Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis

2024-09-25 Receptes autors Zitinja - Zitinjas virtuve

Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
"Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis" ir viens no tiem bērnības kārumiem, kas bieži tika gatavots ģimenes svētkiem. Tā vienkāršība un īpašā garša atdzīvina atmiņas par laiku, kad īrisa konfektes un kukurūzas nūjiņas bija populāri desertu komponenti. Galvenā šī kāruma sastāvdaļa ir kukurūza, kas ir ne tikai garšīgs, bet arī vērtīgs produkts uzturā. Kukurūza satur šķiedrvielas, B grupas vitamīnus un antioksidantus, kas palīdz uzturēt veselīgu gremošanas sistēmu un uzlabo ādas stāvokli.

Lai arī tradicionāli šajā receptē izmanto īrisa konfektes, var apsvērt arī dažādas alternatīvas, piemēram, karameles vai pat dažādus karameļu mērces veidus, lai iegūtu līdzīgu tekstūru un garšu.

Alternatīvas sastāvdaļas

Ja nevari atrast īrisa konfektes, vari izmantot karameles mērci vai piena konfektes (piemēram, "gotiņas"). Tāpat, kukurūzas nūjiņu vietā var mēģināt izmantot puffed rice (puffētas rīsu nūjiņas) vai citu kraukšķīgu graudaugu veidu.

Receptes padomi

Gatavojot kukulīti, esi uzmanīgs ar masas temperatūru, jo karstā masa var viegli apdedzināt rokas. Izmanto karstumizturīgos cimdus vai dubulto cepampapīra slāni, lai veidotu vēlamo formu.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Lai arī "Kuki muki" satur daudz kaloriju, pateicoties cukura un tauku daudzumam no īrisa un sviesta, kukurūzas nūjiņas nodrošina nedaudz šķiedrvielu. Tomēr šo kārumu ieteicams baudīt ar mēru, īpaši, ja seko veselīgam dzīvesveidam. Ir svarīgi atcerēties, ka augsts cukura daudzums šajā desertā var veicināt enerģijas līmeņa strauju kritumu pēc tā baudīšanas.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju skaits aptuveni 2500 kcal. 
  • Vienā porcijā (aptuveni 100 g) ir ap 250 kcal. 

Sastāvdaļas

    • Kukurūzas nūjiņas: 1,5 pakas
    • Īrisa konfektes: 600 g
    • Sviests: 200 g

    Pagatavošana

  1. 1. Izņem no ietinamajiem papīrīšiem visas īrisa konfektes (aptuveni 92 gab.).
  2. 2. Lielā katlā uzkarsē sviestu, līdz tas izkūst.
  3. Reklāma
  4. 3. Pievieno īrisa konfektes un turpina kausēt, nepārtraukti maisot, lai masa nepiedegtu.
  5. 4. Kad konfektes ir pilnībā izkusušas un masa kļuvusi viendabīga, noņem katlu no uguns.
  6. 5. Iemaisi kukurūzas nūjiņas, rūpīgi pārklājot tās ar īrisa masu.
  7. 6. Izmantojot karstumizturīgos cimdus, izveido kukulīti uz cepamā papīra. Pārklāj to ar vēl vienu papīra slāni un piespied, lai izveidotu vēlamo formu.
  8. 7. Ļauj kukulītim pilnībā atdzist un sacietēt. Pirms pasniegšanas sagriez šķēlēs.
  9. 8. Kopsavilkums: "Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis" ir klasisks un vienkāršs deserts, kas aizved atpakaļ bērnības atmiņās. Šī recepte, lai arī nav diētisks ēdiens, piedāvā vienkāršu prieku, kuru var pielāgot ar alternatīvām sastāvdaļām. Bonuss ir arī tas, ka pagatavošanas process ir ātrs un neprasa cepšanu.
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Kuki muki jeb kukurūzas un īrisa kukulītis
Rabarberu sambuks
(1)
Svaigu zemeņu panna cotta
(1)