Latvijas tradicionālā kulinārija ir bagāta ar vienkāršām un gardām receptēm, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Viena no šādām receptēm ir "Vienkārša kefīra kūka", kas manās atmiņās ir kā īpašs bērnības gardums. Kefīrs, kas ir galvenā sastāvdaļa šajā receptē, ir ne tikai lielisks dzērienu un ēdienu pamats, bet arī ļoti veselīgs produkts. Tas satur probiotikas, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, kā arī kalciju un olbaltumvielas, kas stiprina kaulus un muskuļus. Šo kūku var viegli pielāgot dažādām gaumēm, pievienojot dažādas ogas vai citus augļus.
Alternatīvas sastāvdaļas:
Ja kefīrs nav pieejams, to var aizstāt ar jogurtu vai skābo krējumu, kas arī piešķirs kūkai nepieciešamo mitrumu un skābeno garšu. Margarīna vietā var izmantot sviestu, kas padarīs kūku vēl aromātiskāku. Papildus citrona miziņai var pievienot arī apelsīna miziņu vai ingveru, lai piešķirtu jaunas garšas nianses. Ja vaniļas cukurs nav pieejams, var izmantot vaniļas ekstraktu vai pastu.