Biezpiena sacepums gluži kā bērnībā

2024-10-01 Receptes autors Kristine Kulesova

Biezpiena sacepums gluži kā bērnībā
Biezpiena sacepums ir klasisks latviešu ēdiens, kas bieži vien atgādina bērnību un siltas ģimenes maltītes. Galvenā sastāvdaļa – biezpiens – ir lielisks kalcija, olbaltumvielu un vitamīnu avots. Tas palīdz stiprināt kaulus, muskuļus un nervu sistēmu, padarot to par būtisku sastāvdaļu īpaši bērniem un pieaugušajiem. Biezpiens satur arī fosforu, kas nepieciešams šūnu enerģijas ražošanai. Šo sacepumu var uzskatīt par veselīgu desertu vai pat vieglu brokastu ēdienu.

Ja meklē biezpiena alternatīvas, var izmantot rikotu vai pat vegānisko biezpiena aizstājēju, kas ir pieejams veikalos. Mannas vietā var izmēģināt auzu pārslas vai kukurūzas miltus, kas dos līdzīgu tekstūru.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Biezpiena vietā var izmantot rikotu vai vegānisku alternatīvu.
  • Mannu var aizstāt ar auzu pārslām vai kukurūzas miltiem.
  • Cukura vietā var lietot medu vai kļavu sīrupu, lai piešķirtu dabiskāku saldumu.

Receptes padomi

  • Pirms pasniegšanas sacepumu atdzesē, lai tas nostiprinās un ir vieglāk sagriežams.
  • Pievieno žāvētus augļus, piemēram, rozīnes vai aprikozes, lai piešķirtu ēdienam papildus garšu un tekstūru.
  • Pasniedz ar svaigām ogām vai ogu mērci, kas piešķirs skābenumu un kontrastu saldajam sacepumam.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Biezpiens ir ļoti veselīgs, bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, kas stiprina kaulus un muskuļus. Tomēr šis ēdiens satur arī cukuru un sviestu, kas palielina kaloriju daudzumu. Lai padarītu recepti mazāk kalorijām bagātu, var samazināt cukura daudzumu vai aizstāt sviestu ar kokosriekstu eļļu.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju daudzums: aptuveni 800 kcal
  • Kalorijas vienā porcijā: aptuveni 200 kcal

Sastāvdaļas

    • Biezpiens: 450 g
    • Mannā: 2 ēdamkarotes
    • Cukurs: 2 ēdamkarotes
    • Vaniļas cukurs: šķipsniņa
    • Ola: 1 gab
    • Sviests, izkausēts: 1/2 ēdamkarotes

    Pagatavošana

  1. 1. Sajauc kopā biezpienu, mannā, cukuru, vaniļas cukuru un olu, līdz izveidojas viendabīga masa.
  2. 2. Sagatavo cepamo formu, iesmērējot to ar izkausētu sviestu, lai masa neliptu pie formas.
  3. Reklāma
  4. 3. Ielej sagatavoto biezpiena masu formā, izlīdzinot virsmu.
  5. 4. Uzlej virsū atlikušo izkausēto sviestu, lai iegūtu maigu un zeltainu virskārtu.
  6. 5. Cep cepeškrāsnī 180°C temperatūrā apmēram 30-35 minūtes, līdz sacepums ir viegli brūns un labi pacēlies.
  7. 6. 💡 Padoms: Ļauj sacepumam atdzist pirms pasniegšanas, lai tas būtu vieglāk sagriežams. Pasniedz ar svaigām ogām vai ogu mērci, kas papildinās sacepuma saldumu.
  8. 7. Kopsavilkums: "Biezpiena sacepums gluži kā bērnībā" ir viegli pagatavojams un gardēžu iecienīts ēdiens, kas atgādina mājīgu un siltu atmosfēru. Tas ir barojošs, bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, bet var kļūt kalorijām bagāts, ja nepievērš uzmanību sastāvdaļu izvēlei. Ar žāvētiem augļiem un svaigām ogām to var pielāgot atbilstoši gaumei.
Bezgalgardā biezpienkūka
(2)
Biezpiena plātsmaize ar cepamo pulveri (26 x 35) - garšīgas receptes
(1)
Rabarberu pīrāgs ar biezpienu
(1)
Biezpiena - baltās šokolādes kūka
(1)
Banānu maize ar biezpienu un ananāsiem
(1)