Vienkārša kefīra kūka

2024-06-14 Receptes autors Zaigas stūrītis

Vienkārša kefīra kūka
Latvijas tradicionālā kulinārija ir bagāta ar vienkāršām un gardām receptēm, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Viena no šādām receptēm ir "Vienkārša kefīra kūka", kas manās atmiņās ir kā īpašs bērnības gardums. Kefīrs, kas ir galvenā sastāvdaļa šajā receptē, ir ne tikai lielisks dzērienu un ēdienu pamats, bet arī ļoti veselīgs produkts. Tas satur probiotikas, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, kā arī kalciju un olbaltumvielas, kas stiprina kaulus un muskuļus. Šo kūku var viegli pielāgot dažādām gaumēm, pievienojot dažādas ogas vai citus augļus.

Alternatīvas sastāvdaļas:

Ja kefīrs nav pieejams, to var aizstāt ar jogurtu vai skābo krējumu, kas arī piešķirs kūkai nepieciešamo mitrumu un skābeno garšu. Margarīna vietā var izmantot sviestu, kas padarīs kūku vēl aromātiskāku. Papildus citrona miziņai var pievienot arī apelsīna miziņu vai ingveru, lai piešķirtu jaunas garšas nianses. Ja vaniļas cukurs nav pieejams, var izmantot vaniļas ekstraktu vai pastu. 

Sastāvdaļas

    • 150 g margarīna
    • 1 glāze cukura (200 g)
    • 3 olas
    • 1 glāze kefīra (200 g)
    • Pus tējkarote sodas vai cepamā pulvera
    • 2 glāzes miltu (280 g)
    • 1 tējkarote vaniļas cukura
    • Citrona miziņa, kanēlis

    Pagatavošana

  1. 1. Margarīnu sakuļ ar cukuru un olām, līdz masa kļūst viegla un gaisīga. Kefīram pievieno sodu un izmaisa, lai tas sāktu putot.
  2. 2. Kefīra maisījumu pielej mīklai, pievieno miltus, sarīvētu citrona miziņu un vaniļas cukuru. Ja vēlaties, pievienojiet arī kanēli.
  3. Reklāma
  4. 3. Sagatavoto masu lej kūkas formā ar diametru 24 cm, kas izklāta ar cepampapīru. Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 40 minūtes.
  5. 4. Kūku pārkaisa ar pūdercukuru un rotā ar ogām pēc izvēles. Tā ir gatava našķēšanai!
  6. 5. Papildu padomi: Kūka ir ļoti pielāgojama - to var papildināt ar dažādām ogām, piemēram, mellenēm, upenēm vai rabarberiem. Lai iegūtu kraukšķīgu garoziņu, pirms cepšanas varat uzkaisīt nedaudz brūnā cukura. Ja vēlaties vēl veselīgāku variantu, varat daļu kviešu miltu aizstāt ar pilngraudu miltiem.
Vienkārša kefīra kūka
Medus kūka ar saldo krējumu un skābo krējumu
(1)
Šokolādes kūka ar valriekstiem
(1)
Snickers kūka
(3)
Safrāna - šokolādes kūka
(1)
Šokolādes kūka ar Coca-Cola, eļļu un kefīru
(1)
Bezgalgardā biezpienkūka
(2)
Biezpiena plātsmaize ar cepamo pulveri (26 x 35) - garšīgas receptes
(1)
Ātrā kefīra ābolkūka
(1)