Klasiski mājas marinētie gurķi ar dabīgām garšām

2024-10-05 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Klasiski mājas marinētie gurķi ar dabīgām garšām
Marinēti gurķi ir iecienīta uzkoda, kas ir lieliski piemērota dažādu ēdienu papildināšanai, sākot no vienkāršiem sviestmaizēm līdz salātiem. Gurķi satur maz kaloriju, bet tie ir bagāti ar ūdeni, kas palīdz uzturēt optimālu hidratācijas līmeni organismā. Gurķos ir daudz antioksidantu, tādi kā C vitamīns un beta-karotīns, kas palīdz aizsargāt ķermeni no brīvajiem radikāļiem un stiprina imūnsistēmu. Pievienojot ķiplokus un lauru lapas, receptē tiek nodrošināta antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība.

Lietojot mājas marinētos gurķus, jūs kontrolējat sāls un cukura daudzumu, kas padara tos veselīgākus salīdzinājumā ar rūpnieciski ražotajiem variantiem. Ja vēlaties samazināt sāls daudzumu uzturā, varat izmantot jūras sāli vai Himalaju sāli kā alternatīvu.

Alternatīvas sastāvdaļas:

  • Etiķis: Ja nevēlaties izmantot etiķi vai etiķa esenci, to var aizstāt ar citrona sulu, kas nodrošinās skābu garšu, taču būs mazāk spēcīga.
  • Melnie pipari: Var aizstāt ar koriandra sēklām vai sinepju sēklām, lai iegūtu jaunu garšu dimensiju.
  • Upeņu un ķiršu lapas: Ja tās nav pieejamas, varat izmantot lauru lapu vairāk, vai arī pievienot citrona mizas garšai.

Receptes padomi:

Lai marinētie gurķi būtu kraukšķīgi, ir svarīgi, lai gurķi pirms marinēšanas būtu iemērkti aukstā ūdenī un pēc tam pārlieti ar verdošu ūdeni. Tāpat svarīgi ir tos uzreiz pēc marinēšanas hermētiski noslēgt burkās.
Reklāma

Veselības ieguvumi un trūkumi:

Ieguvumi:
  • Gurķi ir lielisks antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties pret oksidatīvo stresu.
  • Gurķi satur maz kaloriju, kas padara tos piemērotus cilvēkiem, kuri vēlas samazināt svaru.
  • Marinēšanas procesā gurķi saglabā vitamīnus, īpaši C vitamīnu.

Trūkumi:
  • Sāls daudzums marinādē var būt izaicinājums cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, tādēļ to vēlams kontrolēt.

Kalorijas:

  • Kopējais kaloriju daudzums vienā burkā (1 litrs): apmēram 150 kcal Kalorijas vienā porcijā (50g gurķu): apmēram 7.5 kcal 

Sastāvdaļas

    6 burkas (1 litra burkas):
    • Gurķi: 1 kg
    • Dillīšu kāti: sauja
    • Ķiploki: 3-4 daiviņas
    • Upeņu lapas: 6 lapas
    • Ķiršu lapas: 6 lapas
    • Seleriju lapas: 6 lapas
    • Lauru lapas: 6 lapas
    • Melnie pipari: 30 gabali
    • Smaržīgie pipari: 12 gabali
    • Sāls: 2,5 ēdamkarotes
    • Cukurs: 4 ēdamkarotes
    • Etiķa esence (70%): 4 ēdamkarotes vai 150 ml etiķa
    • Ūdens: 1 litrs

    Pagatavošana

  1. 1. Nomazgā un sagatavo gurķus: Gurķus rūpīgi nomazgā zem auksta ūdens, nogriež galiņus un iemērc aukstā ūdenī uz 30 minūtēm, lai tie būtu kraukšķīgi.
  2. 2. Sagatavo burkas: Burkas izkarsē, lai tās būtu sterilas. Katra burka tiek piepildīta ar 5 melnajiem pipariem, 2 smaržīgajiem pipariem, dillēm, lauru lapu, upeņu lapu, ķiršu lapu un seleriju lapu.
  3. Reklāma
  4. 3. Piepilda burkas: Pēc tam burkas piepilda ar sagatavotiem gurķiem, uzmanīgi ievietojot tos burkās.
  5. 4. Verdoša ūdens pārlešana: Burkas piepilda ar verdošu ūdeni, uzliek vāciņus un atstāj izkarsēties uz 30 minūtēm.
  6. 5. Sagatavo marinādi: Katlā pievieno 1 litru ūdens, sāli, cukuru un uzvāra. Kad ūdens sāk vārīties, izslēdz plīti, pievieno etiķa esenci un visu rūpīgi samaisa.
  7. 6. Nosusina gurķus: No burkām nolej ūdeni, kurā gurķi karsējās.
  8. 7. Pārlej ar marinādi: Gurķus pārlej ar gatavo marinādi, aizskrūvē burkas cieši ar vāciņiem.
  9. 8. Atdzesēšana: Burkas uzliek uz galda, pārklāj ar segu, lai tās lēni atdziest, un atstāj uz vismaz 3 stundām vai visu nakti.
  10. 9. Kopsavilkums: Šī klasiskā mājas marinēto gurķu recepte ir veselīgs un kraukšķīgs risinājums, kas papildinās jūsu maltītes ar dabīgām garšām un minimāliem konservantiem. Gurķi ir ne tikai lielisks veids, kā uzturēt sevi hidratētu, bet arī bagāti ar antioksidantiem, kas stiprina imūnsistēmu. Izmantojot mājas marinēšanas metodi, jūs kontrolējat sastāvdaļu daudzumu, nodrošinot veselīgāku uzkodu sev un savai ģimenei.
Cepti dārzeņi cepeškrāsnī
(1)
Kimchi - korejiešu valodā kimči, skābēti kāposti
(1)
Saldēti dārzeņi krējuma mērcē ar saldo krējumu
(1)
Marinēti gurķīši ar kurkumu
(2)