Alus uzkoda ar kraukšķīgu rudzu maizi un siera-piparu maisījumu

2024-10-13 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Alus uzkoda ar kraukšķīgu rudzu maizi un siera-piparu maisījumu
Šī uzkoda ir lieliska izvēle Līgo svētku galdam, īpaši piemērota baudīšanai kopā ar alu. Rudzu maize ir tradicionāls Latvijas produkts, kas ir pilngraudu un bagāts ar šķiedrvielām. Līdztekus tam šī recepte piedāvā siera, olu un kūpināta bekona kombināciju, kas nodrošina bagātīgu garšu un ilgstošu sāta sajūtu. Sierā ir daudz kalcija, kas ir svarīgs kaulu veselībai, un olas piedāvā olbaltumvielas, kas ir būtiskas muskuļu atjaunošanai.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Siers: Ja ķimeņu siers nav pieejams, varat izmantot jebkuru cietā tipa sieru, piemēram, Čedaru vai Goudu, kas arī labi sader ar alu.
  • Bekons: Kūpinātu bekonu var aizstāt ar grauzdētām šķiņķa šķēlēm vai kūpinātu vistas šķiņķi.
  • Majonēze: Tā vietā var izmantot grieķu jogurtu, lai iegūtu vieglāku un mazāk kaloriju bagātu variantu.

Receptes padomi

Lai iegūtu vēl intensīvāku garšu, pievienojiet majonēzes masai sasmalcinātus marinētus gurķus. Bekonu ieteicams iepriekš viegli apgrauzdēt, lai iegūtu kraukšķīgumu.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Šī uzkoda ir augstas kaloriju vērtības dēļ tās sastāvdaļās iekļautā siera un bekona dēļ. Lai gan bekons satur piesātinātos taukus, nelielos daudzumos tas var būt pieņemams baudījums. Siers un olas sniedz vērtīgu olbaltumvielu un kalcija devu. Šī ir lieliska uzkoda, kas jābauda ar mēru.

Kalorijas

  • Kopā: 650 kcal
  • Vienā porcijā: 162 kcal 

Sastāvdaļas

    • Rudzu maize: 4 šķēles
    • Vārītas olas: 2 gab
    • Ķimeņu siers: 100 g
    • Kūpināts bekons: 50 g
    • Ķiploka daiviņa: 1 gab
    • Marinēti gurķi: 2 gab
    • Majonēze: 2 ēdamkarotes
    • Sāls un pipari: pēc garšas
    • Svaigi loki: dekorēšanai
    • Ķimenes: šķipsna
    • Eļļa maizes apgrauzdēšanai: 1 ēdamkarote

    Pagatavošana

  1. 1. Rudzu maizes šķēles viegli apslaka ar eļļu un apgrauzdē uz pannas līdz kraukšķīgai tekstūrai.
  2. 2. Olas sarīvē smalki, pievieno rīvētu sieru un ķiploku. Sajauc ar majonēzi, sāli un pipariem, līdz izveidojas vienmērīga masa.
  3. Reklāma
  4. 3. Bekonu sagriež nelielos gabaliņos un apcep, lai tas kļūtu kraukšķīgs. Marinētus gurķus sagriež šķēlēs.
  5. 4. Uz katras maizes šķēles uzklāj siera masu, uzliek gurķu šķēli un pārkaisa ar bekona gabaliņiem.
  6. 5. Lokus smalki sakapā un pārkaisa uz maizes šķēlēm, pārkaisa arī nedaudz ķimenes.
  7. 6. Pēc vēlēšanās, uzkodu var papildināt ar smalki rīvētu ķimeņu sieru kā pēdējo kārtu.
  8. 7. Kopsavilkums: Šī gardā "Alus uzkoda" ar rudzu maizi un siera maisījumu ir piemērota gan kā galvenā uzkoda Līgo svētkiem, gan kā izcilas kvalitātes pavadījums, baudot glāzi alus ar draugiem vai ģimeni. Rudzu maizes kraukšķīgums un siera majonēzes krēmīgums padara šo uzkodu neatvairāmu ikvienam svētku viesim.
Alus uzkoda ar kraukšķīgu rudzu maizi un siera-piparu maisījumu
Alus uzkoda ar kraukšķīgu rudzu maizi un siera-piparu maisījumu
Alus uzkoda ar kraukšķīgu rudzu maizi un siera-piparu maisījumu
Alus uzkoda ar kraukšķīgu rudzu maizi un siera-piparu maisījumu
Tortillas ar siera mērci un malto gaļu
(1)