Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓

2024-10-03 Receptes autors Kristine Kulesova

Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Zemeņu pīrāgs ir klasisks deserts, kas īpaši populārs vasarā, kad pieejamas svaigas ogas. Zemenes ne tikai piešķir patīkamu svaigumu un saldumu, bet arī ir bagātas ar vitamīnu C, antioksidantiem un šķiedrvielām, kas stiprina imunitāti un uzlabo gremošanas procesus. Svarīgi ir izvēlēties svaigas un nogatavojušās zemenes, lai pīrāgs būtu pēc iespējas garšīgāks.

Alternatīvas sastāvdaļas ietver citas ogas vai augļus, piemēram, aveņu, melleņu vai rabarberu kombināciju, kas arī lieliski sader ar šo pīrāga recepti. Tiem, kas vēlas samazināt kaloriju daudzumu, var izmantot zema tauku satura skābo krējumu vai grieķu jogurtu, savukārt cukuru var aizstāt ar dabīgajiem saldinātājiem, piemēram, medu.

Alternatīvas sastāvdaļas

  1. Zemenes var aizstāt ar aveņu, melleņu vai rabarberu kombināciju.
  2. Cukuru var aizstāt ar medu vai agaves sīrupu.
  3. Zema tauku satura skābais krējums var būt laba alternatīva kaloriju samazināšanai.

Receptes padomi

Lai pīrāgs būtu vieglāks, mīklai pirms cepšanas ieteicams pievienot nedaudz auzu pārslu, kas piešķirs tekstūru un padarīs to kraukšķīgāku. Pēc cepšanas ļauj pīrāgam pilnībā atdzist, lai pildījums iegūtu pareizo konsistenci.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Zemenes ir izcils vitamīnu un antioksidantu avots, īpaši bagātas ar C vitamīnu, kas veicina ādas veselību un imunitāti. Tomēr, pīrāga pagatavošanā izmantotais cukurs un sviests piešķir papildus kalorijas, tāpēc ieteicams lietot desertu ar mēru. Skābais krējums nodrošina proteīnu un kalciju, kas ir svarīgi kaulu veselībai.

Kalorijas

  • Kopējās kalorijas: ~2400 kcal
  • Kalorijas vienā porcijā: ~200 kcal 

Sastāvdaļas

     Pamatnei:
    • Milti: 200 grami
    • Sviests: 70 grami
    • Skābais krējums: 2 ēdamkarotes
    • Cepamais pulveris: 1,5 tējkarotes
    • Cukurs: 2 ēdamkarotes
    Pildījumam:
    • Zemenes: 400 grami
    • Kartupeļu ciete: 1 ēdamkarote
    • Cukurs: 2 ēdamkarotes
    Olu un krējuma maisījumam:
    • Olas: 2 gabali
    • Skābais krējums (15-20%): 350 grami
    • Ciete: 2 ēdamkarotes
    • Cukurs: 3-4 ēdamkarotes
    • Vaniļas cukurs: ½ tējkarote

    Pagatavošana

  1. 1. Vispirms sagatavo mīklu pamatnei, kas būs šīs gardās kūkas pamats, nodrošinot tās kraukšķīgo struktūru un stabilitāti, lai pildījums būtu ideāli ieskauts.
  2. 2. Bļodā ieliec miltus, mīksto sviestu, cepamo pulveri un cukuru – tieši šīs sastāvdaļas radīs pamatnes pamatu, kuras rezultāts būs kraukšķīga un garšīga mīkla.
  3. Reklāma
  4. 3. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisi ar rokām, lai sviests vienmērīgi iestrādājas miltos un pārējās sastāvdaļās, veidojot viendabīgu masu.
  5. 4. Pievieno krējumu, kas piešķirs mīklai īpašu maigumu, un turpini mīcīt, līdz mīkla kļūst elastīga un stingra, kā plastilīns.
  6. 5. Kad mīkla gatava, to ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm, lai tā atpūstos un kļūtu vēl vieglāk strādājama. Ledusskapī glabāta mīkla labāk saglabās savu formu cepšanas laikā.
  7. 6. Tikmēr sagatavo zemenes – tās rūpīgi nomazgā, sagriez gabaliņos un pārkaisi ar cukuru un cieti. Ciete palīdzēs zemenēm saglabāt formu un absorbēs lieko mitrumu, lai pildījums būtu sabalansēts.
  8. 7. Tagad ķeries pie pildījuma pagatavošanas, lai kūkas garša būtu bagātīga un krēmīga.
  9. 8. Atsevišķā bļodā sajauc olas, cukuru, skābo krējumu un vaniļas cukuru. Šīs sastāvdaļas veidos krēmīgu un saldenu pildījumu, kas lieliski saskanēs ar svaigajām zemenēm.
  10. 9. Visu rūpīgi samaisi ar putojamo slotiņu, līdz masa kļūst vienmērīga un viendabīga, bez cukura kristāliem vai olas gabaliņiem.
  11. 10. Pievieno cieti, lai pildījums sabiezētu cepšanas laikā, un vēlreiz visu kārtīgi samaisi.
  12. 11. Kad mīkla ir pietiekami atpūtusies, izņem to no ledusskapja un sagatavo cepšanai.
  13. 12. Izvēlies cepamo formu, piemēram, 20 cm diametrā, un izklāj mīklu tā, lai tā aptver arī formas malas, veidojot nelielu bortiņu, kas saturēs pildījumu.
  14. 13. Lai atvieglotu mīklas izklāšanu, vari to iepriekš izrullēt uz cepampapīra, līdz tā kļūst diezgan plāna. Pēc tam mīklu viegli pārvieto uz formu, kurā tā tiks cepta.
  15. 14. Uz mīklas kārtīgi izkārto sagatavotās zemenes un lej virsū krēmīgo pildījumu. Lieliski, ja starp pildījumu un mīklas augšējo malu atstāj aptuveni 1 cm vietu, lai cepšanas laikā pildījums nepārsniegtu malās.
  16. 15. Kūku cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 45 minūtes, nepievienojot ventilatoru. Šādā veidā pildījums cepšanas laikā izveidosies krēmīgs un želejveidīgs.
  17. 16. Pēc cepšanas pildījums var šķist mazliet želejīgs, taču tas ir normāli, un pēc atdzišanas viss nostiprināsies līdz ideālai konsistencei.Ļauj pīrāgam pilnībā atdzist! Tas ir svarīgs solis, jo atdzišanas laikā pildījums nostiprināsies un garšas kļūs vēl bagātākas.
  18. 17. Kopsavilkums: Šis zemeņu pīrāgs ir garšīgs un viegli pagatavojams deserts, kas piesātināts ar ogu svaigumu un krēmīgumu. Tas ir ideāls vasaras desertu papildinājums, un, pateicoties zemenēm, sniedz būtiskus vitamīnus, vienlaikus baudot saldumu.
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Pīrāgs ar zemenēm🍓🍓🍓
Vienkārša kefīra kūka
(1)
Krējuma-mascarpones-banānu želejkūka
(1)
Aveņkūka
(1)