Vistas biryani - Indijas plosts ar basmati rīsiem

2023-05-08 Receptes autors Worldrecipes.eu

Vistas biryani - Indijas plosts ar basmati rīsiem
Daudzi cilvēki domā, ka rīsus var pasniegt tikai kā piedevu, taču tā nav taisnība! Ar šo recepti es mēģināšu jums to pierādīt.

Vai esat kādreiz dzirdējuši par slaveno indiešu ēdienu - birjani? Vai varbūt esat to arī nogaršojuši? No pirmā acu uzmetiena šis ēdiens var šķist kā šķīvis ar okru, taču neļaujieties apmānīt. Īsta birjani noslēpums ir sulīga, maiga gaļa, indiešu garšvielas un, pats galvenais, rīsi. Tāpēc pirms šī ēdiena pagatavošanas ir svarīgi izvēlēties pareizas kvalitātes rīsus. Tiesa, tradicionālo birjani gatavo nevis no jebkuriem rīsiem, bet tikai no basmati rīsiem, kuriem ir maiga riekstu garša un kuri gatavošanas laikā nesalipst.

Saskaņā ar ziņu avotiem birjani izcelsme ir persiešu noplūktie rīsi, kas Indijā nonāca 15. un 16. gadsimtā. Indijā to nepārtraukti pilnveidojuši karaļnamu pavāri, izmantojot vietējā reģiona garšas, tādējādi radot vienu no izplatītākajiem ēdieniem Indijā. Senos laikos biryani pasniedza tikai karaliskajai ģimenei un tikai uz zelta vai sudraba šķīvjiem, bet laika gaitā tas izplatījās visā Dienvidāzijā (Indijā, Pakistānā, Bangladešā) un kļuva par neatņemamu to virtuves sastāvdaļu. Daudzi vietējie iedzīvotāji saka, ka svētki nav iedomājami bez milzīga katla biryani. Tas liks mājā smaržot kā garšvielu veikalā, radīs lielisku mājīguma sajūtu, kā arī saliedēs ģimeni un/vai viesus, veicinās saskarsmi un stiprinās saites. Patiešām, šis ēdiens var nedaudz atgādināt parastu plovu, bet, kā jau minēju, neļaujiet sevi maldināt ar indiešu garšvielām, kas tam piešķir pavisam citu raksturu! Mēģināsim un baudīsim.

Registered and logged in users see less ads.

Ingredients

    • Vistas stilbiņi: 500 grami (ar ādu un kauliem).
    • Basmati rīsi: 200 grami
    • sīpols: 1
    • piparmētras: daži sasmalcināti zariņi
    • čili pipari: 1
    • Dabīgais jogurts: 150 mililitri.
    • Čilli pulveris: 1 tējkarote
    • Garam masala garšviela: 1,5 ēdamkarotes
    • ūdens: 350 mililitri
    • Sāls
    • Pipari
    • ķiploki: 4 daiviņas
    • ingvers: ~2-3 centimetru gabaliņš
    • malta kurkuma: ceturtdaļa tējkarotes
    • lauru lapas: 1
    • krustnagliņas: 6
    • kanēlis: 1 ēdamkarote
    • Ghee sviests: 2 ēdamkarotes (vai pārtikas eļļa)
    • Ķimeņu sēklas: 1 tējkarote
    • safrāns: šķipsniņa (nav nepieciešams)
    • cepts sīpols: nedaudz (pasniegšanai; nav nepieciešams)
    • rozīnes: 30 g (nav nepieciešams)
    • Indijas rieksti: 30 g (nav nepieciešams)
    • kardamona pākstis: 4 (nav nepieciešams, bet ļoti labi)
    • zvaigžņu anīss: 1 (nav obligāti, bet ļoti piemērots)

    Recipe Directions

  1. 1. Vispirms marinējiet vistas gaļu. Bļodā sajauciet sasmalcinātas ķiploka daiviņas ar rīvētu ingveru, šķipsniņu sāls, ceturtdaļu tējkarotes kurkumas, vienu ēdamkaroti garam masala garšvielu maisījuma, pusi tējkarotes malta čilli un 50 mililitrus jogurta.
  2. 2. Tad vistas ciskas augšstilbiņus pārgriež gareniski starp kauliem, ievieto marinādē un atstāj marinēties vismaz 60 minūtes (vai uz nakti).
  3. Reklāma
  4. 3. Sagatavojiet arī rīsus, lai tie būtu mīksti. Iemērc tos ūdenī un atstāj uz pusstundu. Pēc tam notecina.
  5. 4. Sāciet gatavot birjani. Katliņā uz vidējas uguns izkausējiet divas ēdamkarotes gī sviesta vai eļļas.
  6. 5. Pievienojiet lauru lapu, krustnagliņas, kanēli, ķimenes un, ja izmantojat, zvaigžņu anīsu un kardamona pākstis. Apcep garšvielas, lai izceltos aromāts.
  7. 6. Pēc 3-4 minūtēm pievienojiet sagrieztu sīpolu un cepiet, līdz tas viegli apbrūnē.
  8. 7. Pievienojiet vistas gaļu un cepiet, līdz tā kļūst nedaudz kraukšķīga.
  9. 8. Pievienojiet 60 mililitrus dabīgā jogurta, sasmalcinātas piparmētru lapas, vienu sasmalcinātu čilli piparu, vienu tējkaroti garam masalas, vienu tējkaroti malta čilli un nedaudz sāls. Visu ļoti labi samaisa un vienmērīgi izklāj katla apakšā.
  10. 9. Paņemiet iepriekš nomazgātus un nosusinātus rīsus, pievienojiet 350 mililitrus ūdens un pusi tējkarotes sāls.
  11. 10. Tad virsū pārkaisiet nedaudz sasmalcinātas piparmētras un grauzdētus sīpolus (pēc izvēles). Var arī iemaisīt safrānu divās ēdamkarotēs karsta ūdens vai piena un pārlejiet to virsū.
  12. 11. Atsevišķā pannā mazliet eļļā apcep rozīnes un Indijas riekstus apmēram 30 sekundes, notecina tos uz papīra dvieļa un liek uz birjani.
  13. 12. Apklājiet katlu ar vāku, samaziniet karstumu un vāriet apmēram 15 minūtes.
  14. 13. Noņemiet no karstuma un atstājiet uz aptuveni 10 minūtēm, lai uzsildītos.
  15. 14. Ļoti garšīgi pasniedz ar dārzeņu salātiem un jogurta mērci. Jogurta mērcei sajaucu 90 mililitrus dabīgā jogurta ar sasmalcinātām piparmētru lapiņām, sāli, pusi citrona un nedaudz ūdens. Garšīgi!
  16. 15. Sighting: YouTube es atradu līdzīgu recepti (angļu valodā), kas patika mūsu ģimenei. Ja vēlaties to pagatavot paši, beigās esmu pievienojusi video.


Pasta ar vistu, spinātiem un tomātiem
(1)
Vistas sitenis
(1)
Rīsu sacepums ar malto gaļu un dārzeņiem
(1)
Teriyaki Stir-Fry vista ar dārzeņiem
(1)
Vistas krēmzupa ar pupiņām
(1)
Vārītas vistas kājas mērcē
(1)
Pikantā tomātu biezzupa ar vistu, čili un kukurūzu
(1)