu valodā tulko šī brīnišķīgā ēdiena nosaukumu) izgudroja nevis kā pusdienu ēdienu, bet gan kā ļoti labu gaļas konservēšanas līdzekli. Marinētas pīļu kājas ļoti ilgi (10 stundas vai ilgāk) sautē savos taukos zemā temperatūrā, līdz tās kļūst diezgan mīkstas. Pēc tam tās ievieto īpašos traukos, aplej ar tiem pašiem taukiem un, pareizi uzglabājot, var uzglabāt kā pārtikas produktu rezervi līdz pat diviem gadiem. Lai gan "confit de canard" ir plaši izplatīta diezgan plašā reģionā (un ne tikai Francijā, piemēram, Andorā šādi pagatavota pīle tiek uzskatīta arī par vietējo delikatesi), vislielākās pretenzijas uz šo konservēšanas metodi izsaka Gaskoņas iedzīvotāji, uzskatot, ka tieši tur ir "confit de canard" izcelsme.

Taču, tā kā mēs neesam Gaskoņas zemnieki, kas vada pīļu fermu un vēl gadiem ilgi ēdīsim tikai konservētu pīli, to var pagatavot nedaudz ātrāk, proti, sautējot īsāku laiku un tikai nedaudz augstākā temperatūrā. Šādā veidā pagatavota pīle nevar saglabāties mēnešiem ilgi, bet svētku pusdienām vai vakariņām tā noteikti būs piemērota. Vienīgais, protams, ir tas, ka šim ēdienam ir jāparedz pietiekami daudz laika: pīle pirms tam ir jāmarinē un pēc tam jātutina vismaz 4 stundas. Arī sarkanajiem kāpostiem, ar kuriem tradicionāli pasniedz confit de canard, ir nepieciešams ievērojams laiks (aptuveni 2 stundas). Tāpēc tas ir fantastisks ēdiens, tāpat kā pīles taukos ceptie kartupeļi, kas garšoti ar ķiplokiem un pētersīļiem (pommes de terre à la sarladaise).
Reklāma

Kā redzams, ēdiens ir viegli pagatavojams, tikai jābūt pacietīgam. Bet jūs varat veltīt garu ziemas vakaru uzdevumam, kas varētu būt ikdienišķs vai pat garlaicīgs, bet kuru var padarīt īpašu, pagatavojot un nobaudot jaunu ēdienu...? Tas ir mans vēlējums jums:) Un es arī gatavoju confit de canard. Un noteikti ne vienu vai divas reizes.

Sastāvdaļas

    Pīļu kājas:
    • pīļu kājas: 4
    • Ķiploki: 2-4 daiviņas
    • Timiāns: daži zariņi
    • lauru lapas: 2
    • Sāls:
    • 2 melno piparu graudiņi
    • pīles tauki: ~ 0,5 litra
    Kartupeļiem:
    • Kartupeļi: 4-6
    • Pīles tauki (cepšanai)
    • Ķiploki: 2 daiviņas
    • Sāls:
    • melnie pipari
    • pētersīļu lapas
    Copustam:
    • Pīles tauki: 2 ēdamkarotes (cepšanai).
    • sīpols: 1
    • sarkanais kāposts: 1 mazs
    • skābi āboli: 1 liels (vai 2 mazi).
    • sarkanvīns: ~ 250 mililitri
    • etiķis: 2-3 ēdamkarotes
    • brūnais cukurs: 2-3 ēdamkarotes
    • kanēlis: šķipsniņa
    • Sāls:
    • pipari:
    • sarkano jāņogu želeja: 1-2 ēdamkarotes (nav obligāti)

    Pagatavošana

  1. 1. Vispirms marinējiet pīles kājas, apkaisot un berzējot tās ar sāli (nelieciet pārāk daudz sāls, jo vēlāk tā nepazudīs) un rupji sasmalcinātiem melnajiem pipariem.
  2. 2. Novietojiet abas stilbiņus ādiņām uz leju, uz gaļas uzlieciet lauru lapu, dažus timiāna zariņus un sasmalcinātas (bet nesasmalcinātas) ķiploka daiviņas.
  3. Reklāma
  4. 3. Atlikušās 2 stilbiņus ar ādu uz augšu un griezumu uz leju, lai izveidotu 2 stilbiņu sviestmaizes ar garšvielām starp tām.
  5. 4. Ievietojiet pīles kājas bļodā ar sāniem uz augšu, pārklājiet un atstājiet marinēties vismaz uz nakti, bet varat marinēt ilgāk, apmēram 24 stundas.
  6. 5. Pēc kotlešu izņemšanas no marinādes tās nosusiniet ar papīra dvieli un noskrāpējiet garšvielas.
  7. 6. Ievietojiet tos kastroļa traukā - vēlams diezgan šaurā, t. i., tāda izmēra, lai ciskas būtu pēc iespējas tuvāk viena otrai. Ielej pīles taukus tā, lai visa gaļa būtu pārklāta, un pārklāj.
  8. 7. Ievietojiet cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 150 grādiem. Cep apmēram 1,5 stundas, pēc tam temperatūru samazina līdz 140 °C un cep vēl 2,5 stundas vai ilgāk, līdz gaļa ir diezgan mīksta, bet nenokrīt no kauliem.
  9. 8. Kamēr gaļa gatavojas, sautējiet kāpostus. Uzkarsē pannā pīles taukus, pievieno sasmalcinātu sīpolu un īsi apcep.
  10. 9. Tad pievienojiet plānās šķēlītēs sagrieztus kāpostus un sagrieztu ābolu (mizotu un bez sēklām), ielejiet vīnu un pievienojiet visas garšvielas. Rūpīgi samaisa, pārklāj un, laiku pa laikam maisot, vāra apmēram 1,5-2 stundas vai līdz kāposti ir pilnīgi mīksti.
  11. 10. Pirms sautējums ir gatavs, pārbaudiet, vai garšvielas nav pazudušas, un, ja nepieciešams, pievienojiet upeņu želeju. Kāpostiem jābūt ļoti mīkstiem un ar patīkamu saldskābu garšu.
  12. 11. Pirms gaļa ir gatava sautēšanai, apcep kartupeļus: pannā uzkarsē pīles taukus, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus kartupeļus un, laiku pa laikam pagriežot, cep, līdz tie kļūst mīksti un labi apbrūnējuši (pannu var aizklāt ar vāku).
  13. 12. Kad kartupeļi ir gatavi, pārkaisiet tos ar sāli, sasmalcinātiem melnajiem pipariem un rīvētu ķiploku, cepiet vēl dažas minūtes un pēc tam nosusiniet. Apceptos kartupeļus pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem.
  14. 13. Uzmanīgi izņemiet ceptās kotletes no cepamās paplātes un apcepiet tās. To var izdarīt vai nu uz pannas (ar ādu uz leju, pēc tam uz dažām sekundēm apgriežot), vai arī liekot gaļu uz pannas ar ādu uz augšu un cepot dažas minūtes.
  15. 14. Pasniedziet ar ceptiem kartupeļiem un sautētiem sarkanajiem kāpostiem vai jebkuriem citiem jums tīkamiem salātiem. Garšīgi!
Cepta pīle ar ķimenēm
(1)
Lēni cepta pīle
(1)