Liellopu gaļa ķīniešu valodā: liellopu gaļas un dārzeņu stir-fry un terijaki (terijaki) mērce | Receptes

2023-05-15 Receptes autors Worldrecipes.eu

Liellopu gaļa ķīniešu valodā: liellopu gaļas un dārzeņu stir-fry un terijaki (terijaki) mērce | Receptes
Liellopu gaļas un dārzeņu chao (ķīniešu valodā) jeb stir-fry (angļu valodā) ir ātrs, veselīgs un garšīgs ēdiens visai ģimenei. Maniem bērniem ļoti patīk šis mājās gatavotais gaļas ēdiens. Mājās gatavots stir-fry ir bezgala garšīgāks nekā restorāna stir-fry. Arī mājās gatavotā Teriyaki mērce ir nesalīdzināmi garšīgāka par jebkuru pudelēs pildītu mērci. Es ļoti iesaku izmēģināt šo brīnišķīgo recepti. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka tā kļūs par jūsu mājas jauno "īpašo" recepti pat tad, kad pie jums iegriezīsies tuvākie draugi.

Manis pašas šīs receptes avots ir mūsu ģimenes vecmāmiņa, kura šogad svinēja 93. dzimšanas dienu, - tante Halina Daugirdiene, pavārgrāmatas "Taupioji pavāre" autore, Daugirdu ģimenes kulinārijas virtuoze. Jau 1989. gadā es no viņas iemācījos gatavot šo ēdienu. Tolaik, es ļoti labi atceros, mūsu ģimenē to sauca par "tēvoča Jonasa mīļāko ēdienu". Arī mūsdienās tas ir manu bērnu mīļākais maisītais ēdiens.

Šim ēdienam vispiemērotākā ir liellopa āda vai jebkura fileja (steiks), kas sagriezta sloksnēs aptuveni pirksta biezumā. Bet, ja vēlaties ietaupīt naudu, varat izmantot arī cūkgaļu vai vistas gaļu.

Dārzeņu izvēle šim ēdienam ir patiešām neierobežota. Es pati bieži izmantoju dārzeņu atlikumus, kas jau ir ledusskapī un kurus nepieciešams "izglābt" no novecošanās. Parasti tie ir sīpoli un burkāni, kas ir sākuši mīkstināties, paprikas, kas sākušas sarauties, pupiņas, kas izžūst, vai brokoļu ziediņi, kas sāk atvīst. Gatavojot šo ēdienu, man vienmēr skapī ir rieksti (zemesrieksti, karija vai sezama sēklas) un dārzeņu konservi (jaunas kukurūzas vārpas, kastaņi vai zaļās pupiņas) - es vienmēr uzkrājos šīs sastāvdaļas jau iepriekš, jo zinu, ka bērni bieži lūgs maisījumu, un man ne vienmēr būs laiks tos meklēt garajos pārtikas veikala plauktos.

Gatavošanā es vienmēr izmantoju tikai ļoti svaigu gaļu. Kad nolemju šim ēdienam iegādāties gaļu, es vienmēr pērku vienu vai divus svaigus dārzeņus, lai to paspilgtinātu. Tās var būt, piemēram, zaļās sīpolu lapas, mīkstie zirnīši (snow pea), jebkuras man tīkamas sēnes vai kāds no iepriekš minētajiem dārzeņiem - viss, kas attiecīgajā brīdī ir pieejams veikalā, kurā iepērkos. Jo krāsaināki dārzeņi tiek izmantoti, jo garšīgāks kļūst ēdiens. Jābūt pieejamiem vismaz 3 veidu dārzeņiem.

Šīs ķīniešu liellopu gaļas receptes būtība ir tāda, ka visas sastāvdaļas nevis sautē, bet gan cep ļoti karstā eļļā dziļā, pusapaļā Āzijas stila pannā (der arī panna ar smagu, gludu dibenu). Liesmai zem pannas jābūt virs vidējas, gandrīz maksimāli lielajai.

Ja kādā cepšanas brīdī pannā ir izveidojušās melnas daļiņas, izņemiet tās un notīriet pannu ar papīra dvieli. Atkal pievienojiet nelielu daudzumu eļļas un turpiniet cepšanu.
Reklāma

Kamēr pannā ir apcepušās maisījuma cepšanas sastāvdaļas, nelielā katliņā netālu no pannas ir jāburbuļo mājās gatavotajai Teriyaki mērcei. Es pati jau esmu "pielipusi" un varu vienlaicīgi rūpēties par abām ēdiena daļām, lai beigās abas karstās lietas lieliski saplūst kopā, veidojot neticami garšīgu ēdienu. Taču, ja gatavojat šo ēdienu pirmo reizi, iesaku terijaki mērci pagatavot iepriekš, lai pēc tam nebūtu jāstresējas. Ar pieredzi šī ēdiena pagatavošanā nāks veiklība, un pēc pāris reižu izmēģināšanas jūs jau zināsiet savas iecienītākās sastāvdaļas šim ēdienam un varēsiet ļauties savai kulinārajai jaunradei.

Tradicionāli liellopa gaļas un dārzeņu stir-fry pasniedz ar vārītiem rīsiem vai vārītiem rīsiem ar olu. Visas vakariņas (gaļa un dārzeņi, rīsi, mērce) tiek pagatavotas uzreiz apmēram pusstundas laikā.
Reklāma

Jums būs vajadzīga panna maisīšanai vai dziļa, gluda dibena panna ar smaili, viena liekšķere slapjo dārzeņu nosusināšanai, vēl viena liekšķere un bļoda apceptajām sastāvdaļām, šķēres vai cimdiņš maisīšanai un sastāvdaļu izķeršanai, kā arī litra vai nedaudz lielāks katls "Teriyaki" mērces vārīšanai. Atkarībā no izvēlētās dārzeņu šķirnes un daudzuma pagatavo apmēram 4-8 porcijas.

Registered and logged in users see less ads.

Ingredients

    • liellopa āda vai fileja: 500 g (piemērota arī vistas vai cūkgaļas gaļa)
    • sāls: 1 tējkarote
    • svaigi malti melnie pipari: 0,5 tējkarotes
    • sausa čilli kristāli: 0,5 tējkarotes (sasmalcināti sarkanie pipari)
    • olīveļļa: 50-100 mililitri (vai sezama eļļa)
    • karijs vai zemesrieksti: 50-80 grami (1 liela sauja)
    Karamelizēti dārzeņi (pēc izvēles):
    • Sīpols: 1 liels (200 gramu)
    • burkāni: 1-3 (100-200 g)
    • sēnes: 100 grami (3-5 ķiploku daiviņas garšvielām)
    Sulīgi dārzeņi (pēc izvēles):
    • Saldi pipari: 1-2 (vai čilli pipari)
    • brokoļu ziedi: 200-300 g.
    • svaigi vai konservēti mazie kukurūzas graudiņi: 1 burka - 230 g.
    • svaigi zaļie zirnīši: ~ 200-300 grami.
    • svaigas vai konservētas stiegras pupiņas: 200-300 gramu.
    • ūdens kastaņi: 1 burka - 230 gramu.
    • seleriju kāti: 3-4
    • svaigi pupiņu kāposti: ~ 200-300 gramu 
    Dekorēšanai (pēc izvēles):
    • sezama sēklas
    • melno graudu sēklas
    • zaļās sīpolu lapas
    Terijaki mērcei:
    • Nomazgājiet ingveru: 1 ēdamkarote (svaigu vai marinētu).
    • ķiploki: 4 daiviņas
    • brūnais cukurs: 3 ēdamkarotes
    • Medus: 1 ēd.k. (vai nedaudz vairāk cukura)
    • Ūdens: 0,5 glāze (100-120 mililitri).
    • sojas mērce: ~ 60-100 mililitri (jo sāļāka, jo mazāk vajag)
    • grauzdēta sezama eļļa: 1 ēdamkarote (nav nepieciešama; grauzdēta sezama eļļa)
    • ciete: 1 ēdamkarote (+2-3 ēdamkarotes ūdens)

    Recipe Directions

  1. 1. Ķīnas liellopu gaļa: liellopu gaļas un dārzeņu sautējums: Sagatavojiet visas šī ēdiena sastāvdaļas.
  2. 2. Nomazgājiet un nosusiniet liellopu gaļu (vai citu gaļu pēc jūsu izvēles).
  3. Reklāma
  4. 3. Tad sagriež apmēram 10 cm biezās sloksnēs, viegli sāla un apcep ar pipariem.
  5. 4. Tad sagrieziet dārzeņus aptuveni centimetru garās sloksnēs vai kubiņos.
  6. 5. Kā jau teicu, izvēlieties dārzeņus atbilstoši savām vēlmēm un gaumei.
  7. 6. Man patīk šim ēdienam izmantot kastaņus. Ja jums ir iespēja tos iegādāties, noteikti pamēģiniet.
  8. 7. Atstājiet slapjās sastāvdaļas notecēt virs izlietnes, ievietojot tās cedeklī.
  9. 8. Man šeit patīk izmantot arī kukurūzas vālītes.
  10. 9. Uzkarsē 50 mililitrus eļļas pannā uz vidējas uguns.
  11. 10. 1. solis: Vispirms gaļu apcep karstā eļļā. Tai jābūt istabas temperatūrā, sausai, un drīkst izmantot tikai piparus un sāli. Jebkāda gaļas iepriekšēja marinēšana padarīs gaļu mitru un cietu cepšanas laikā, tāpēc es neiesaku gaļu marinēt. Gaļa jācep apmēram 3-4 minūtes, nelielās porcijās, aptuveni vienā slānī un nesadaloties. Ja gaļa ir lielāka, cepiet divās porcijās.
  12. 11. Uz laiku izņemiet cepto gaļu no pannas un ievietojiet to bļodā vai rīvē. Gaļas sulas un eļļa atgriezīsies pannā.
  13. 12. 2. posms: Gaļas eļļas pārpalikumā apcep vienu, divus vai visus trīs dārzeņus no karamelizācijas saraksta: sīpolus un rāceņus, burkānus un/vai sēnes. Ir svarīgi, lai dārzeņu gabaliņi pannā beigtos pilnīgi sausi. Dārzeņu gabaliņiem jābūt stingriem, un vismaz vienai dārzeņu gabaliņu pusei jābūt apceptai karstā eļļā.
  14. 13. Cepiet vienā kārtā vai vairākās porcijās, ja ir daudz dārzeņu. Ielieciet ceptos dārzeņus bļodā kopā ar ceptu gaļu. Ņemiet vērā, ka temperatūrai jābūt augstai.
  15. 14. Ja izmantojat sēnes, arī tās apcepiet atsevišķi.
  16. 15. Vēl viena svarīga lieta - nevajag taupīt eļļu, jūs varat redzēt, kā mani burkāni ir pagatavoti. Pēc tam eļļa tiks notecināta.
  17. 16. 3. posms: Šajā posmā pannai jābūt gandrīz sausai un karamelizētajiem dārzeņiem jābūt apbrūnējušiem. Šajā posmā pannā nonāks rieksti. Apcep tos, maisot, līdz vismaz viena puse ir apbrūnējusi. Pēc tam riekstus ievieto bļodā kopā ar apcepto gaļu un dārzeņiem.
  18. 17. 4. solis: Pannā pievieno nedaudz eļļas. Tagad apcepiet vienu vai divus sulīgus dārzeņus pēc izvēles (labi nosusinātus cedītē): tie var būt paprikas, brokoļu ziedi, konservētas jaunas kukurūzas vārpas, zirņi, pākšaugi, pupiņas vai kastaņi...
  19. 18. Dārzeņus viegli sāli un pārkaisi ar čilli pārslām. Apcep apmēram 2-3 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti.
  20. 19. Pievienojiet pannā visas iepriekš apceptās sastāvdaļas un pārlejiet tās ar karsto terijaki mērci.
  21. 20. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, nepārtraukti maisot, un tūlīt noņem no karstuma.
  22. 21. Pasniedziet ar vārītiem rīsiem, pārkaisītiem ar sezama sēklām vai melnajiem zirnīšiem un smalki sagrieztiem zaļajiem sīpoliem.
  23. 22. Terijaki mērce: Sagatavojiet visas nepieciešamās sastāvdaļas.
  24. 23. Ingveru un ķiploku sarīvējiet vai sasmalciniet ar nazi uz sasmalcināšanas dēlīša. Visu var samalt garšvielu dzirnaviņās.
  25. 24. Tā tas izskatās pēc saspiešanas.
  26. 25. Nelielā katliņā samaisiet visas mērces sastāvdaļas, izņemot pēdējo - cieti.
  27. )
  28. 26. Uzkarsē katliņu uz vidējas uguns un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
  29. 27. Stiklā sajauc cieti un aukstu ūdeni. Iegūto maisījumu ar karoti iemaisiet karstajā mērcē katliņā.
  30. 28. Gatavojiet apmēram 2-3 minūtes un noņemiet mērci no karstuma.
  31. 29. Piesardzības piezīme: Sterilā, noslēgtā traukā ledusskapī pašgatavoto terijaki mērci var uzglabāt un lietot līdz 2 mēnešiem. Izbaudiet!
Liellopu gaļa ķīniešu valodā: liellopu gaļas un dārzeņu stir-fry un terijaki (terijaki) mērce | Receptes
Zitinjas langets
(1)
Liellopa ribiņas sinepju mērcē
(1)
Liellopa šmoris ar melnajām plūmēm
(1)
Načo plate ar malta liellopa gaļa, kukurūza un siers
(1)
Liellopa ribiņas alus, kanēļa, sīpolu mērcē
(1)
Burito ar liellopu gaļu, rīsiem un dārzeņiem
(1)
Liellopa mugura karbonāde
(1)
Soļanka ar liellopu gaļu
(1)
Liellopa kakla karbonāde
(1)
Pankūkas ar gaļu
(1)