Griķi ir unikāli – citu graudu vidū tie noved pie dzelzs daudzuma, kas ir labs mūsu veselībai un ķermenim. Tas ir arī bagāts ar vitamīniem В1, В2, В6, РР, Р un kalciju, jodu, fosforu, kobaltu, tāpēc griķi ir neaizstājami gremošanas sistēmai un aknām.
Cik ilgs laiks nepieciešams, lai pagatavotu griķus?
- Griķus vāra 15-20 minūtes.
- Griķu biezputra ar pienu vārīta 35 minūtes.
Kā pareizi sagatavot griķus?
- Labi izskalojiet griķus zem auksta ūdens.
- Cepiet griķus 2-3 minūtes uz sakarsētas pannas (bez eļļas).
- Katlā ielej vēl 2 kar auksta ūdens griķus. 1 glāzei griķu vajag 2 glāzes ūdens. Sāliet ūdeni.
- Pievienojiet ūdenim griķus.
- Novietojiet katlu uz lēnas uguns. Pēc vārīšanās pievieno vienu ēdamkaroti sviesta.
- Griķus vāra 20 minūtes. zemā siltumā zem vākiem.
Griķu sagatavošanas pamatnoteikumi:
- Griķus nekad nedrīkst maisīt gatavošanas laikā, pārvietojiet vāku.
- Vārot griķus nepieciešams izmantot katlu ar biezu dibenu.
- Gatavo 3 posmos: uzvāra, uzvāra katliņā, kas pārklāts uz lēnas uguns, šauj.