Līgo svētku īpašie salāti ar ķimeņu sieru, olu un svaigiem dārzeņiem

2024-10-01 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Līgo svētku īpašie salāti ar ķimeņu sieru, olu un svaigiem dārzeņiem
Līgo svētku salāti ir ideāli piemēroti tradicionālajiem latviešu svētkiem, kas slavē dabas skaistumu un vietējo kulinārijas mantojumu. Galvenā sastāvdaļa, ķimeņu siers, ir sena latviešu tradīcija, un tas bieži tiek izmantots Līgo svētku laikā. Ķimeņu siera bagātīgais olbaltumvielu un kalcija saturs ir īpaši vērtīgs cilvēka organismam, jo tas stiprina kaulus, veicina muskuļu atjaunošanos un uztur vielmaiņas stabilitāti. Olbaltumvielas un kalcijs ir būtiski spēcīgai muskuļu un kaulu veselībai, kas ir īpaši svarīgi aktīva dzīvesveida piekritējiem.

Alternatīvas sastāvdaļas:

Ja ķimeņu siers nav pieejams, to var aizstāt ar citu vietējo sieru, piemēram, kausētu sieru vai fetu. Vietējo tomātu var aizstāt ar ķiršu tomātiem vai gurķi ar zaļajiem paprikas gabaliņiem, kas piešķirs salātiem papildu svaigumu un kraukšķīgumu. Jogurtu var aizstāt ar kefīru, ja vēlaties vieglāku mērci.

Receptes padomi:

  • Lai maizei piešķirtu papildus kraukšķīgumu, to var mazliet apgrauzdēt cepeškrāsnī ar ķiploku eļļu.
  • Sāli pievienojiet uzmanīgi, jo ķimeņu siers jau pats par sevi ir pietiekami sāļš.

Veselības ieguvumi un trūkumi:

Šie salāti ir lielisks sabalansēts ēdiens, kas nodrošina gan proteīnus, gan šķiedrvielas. Gurķi un tomāti ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kas stiprina imūnsistēmu un nodrošina pietiekamu šķidruma līmeni organismā. Jogurta un majonēzes mērce piedāvā tauku un kalcija kombināciju, kas ir nepieciešama enerģijai un veselīgai vielmaiņai, taču to daudzumu var samazināt, ja vēlaties vieglāku versiju.

Kalorijas:

  • Kopā: 280 kcal
  • Vienā porcijā: 280 kcal 

Sastāvdaļas

    • Ķimeņu siers: 50 gr
    • Vārīta ola: 1 gab.
    • Grauzdēta maizes šķēle: 1 gab.
    • Tomāts: 1 gab.
    • Lauku gurķis: 1 gab.
    • Mazās biešu lapas vai citas salātu lapas: sauja
    • Bazilika lapas: dažas
    • Sāls: pēc garšas
    • Olīveļļa: nedaudz
    Mērcei:
    • Jogurts: tējkarote
    • Majonēze: tējkarote
    • Pesto: 1/2 tējkarote
    • Sāls: šķipsniņa

    Pagatavošana

  1. 1. Salātu lapas rūpīgi sakārto uz šķīvja, lai veidotu pamatu. Virsū kārto sagrieztu tomātu un gurķi, viegli apberot ar sāli.
  2. 2. Ķimeņu sieru un maizes šķēli sagriež strēmelēs, rūpīgi izkārtojot virs dārzeņiem.
  3. Reklāma
  4. 3. Vārīto olu sadala četrās daļās un izvieto uz salātiem simetriski.
  5. 4. Visas mērces sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā un pārlej pār salātiem.
  6. 5. Salātus apslaka ar nelielu daudzumu olīveļļas un dekorē ar svaigām bazilika lapām.
  7. 6. Izbaudi ar prieku un dalies ar ģimeni vai draugiem, īpaši Līgo svētkos!
  8. 7. Kopsavilkums: Līgo svētku īpašie salāti ir lielisks tradicionālo un svaigo sastāvdaļu apvienojums, kas piedāvā sabalansētu uzturvielu kombināciju. Svaigie dārzeņi, ķimeņu siers un olbaltumvielām bagātā ola nodrošina organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām, vienlaikus piedāvājot vieglu un garšīgu maltīti Līgo svētkiem.
Līgo svētku īpašie salāti ar ķimeņu sieru, olu un svaigiem dārzeņiem
Līgo svētku īpašie salāti ar ķimeņu sieru, olu un svaigiem dārzeņiem
Līgo svētku īpašie salāti ar ķimeņu sieru, olu un svaigiem dārzeņiem
Siļķe kažokā
(1)
Vistas salāti ar augļiem un zilo sieru
(1)
Kreptīgie atmiņu salāti no Vācijas ar kartupeļiem
(1)
Taizemes siltie salāti ar liellopa gaļu
(1)