Piparkūku mīkla

2022-08-20 Receptes autors Worldrecipes.lv

Piparkūku mīkla
Piparkūkas... mmm... siltas, smaržīgas un kraukšķīgas. Bērnībā piparkūkas cept bija lielum lielais gods. Pie lielā virtuves galda blakām mīklas toveris un daudz dažādu formīšu. Toreiz pannas likām milzīgas, kuras šķita neiespējami piepildīt. Tēva vanaga acs, lai tik mīklu gana plānu izvelnējam un lai formiņas izspiežam gana rūpīgi un cieši. Taču galarezultāts bija tā vērts, siltas, kraukšķīgas piparūkas, kuras mamma glabāja lielā, bleķa kārbā, augstākajā plauktā. Nebija nemaz tik viegli to pipildīt un pēcāk tikt tam klāt.

Ilgu laiku braucu pie vecākiem cept piparkūkas. Tagad tām bija pievienojusies vēl viena vērtība. Bērnības garša.

Šogad mani laiks visu laiku apsteidz. Jāsaka, ka diezgan nepatīkami, atklāju ledusskapī nobāztu pērnā gadā pirkto piaprkūku mīklu. Jāsaka, ka izcepu piparkūkas un ne kāda vaina. Tas tā lika aizdomāties, kas tajā mīklā ir vēl pievienots. Tapēc nolēmu pagatavot pašas piparkūku mīklu.

Recepšu ir daudz un dažādu, ka ne saprast, kura būtu īstā. Tapēc šoreiz izmēģināju draudzenes gatavoto mīklas recepti.

Cerams, ka uz Ziemassvētkiem, piparkūkas būs labas!

Sastāvdaļas

    • 1kg miltu
    • 500gr iesala ekstrata
    • 300gr cukura
    • 200gr sviesta
    • 2 olas
    • 1/2 tēj.k. sodas vai cepamā pulvera
    Garšvielas:
    • 20 krustnagliņas
    • 10 melnie piparu graudi
    • 5 smaržīgie pipari
    • Tad pa 2 tēj.k. koriandrs, muskatrieks, kanēlis, ingvers, karmadons

    Pagatavošana

  1. 1. Nu lūk. Tad nu tās garšvielas, kas ir graudiņos aši sasmalcinam blenderī vai dzirnaviņās.
  2. 2. Brīdinu!!! Aromāts ir vienkārši dievīgs un pat lielākajam skeptiķim pēc šī aromāta ieelpošanas, parādīsies Ziemassvētku noskaņa un ilgas pēc svētkiem.
  3. Reklāma
  4. 3. Tālāk pievienojam jau maltās garšvielas un visu samaisam kopā.
  5. 4. Tad ņemam 500gramus miltu un izsijājam caur sietu bļodā. Pievienojam garšvielas un rūpīgi samaisam.
  6. 5. Atlikušamiem 500gramiem miltu, pieberam pustējkaroti cepamā pulvera vai sodas. Arī samaisam.
  7. 6. Tad ķeramies pie iesala pagatavošanas. Ņemam vidēji lielu katliņu, ielejam iesalu, 200gr. sviesta un 300gr. cukura. Liekam uz lēnas uguns un sildam, līdz sviests un cukurs izkusis.
  8. 7. Kad masa ir uzsildijusies un sviests ar cukuru pilnībā izkusis, ņemam nos no uguns un beram iekšā 500gr. miltus ar garšvielām. Miltus beram lēnām, intensīvi maisot iesalu. Uzreiz mūs apņems apburošs aromāts. Samaisam viendabīgā masā un ļaujam mīklai atdzist.
  9. 8. Nu lūk, ļaujam mīklai atdzist vai vismaz būt remdenai. Uz galda izveidoju tādu kā apli ar miltu sieniņām. Remdeno mīklu liku tajā aplī un ļāvu vēl mirkli padzist.
  10. 9. Tad sāku pamazām mīcīt. Lēnām, nesteidzoties to apvīļāju miltos. Tad izveidoju bedrīti, kur iesitu 2 olas. Uzbēru nedaudz mitlu un sāku kārtīgi mīcīt, ik pa laikam pieberot atlikušos miltus klāt. Visu samīciju viendabīgā un gludā masā!
  11. 10. Nu lūk. Piparkūku mīkla gatava. Tagad tik jāsadala pa porcijām, jāsatin follijā vai pārtikas plēvē un jāuzglabā ledusskapī kādas 2-3 nedēļas.
  12. 11. Cerams, ka rezultāts būs labs. Un ka neaizmirsīsies uz gadu...
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Piparkūku mīkla
Alus cūkas cepetis
(1)
Viltotais vistas cepetis
(1)
Svētdienas jēra ciska ar mērci
(1)
Jēra cepetis alū
(1)
Cūkas cepetis sinepēs
(1)
Karstalus
(1)
Piparkūku mīkla ar medu - labākā recepte
(1)