Neiztrūkstoša uzkoda vasarā, kuras pagatavošana ir ārkārtīgi vienkārša un būs pa spēkam arī tam, kas mēģinās pirmo reizi.
Sastāvdaļas
gurķi
sāls
ūdens
ķiploku
diļļu kāti
upeņu lapas
Pagatavošana
1. Pēc senās pagatavošanas metodes būs vajadzīgi lauka gurķi, sāls un ūdens. Noderēs arī ķiploks, diļļu kāti un sauja upeņu lapu.
2. Ja gurķi nav tikko no pašu dobes, tad tie noteikti jāieliek ūdens peldē, lai atdzeras. Pēc tam tos kārto burkā vai kādā citā stikla traukā un pieliek garšaugus.
Reklāma
3. Pagatavo uzlējumu – uz 1 litru auksta ūdens ņem 2 ēdamkarotes sāls un pārlej gurķiem. Burkā sālsūdeni nevajag liet līdz pašai augšai un aizskrūvēt vāku, jo kad sākas rūgšana un veidojas putas, uzlējumam ir tieksme pacelties.
4. Šādi gatavoti gurķi ēdami trešajā dienā. Ja mazsālītos gurķīšus grib ātrāk, auksta ūdens vietā ņem karstu, tad tos var nomēģināt jau otrajā dienā.
5. Ja gurķīšus jāpagatavo ātri (patiesībā - ļoti ātri), noderēs šī recepte - mazsālītie gurķi maisiņā. Uz 1 kg gurķu vajadzēs 2 tējkarotes sāls, ķiplokus (daudzums atkarīgs no paša vēlēšanās, bet apmēram 3-4 ķiploku daiviņas, ja jaunie ķiploki, droši var likt vairāk) un kārtīgu saišķi diļļu.
6. Gurķiem nogriež abus galiņus, ja gurķis lielāks - gareniski pārgriež uz pusēm, ķiplokus sasmalcina, dilles sagriež.
7. Visu liek maisiņā (vēlams zip maisiņā), to aiztaisa un kārtīgi sakrata, lai sajaucas. Maisiņu liek ledusskapī un jau pēc pāris stundām varēs nogaršot kraukšķīgus mazsālītos gurķīšus.