Daudzi cilvēki domā, ka rīsus var pasniegt tikai kā piedevu, taču tā nav taisnība! Ar šo recepti es mēģināšu jums to pierādīt.
Vai esat kādreiz dzirdējuši par slaveno indiešu ēdienu - birjani? Vai varbūt esat to arī nogaršojuši? No pirmā acu uzmetiena šis ēdiens var šķist kā šķīvis ar okru, taču neļaujieties apmānīt. Īsta birjani noslēpums ir sulīga, maiga gaļa, indiešu garšvielas un, pats galvenais, rīsi. Tāpēc pirms šī ēdiena pagatavošanas ir svarīgi izvēlēties pareizas kvalitātes rīsus. Tiesa, tradicionālo birjani gatavo nevis no jebkuriem rīsiem, bet tikai no basmati rīsiem, kuriem ir maiga riekstu garša un kuri gatavošanas laikā nesalipst.
Saskaņā ar ziņu avotiem birjani izcelsme ir persiešu noplūktie rīsi, kas Indijā nonāca 15. un 16. gadsimtā. Indijā to nepārtraukti pilnveidojuši karaļnamu pavāri, izmantojot vietējā reģiona garšas, tādējādi radot vienu no izplatītākajiem ēdieniem Indijā. Senos laikos biryani pasniedza tikai karaliskajai ģimenei un tikai uz zelta vai sudraba šķīvjiem, bet laika gaitā tas izplatījās visā Dienvidāzijā (Indijā, Pakistānā, Bangladešā) un kļuva par neatņemamu to virtuves sastāvdaļu. Daudzi vietējie iedzīvotāji saka, ka svētki nav iedomājami bez milzīga katla biryani. Tas liks mājā smaržot kā garšvielu veikalā, radīs lielisku mājīguma sajūtu, kā arī saliedēs ģimeni un/vai viesus, veicinās saskarsmi un stiprinās saites. Patiešām, šis ēdiens var nedaudz atgādināt parastu plovu, bet, kā jau minēju, neļaujiet sevi maldināt ar indiešu garšvielām, kas tam piešķir pavisam citu raksturu! Mēģināsim un baudīsim.