Kimchi - korejiešu valodā kimči, skābēti kāposti

2023-05-11 Receptes autors Worldrecipes.eu

Kimchi - korejiešu valodā kimči, skābēti kāposti
Jo vairāk pasaule, šķiet, sliecas uz veselīgāku uzturu un jo īpaši pievēršas Japānas un Dienvidkorejas virtuvei, lai izprastu ilgas un veselīgas dzīves noslēpumus. Tieši šajās valstīs paredzamais dzīves ilgums ir gandrīz sasniedzis 90 gadus, un visiem kļūst arvien skaidrāks, ka tik spožu vecumu ietekmē pārtikas izvēle, ko ko korejieši un japāņi ik dienu liek uz sava galda.

Viens no šādiem produktiem ir kimči - raudzēts dārzenis. Ja esat kādreiz ceļojis pa Dienvidkoreju, noteikti būsiet redzējis galdus, kas klāti ar bļodiņām, uz kurām likti visdažādākie dārzeņi, kas mērcēti sāļskābā, skābā un skāba mērcē. Korejieši ir tik ļoti aizrāvušies ar kimči, ka bieži vien viņu mājās ir pat atsevišķs ledusskapis, kas paredzēts tikai raudzētajiem garšvielām. No vienas puses, tas nodrošina, ka ne pārāk patīkamā kimči smarža neiekļūst citos kopīgajā ledusskapī uzglabātajos produktos, bet vēl svarīgāk ir tas, ka kimči ledusskapī tiek uzturēta nemainīga temperatūra, kas ir raudzēto dārzeņu labākais draugs.

Interesanti, ka japāņi vispār neražo kimči, un viņu virtuvē jūs neatradīsiet nekādu pikantumu vai kādu ļoti izteiktu garšu, kas pārspētu citas. Taču japāņi dārzeņus raudzē ļoti specifiskā veidā, izmantojot īpašus miltus, kas dārzeņiem piešķir īpašu garšu.

Kad reiz ceļoju pa Dienvidkoreju, es pat plānoju uz mājām atvest kimči ledusskapi, jo jau zināju, ka kimči man mājās ir obligāta sastāvdaļa. Tas ir ne tikai veselīgs, gremošanu veicinošs produkts, bet arī fantastisks našķis pie gaļas un dārzeņu ēdieniem un rīsiem. Diemžēl es nebiju paņēmusi līdzi ledusskapi (un es pat nevarēju atrast, kas šādus ledusskapjus importētu uz Eiropu), taču es paņēmu līdzi dažas laika gaitā pārbaudītas dārzeņu raudzēšanas receptes un dažus kilogramus korejiešu čilli piparu - gochugaru. Šie čilli ir asāki par saldajiem pipariem, bet maigāki par mūsu valstī nopērkamajiem čilli pipariem. Tāpēc proporcijas var brīvi pielāgot, izmantojot mūsu valstī sastopamos čilli, un to daudzums ir atkarīgs no tā, kā jūs un jūsu organisms panesiet asumu. Taču, ja ceļojat uz Londonu vai Vācijas lielajām pilsētām, vai pat Varšavu, neaizmirstiet apmeklēt kādu no lielākajiem lielveikaliem vai specializētajiem Āzijas pārtikas veikaliem, lai iegādātos īstu korejiešu gochujang! Viss pārējais Lietuvā ir ļoti viegli pieejams.

Tradicionālo korejiešu kimči gatavo tikai no Pekinas kāpostiem. Pagatavošanas process ir pavisam vienkāršs: sasmalcinātus Pekinas kāpostus jātur sālsūdenī zem spiediena, lai tos mīkstinātu un piešķirtu tiem nedaudz sāļuma. Pēc tam tos noskalo, nosusina un sajauc ar asu garšvielu pastu, kas pagatavota no ķiplokiem, ingvera, čilli un zivju mērces, sojas un cukura. Kāposti istabas temperatūrā sāk fermentēties vienas līdz divu dienu laikā, un tad tos var ēst vai ievietot ledusskapī, lai fermentācija palēninātos. Kimči ledusskapī var saglabāties ļoti ilgi, tāpēc ir vērts pagatavot vairākas burkas uzreiz.

Mans iecienītākais ir kraukšķīgs kimči, ko gatavo no kubiņos sagrieztiem garajiem redīsiem. Jāsaka, ka esmu mēģinājusi kimči pagatavot arī no lietuviešu dārzeņiem - ķirbjiem, kolrābjiem, melnajiem redīsiem - un visi šie dārzeņi ir lieliski izdevās. Tāpēc šeit ir daudz vietas eksperimentiem.

Tikmēr mans pēdējais mēģinājums, iespējams, bija vislabākais, jo es pagatavoju sava veida mīksto un kraukšķīgo dārzeņu maisījumu jeb "kimchi salātus", vienā traukā sajaucot gan Pekinas kāpostus, gan balto redīsu salmiņus. Tāpēc šī garšas un kraukšķīguma kombinācija, iespējams, bija visveiksmīgākais un veiksmīgākais eksperiments, turklāt salātus var ēst uzreiz, bez ilgākas fermentācijas. Taču ledusskapī tie uzglabāsies vismaz nedēļu.
Reklāma

Kimči salātus var ēst uzreiz, bet pēc pāris dienām ledusskapī tie kļūs tikai vēl garšīgāki!
Reklāma

Kā jau minēju, kimči (skābēti kāposti) ir ļoti piemēroti gaļas un veģetāriem ēdieniem vai vienkārši kā ļoti garšīga uzkoda.

Registered and logged in users see less ads.

Ingredients

    • Pekinas kāposti: 1 galva (~1 kg).
    • iegarenais redīss (daikons): 1 mazs (~250 g).
    • dzeltenais sīpols: 0,5 mazi (~50 g)
    • sīpolu lapas: 3-4
    • rupjā sāls: divas trešdaļas glāzes.
    • ūdens: 1 glāze
    Kimchi garšvielu maisījumam:
    • Ja jūs nevarat atrast kādu, ko nopirkt, aizstāt apmēram 1-2 tējkarotes čili piparu pārslas un vienu tējkaroti paprikas).
    • sasmalcināti ķiploki: 1 ēdamkarote
    • rīvēta svaiga ingvera sakne: 0,5 tējkarotes.
    • sojas mērce: 0,5 ēdamkarotes
    • zivju mērce: 0,5 ēdamkarotes
    • brūnais cukurs: 1,5 ēdamkarotes
    • grauzdētas sezama sēklas: 1 ēdamkarote

    Recipe Directions

  1. 1. Vispirms mēs sākam ar kāpostu sagriešanu: korejieši vienmēr gatavo kimči no iekšējām, plānākajām lapām, bet es izmantoju visas lapas, arī biezākās un cietākās apakšējās daļas, un cietākās daļas vienmēr sagriež nedaudz mazākos gabaliņos nekā pārējos kāpostus.
  2. 2. Pārgrieziet kāpostus uz pusēm, pēc tam katru pusi vēlreiz pārgrieziet uz pusēm. Nogrieziet kātiņu un pārējo kāpostu sagrieziet apmēram 5 cm gabaliņos.
  3. Reklāma
  4. 3. Ievietojiet tos lielā bļodā. Apkaisiet ar divām trešdaļām tases rupjās sāls, ielejiet tasi auksta ūdens, pārklājiet ar smagu priekšmetu un atstājiet nostāvēties apmēram 60 minūtes.
  5. 4. Šajā laikā ik pēc aptuveni 20 minūtēm (kad kāposti sāk vīties un vīties) kāpostus vairākas reizes ar rokām samaisiet, lai sāls sasniegtu katru lapu un sadalītos pēc iespējas vienmērīgāk.
  6. 5. Kamēr kāposti mērcējas, sagrieziet iegareno redīsu resnos salmiņos.
  7. 6. Sīpolu sagrieziet spalviņās, bet sīpolu lapas sagrieziet apmēram 5 cm garos gabaliņos. Atlieciet malā.
  8. 7. Tad sajauciet visas kimchi garšvielu maisījuma sastāvdaļas mazā bļodiņā un atlieciet malā.
  9. 8. Pēc 60 minūtēm ūdenī iemērktos kāpostus noskalojiet, noņemiet sāli, kas palikusi uz lapām, un ļoti stipri izspiediet visu ūdeni.
  10. 9. Pievienojiet bļodā nosusinātus kāpostus, sagrieztus redīsus, sīpolus un maurlokus, pievienojiet kimchi garšvielu maisījumu un labi samaisiet, lai pārklātu visus dārzeņus.
  11. 10. Pasniedziet uzreiz vai uzglabājiet ledusskapī hermētiskā stikla traukā. Garšīgi!
Zitinjas gulaškrēms jebšu paprikas pasta
(1)
Marinētas bietes ziemai
(1)
Kabaču lečo ziemai
(2)
Mazsālīti gurķi
(1)