Metode, kā cepeškrāsnī izcept kraukšķīgus un patiešām gardus saldētos dārzeņus

2024-06-09 Receptes autors Worldrecipes.lv

Metode, kā cepeškrāsnī izcept kraukšķīgus un patiešām gardus saldētos dārzeņus
Mūsdienās, kad ikdienas ritms ir ātrs un laiks ir dārgs, saldēti dārzeņi kļūst arvien populārāki. Tie ir parocīgi lietošanai, nav jātērē laiks mizošanai un griešanai, un, kā daudzi eksperti norāda, tie bieži vien ir pat veselīgāki nekā svaigi dārzeņi. Tas ir tādēļ, ka saldēšanas procesā dārzeņi tiek novākti pilnbriedā, tādējādi saglabājot maksimālu uzturvielu daudzumu. Minerālvielas un šķiedrvielas saglabājas, un dārzeņi nezaudē savu vērtību.

Kāpēc ēst saldētus dārzeņus?

Saldētie dārzeņi ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Tos novāc laikā, kad tie ir visvērtīgākie, un saldēšana notiek ātri, kas palīdz saglabāt šo uzturvielu bagātību. Šie dārzeņi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas ir būtiskas gremošanas sistēmas veselībai, kā arī satur antioksidantus, kas palīdz cīnīties pret brīvo radikāļu iedarbību. Saldēti dārzeņi ir ideāli piemēroti cilvēkiem, kuri vēlas ēst veselīgi, bet kuriem trūkst laika gatavošanai.

Alternatīvas sastāvdaļas

Pagatavojot šo recepti, ir iespējams izmantot dažādus dārzeņus, atkarībā no personīgajām vēlmēm un sezonas pieejamības. Papildus tradicionālajiem brokoļiem un ziedkāpostiem, jūs varat izmantot arī sparģeļus, zirnīšus, pākšu pupiņas, pētersīļu saknes un citus dārzeņus. Ja vēlaties piešķirt vēl vairāk garšas, varat pievienot dažādas garšvielas, piemēram, ķiploku pulveri, rozmarīnu vai baziliku.

Sastāvdaļas

    Pirmais maisījums:
    • 3 daļas nomizotu burkānu
    • 3 daļas notīrītu puravu
    • 2 daļas notīrītas selerijas saknes
    Otrais maisījums:
    • 2 daļas burkānu
    • 2 daļas paprikas 
    • 2 daļas puravu
    • 1 daļa seleriju kātu
    • 1 daļa pētersīļu sakņu

    Pagatavošana

  1. 1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
  2. 2. Paņemiet saldētos brokoļus un ziedkāpostus un novietojiet tos uz cepamās plāts.
  3. Reklāma
  4. 3. Sākotnēji cepiet bez eļļas un garšvielām apmēram 15 minūtes, lai dārzeņi nedaudz apbrūnētu.
  5. 4. Pēc tam uzlejiet mazliet olīveļļas un pievienojiet vēlamās garšvielas, piemēram, sāli, piparus vai ķiploku pulveri.
  6. 5. Turpiniet cepšanu vēl 15 minūtes, līdz dārzeņi ir kraukšķīgi un zeltaini.
  7. 6. Izņemiet no cepeškrāsns un pasniedziet kā piedevu vai vieglu uzkodu.
  8. 7. Pagatavo saldētu dārzeņu maisījumu pats! Izvēlieties sev tīkamākos dārzeņus un sagatavojiet tos saldēšanai. Piemēram, burkānus, puravus un selerijas var sagriezt smalkos gabaliņos un blanšēt sālsūdenī. Pēc tam ātri atdzesējiet aukstā ūdenī un rūpīgi nosusiniet. Dārzeņus varat kombinēt pēc saviem ieskatiem, piemēram, veidojot burkānu, paprikas un puravu maisījumu. Iesaldējiet nelielos trauciņos vai maisiņos, lai tie būtu gatavi lietošanai jebkurā brīdī.
  9. 8. Pirmais maisījums: Sagrieziet 3 daļas nomizotu burkānu, 3 daļas notīrītu puravu un 2 daļas notīrītas selerijas saknes.
  10. 9. Uzkarsējiet lielu katlu ar sālsūdeni un blanšējiet dārzeņus atsevišķi: burkānus un selerijas 1 minūti, puravus – dažas sekundes.
  11. 10. Izņemiet dārzeņus ar putu karoti un strauji atdzesējiet aukstā ūdenī, pēc tam nosusiniet.
  12. 11. Sajauciet dārzeņus un lieciet nelielos trauciņos vai maisiņos, pēc tam sasaldējiet.
  13. 12. Otrais maisījums: Sagrieziet 2 daļas burkānu mazos gabaliņos.
  14. 13. Sagrieziet 2 daļas paprikas tievās strēmelītēs vai gabaliņos.
  15. 14. Sagrieziet 2 daļas notīrītu puravu plānās ripiņās.
  16. 15. Sarīvē pētersīļu saknes rupjās skaidiņās.
  17. 16. Sagrieziet seleriju kātus plānās šķēlītēs.
  18. 17. Sajauciet dārzeņus, pildiet nelielos trauciņos vai maisiņos un sasaldējiet.
  19. 18. Pagatavojot dārzeņus šādā veidā, jūs nodrošināsiet, ka tie ir gan garšīgi, gan uzturvērtībām bagāti, un vienmēr pieejami ērtai un ātrai lietošanai.
Kabaču lečo ziemai
(2)
Marinēti tomāti ar sīpoliem un ķiplokiem
(3)
Kimchi - korejiešu valodā kimči, skābēti kāposti
(1)
Mazsālīti gurķi
(1)
Marinēti gurķi
(1)