Biezpiena plātsmaize ar āboliem

2024-07-16 Receptes autors Zitinja - Zitinjas virtuve

Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem ir klasisks un iecienīts saldēdiens, kas ir ideāls rudens un ziemas sezonai, kad āboli ir svaigi un pieejami. Šī recepte ir vienkārša, bet rezultāts ir izcils - sulīga, aromātiska plātsmaize, kas garšo gan lieliem, gan maziem. Biezpiens šajā receptē ne tikai piedod maigumu un krēmīgumu, bet arī nodrošina vērtīgas uzturvielas, piemēram, olbaltumvielas un kalciju. Āboli piedod svaigumu un vieglu skābumu, kas lieliski papildina saldo mīklu.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Biezpiena vietā var izmantot rikotu vai maskarponi.
  • Ābolus var aizstāt ar citiem augļiem, piemēram, bumbieriem, persikiem vai pat ogām kā mellenēm un avenēm.
  • Skābā krējuma vietā var izmantot grieķu jogurtu vai saldo krējumu.

Receptes padomi

  • Lai plātsmaize būtu vēl sulīgāka, var pievienot mazliet citrona miziņas biezpiena masai.
  • Cepšanas beigās var plātsmaizi pārliet ar plānu kārtu šķidrā medus, lai iegūtu papildu saldumu un spīdumu.

Veselības ieguvumi

Biezpiens ir lielisks olbaltumvielu avots, kas veicina muskuļu masas veidošanos un stiprina kaulus. Tas satur arī kalciju, kas ir svarīgs zobu un kaulu veselībai. Āboli nodrošina šķiedrvielas, kas uzlabo gremošanu un satur antioksidantus, kas stiprina imūnsistēmu.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju daudzums plātsmaizē ir aptuveni 2800 kcal. 
  • Vienā porcijā (ja sadala 8 porcijās) ir aptuveni 350 kcal. 

Sastāvdaļas

    • Biezpiens: 200-250 g
    • Cukurs: 1 glāze
    • Milti: 2-3 glāzes
    • Olas: 3 gab.
    • Sviests: 200 g
    • Cepamais pulveris: 1/2 tējk.
    • Vaniļas cukurs: 1 paciņa
    • Kanēlis: 1 tējk.
    • Skābais krējums: 6 ēd.k.
    • Āboli: 4-5 gab.

    Pagatavošana

  1. 1. Lielā bļodā ieliek biezpienu un pievieno cukuru, visu kārtīgi samaisa. Tad pievieno olas un samaisa vēlreiz. Pievieno cepamo pulveri. Sviestu, kas ir istabas temperatūrā, sadala gabaliņos un pievieno maisījumam, pieber arī 2 glāzes miltu. Ja nepieciešams, pievieno vēl vienu glāzi miltu, lai mīkla būtu viendabīga, bet ķepīga.
  2. 2. Sagatavoto masu liek cepamajā formā. No šī daudzuma var izcept vienu lielu vai divas mazākas plātsmaizes.
  3. Reklāma
  4. 3. Nomizo ābolus un sagriež plānās šķēlītēs. Izliek ābolus uz mīklas un pagatavo krējuma glazūru. Skābo krējumu sajauc ar vaniļas cukuru un kanēli, tad pārlej to pāri āboliem.
  5. 4. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180-200 grādos aptuveni 30-40 minūtes, līdz plātsmaize kļūst zeltaini brūna.
  6. 5. Kad plātsmaize ir gatava, to izņem no cepeškrāsns un atdzesē. Pasniedz siltu vai atdzesētu.
  7. 6. Kopsavilkums: Biezpiena plātsmaize ar āboliem ir tradicionāls un garšīgs latviešu deserts, kas apvieno bagātīgu biezpiena krēmīgumu ar svaigu ābolu garšu. Šī recepte ir vienkārša pagatavojama un piedāvā dažādas sastāvdaļu alternatīvas, lai pielāgotu to pēc savas gaumes. Plātsmaize ir ne tikai garda, bet arī nodrošina svarīgas uzturvielas, kas veicina labu veselību.
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Biezpiena plātsmaize ar āboliem
Rabarberu sambuks
(1)
Piparkūku mīkla ar medu - labākā recepte
(1)