Kā vārīt griķus?

2023-11-18 Receptes autors Worldrecipes.lv

Kā vārīt griķus?
Griķi ir unikāli – citu graudu vidū tie noved pie dzelzs daudzuma, kas ir labs mūsu veselībai un ķermenim. Tas ir arī bagāts ar vitamīniem В1, В2, В6, РР, Р un kalciju, jodu, fosforu, kobaltu, tāpēc griķi ir neaizstājami gremošanas sistēmai un aknām.

Cik ilgs laiks nepieciešams, lai pagatavotu griķus?
- Griķus vāra 15-20 minūtes.
- Griķu biezputra ar pienu vārīta 35 minūtes.

Kā pareizi sagatavot griķus?
- Labi izskalojiet griķus zem auksta ūdens.
- Cepiet griķus 2-3 minūtes uz sakarsētas pannas (bez eļļas).
- Katlā ielej vēl 2 kar auksta ūdens griķus. 1 glāzei griķu vajag 2 glāzes ūdens. Sāliet ūdeni.
- Pievienojiet ūdenim griķus.
- Novietojiet katlu uz lēnas uguns. Pēc vārīšanās pievieno vienu ēdamkaroti sviesta.
- Griķus vāra 20 minūtes. zemā siltumā zem vākiem.

Griķu sagatavošanas pamatnoteikumi:
- Griķus nekad nedrīkst maisīt gatavošanas laikā, pārvietojiet vāku.
- Vārot griķus nepieciešams izmantot katlu ar biezu dibenu.
- Gatavo 3 posmos: uzvāra, uzvāra katliņā, kas pārklāts uz lēnas uguns, šauj.

Sastāvdaļas

    Griķu biezputra (Sastāvdaļas):
    • Griķi, 1,5 glāzes
    • Piens, 2 glāzes
    • Ūdens, 2 glāzes
    • Sviests, 50 grami
    • Sāls
    • Cūkgaļas speķis, 100 grami
    • Sīpoli, 1 vienība
    Griķu pankūkas (Sastāvdaļas):
    • Griķi, vārīti, 2 paciņas
    • Paprika, 1 vienība
    • Burkāni, 1 vienība
    • Olas, 1 vienība
    • Milti, 4 ēdamk
    • Garšvielas
    • Zaļie (dažādi)
    • Olīvju eļļa

    Pagatavošana

  1. 1. Griķu biezputra Griķus pārlasa, nomazgā, pievieno verdošam ūdenim un vāra, līdz sākas sabiezēšana. Tad ielej pienu, pievieno sviestu, sāli un vāra, līdz griķi uzsūc visu šķidrumu. Tad pārklāj un ievieto siltā krāsnī, lai sakrata.
  2. 2. Speķi sagriež mazos gabaliņos, pasniedz ar sasmalcinātu sīpolu un pievieno putrai kopā ar pienu.
  3. Reklāma
  4. 3. Arī vārīta putra un no grauzdētiem griķiem. Marinētos griķus liek pannā un maisot karsē līdz brūnai.
  5. 4. Griķu pankūkas: Šīs pankūkas tiek gatavotas no vārītiem griķiem. Burkāni sarīvē uz vidējas rīves. Papriku sarīvē ar lielu (“biešu” rīvi) vai ļoti smalki sagrieztu, sasmalcinot zaļumus. Apcep dārzeņus un zaļumus eļļā. Sezona un atstāj atdzist.
  6. 5. Bļodā ielieciet griķus un dārzeņus, sakuliet 1-2 olas, ielejiet dažas ēdamkarotes ūdens un pievienojiet miltus. Visu rūpīgi un labi samaisa.
  7. 6. Cep pankūkas uz lēnas uguns, līdz tās ir labi izceptas.
Biešu sula - recepte un ieguvumi ķermenim
(1)
Kā cept lasi?
(1)
Ceptas aknas ar sīpolu mērcīti
(1)
Kimchi - korejiešu valodā kimči, skābēti kāposti
(1)