Biezpiena sacepums ir klasisks latviešu ēdiens, kas bieži vien atgādina bērnību un siltas ģimenes maltītes. Galvenā sastāvdaļa – biezpiens – ir lielisks kalcija, olbaltumvielu un vitamīnu avots. Tas palīdz stiprināt kaulus, muskuļus un nervu sistēmu, padarot to par būtisku sastāvdaļu īpaši bērniem un pieaugušajiem. Biezpiens satur arī fosforu, kas nepieciešams šūnu enerģijas ražošanai. Šo sacepumu var uzskatīt par veselīgu desertu vai pat vieglu brokastu ēdienu.
Ja meklē biezpiena alternatīvas, var izmantot rikotu vai pat vegānisko biezpiena aizstājēju, kas ir pieejams veikalos. Mannas vietā var izmēģināt auzu pārslas vai kukurūzas miltus, kas dos līdzīgu tekstūru.
Alternatīvas sastāvdaļas
- Biezpiena vietā var izmantot rikotu vai vegānisku alternatīvu.
- Mannu var aizstāt ar auzu pārslām vai kukurūzas miltiem.
- Cukura vietā var lietot medu vai kļavu sīrupu, lai piešķirtu dabiskāku saldumu.
Receptes padomi
- Pirms pasniegšanas sacepumu atdzesē, lai tas nostiprinās un ir vieglāk sagriežams.
- Pievieno žāvētus augļus, piemēram, rozīnes vai aprikozes, lai piešķirtu ēdienam papildus garšu un tekstūru.
- Pasniedz ar svaigām ogām vai ogu mērci, kas piešķirs skābenumu un kontrastu saldajam sacepumam.
Veselības ieguvumi un trūkumi
Biezpiens ir ļoti veselīgs, bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, kas stiprina kaulus un muskuļus. Tomēr šis ēdiens satur arī cukuru un sviestu, kas palielina kaloriju daudzumu. Lai padarītu recepti mazāk kalorijām bagātu, var samazināt cukura daudzumu vai aizstāt sviestu ar kokosriekstu eļļu.
Kalorijas
- Kopējais kaloriju daudzums: aptuveni 800 kcal
- Kalorijas vienā porcijā: aptuveni 200 kcal