Liellopu gaļas un dārzeņu chao (ķīniešu valodā) jeb
stir-fry (angļu valodā) ir ātrs, veselīgs un garšīgs ēdiens visai ģimenei. Maniem bērniem ļoti patīk šis mājās gatavotais gaļas ēdiens. Mājās gatavots stir-fry ir bezgala garšīgāks nekā restorāna stir-fry. Arī mājās gatavotā
Teriyaki mērce ir nesalīdzināmi garšīgāka par jebkuru pudelēs pildītu mērci. Es ļoti iesaku izmēģināt šo brīnišķīgo recepti. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka tā kļūs par jūsu mājas jauno "īpašo" recepti pat tad, kad pie jums iegriezīsies tuvākie draugi.
Manis pašas šīs receptes avots ir mūsu ģimenes vecmāmiņa, kura šogad svinēja 93. dzimšanas dienu, - tante Halina Daugirdiene, pavārgrāmatas "Taupioji pavāre" autore, Daugirdu ģimenes kulinārijas virtuoze. Jau 1989. gadā es no viņas iemācījos gatavot šo ēdienu. Tolaik, es ļoti labi atceros, mūsu ģimenē to sauca par "tēvoča Jonasa mīļāko ēdienu". Arī mūsdienās tas ir manu bērnu mīļākais maisītais ēdiens.
Šim ēdienam vispiemērotākā ir liellopa āda vai jebkura fileja (steiks), kas sagriezta sloksnēs aptuveni pirksta biezumā. Bet, ja vēlaties ietaupīt naudu, varat izmantot arī cūkgaļu vai vistas gaļu.
Dārzeņu izvēle šim ēdienam ir patiešām neierobežota. Es pati bieži izmantoju dārzeņu atlikumus, kas jau ir ledusskapī un kurus nepieciešams "izglābt" no novecošanās. Parasti tie ir sīpoli un burkāni, kas ir sākuši mīkstināties, paprikas, kas sākušas sarauties, pupiņas, kas izžūst, vai brokoļu ziediņi, kas sāk atvīst. Gatavojot šo ēdienu, man vienmēr skapī ir rieksti (zemesrieksti, karija vai sezama sēklas) un dārzeņu konservi (jaunas kukurūzas vārpas, kastaņi vai zaļās pupiņas) - es vienmēr uzkrājos šīs sastāvdaļas jau iepriekš, jo zinu, ka bērni bieži lūgs maisījumu, un man ne vienmēr būs laiks tos meklēt garajos pārtikas veikala plauktos.
Gatavošanā es vienmēr izmantoju tikai ļoti svaigu gaļu. Kad nolemju šim ēdienam iegādāties gaļu, es vienmēr pērku vienu vai divus svaigus dārzeņus, lai to paspilgtinātu. Tās var būt, piemēram, zaļās sīpolu lapas, mīkstie zirnīši (
snow pea), jebkuras man tīkamas sēnes vai kāds no iepriekš minētajiem dārzeņiem - viss, kas attiecīgajā brīdī ir pieejams veikalā, kurā iepērkos. Jo krāsaināki dārzeņi tiek izmantoti, jo garšīgāks kļūst ēdiens. Jābūt pieejamiem vismaz 3 veidu dārzeņiem.
Šīs ķīniešu liellopu gaļas receptes būtība ir tāda, ka visas sastāvdaļas nevis sautē, bet gan cep ļoti karstā eļļā dziļā, pusapaļā Āzijas stila pannā (der arī panna ar smagu, gludu dibenu). Liesmai zem pannas jābūt virs vidējas, gandrīz maksimāli lielajai.
Ja kādā cepšanas brīdī pannā ir izveidojušās melnas daļiņas, izņemiet tās un notīriet pannu ar papīra dvieli. Atkal pievienojiet nelielu daudzumu eļļas un turpiniet cepšanu.
Reklāma
Kamēr pannā ir apcepušās maisījuma cepšanas sastāvdaļas, nelielā katliņā netālu no pannas ir jāburbuļo mājās gatavotajai Teriyaki mērcei. Es pati jau esmu "pielipusi" un varu vienlaicīgi rūpēties par abām ēdiena daļām, lai beigās abas karstās lietas lieliski saplūst kopā, veidojot neticami garšīgu ēdienu. Taču, ja gatavojat šo ēdienu pirmo reizi, iesaku terijaki mērci pagatavot iepriekš, lai pēc tam nebūtu jāstresējas. Ar pieredzi šī ēdiena pagatavošanā nāks veiklība, un pēc pāris reižu izmēģināšanas jūs jau zināsiet savas iecienītākās sastāvdaļas šim ēdienam un varēsiet ļauties savai kulinārajai jaunradei.
Tradicionāli liellopa gaļas un dārzeņu stir-fry pasniedz ar vārītiem rīsiem vai vārītiem rīsiem ar olu. Visas vakariņas (gaļa un dārzeņi, rīsi, mērce) tiek pagatavotas uzreiz apmēram pusstundas laikā.
Reklāma
Jums būs vajadzīga panna maisīšanai vai dziļa, gluda dibena panna ar smaili, viena liekšķere slapjo dārzeņu nosusināšanai, vēl viena liekšķere un bļoda apceptajām sastāvdaļām, šķēres vai cimdiņš maisīšanai un sastāvdaļu izķeršanai, kā arī litra vai nedaudz lielāks katls "Teriyaki" mērces vārīšanai. Atkarībā no izvēlētās dārzeņu šķirnes un daudzuma pagatavo apmēram 4-8 porcijas.