Medium rare steiks - liellopa gaļas cepeti ar vīna mērci

2023-05-17 Receptes autors Worldrecipes.lv

Medium rare steiks - liellopa gaļas cepeti ar vīna mērci
Šodien nolēmu sev mest izaicinājumu un pagatavot liellopa gaļas cepeti, turklāt ne ar jebko, bet ar liellopa šķiņķi. Man būtu izaicinājums cept liellopa muguras gabalu, fileju vai plecu, bet šeit ir šķiņķis. Šķiņķis, kā jūs droši vien zināt, ir diezgan ciets. Tas droši vien nav pārsteidzoši, jo, iespējams, nav stiprākas vietas par vērša pakaļkājām (tas var stāvēt uz divām kājām, kad tam tas nepieciešams). Muskuļi ir diezgan spēcīgi, bet tajā pašā laikā ļoti aromātiski un garšīgi. Šķiņķis parasti ir vairāk piemērots sautēšanai, sagriezts šķēlēs vai labi sasmalcināts, piemēram, befstrogēna pagatavošanai. Taču, kā man šodien izrādījās, šķiņķis lieliski der arī steikam. 

Tā kā nezināju, kas notiks ar gaļu, eksperimentējot, nolēmu pagatavot mērci. Tas ir tikai gadījumam, ja gaļa kļūst sausa vai cieta. Tāpēc es pagatavoju vīna mērci. Internetā izlasīju daudz recepšu, bet beigās eksperimentēju arī ar mērci. Un tā sanāca ļoti laba. Starp citu, nedomājiet, ka mērcei derēs jebkurš vīns - mēs izmantojam tādu, kādu paši labprāt dzertu. :)

Tātad es esmu veikusi savu eksperimentu - sanāca ļoti labi un ļoti garšīgi. Gaļa bija maiga, to nebija ilgi jācep, un es ļoti iesaku to izmēģināt! 

Pagatavošana aizņems aptuveni pusstundu, bet marinēšana aizņems vēl 8 stundas.

Sastāvdaļas

    Steikam:
    • Uzkarsē cepeti: 400 g liellopa filejas bez kauliem
    • balzamiko etiķis (balzamiko): 2 ēdamkarotes
    • Vorčesteršīras mērce: 1 ēd.k.
    • Medus: 1 ēd.k.
    • Olīveļļa: 1 ēd.k.
    • Sāls
    • pipari
    Mērcei:
    • marināde, kas palikusi pāri no gaļas
    • sarkanvīns: 100 mililitri
    • milti: 1 ēdamkarote
    • sīpols: 1
    • liellopa gaļas buljons: 300 mililitri

    Pagatavošana

  1. 1. Masas sagatavošana: No gaļas noņemiet visas membrānas un cīpslas.
  2. 2. Tad ņem dakšiņu un labi iedur gaļu abās pusēs. Kad to nogaršosiet, sajutīsiet, cik stingrs ir šķiņķis.
  3. Reklāma
  4. 3. Pēc tam gaļu no abām pusēm apkaisiet ar pipariem un sāli. Cik daudz man vajadzētu krāsot? Dariet tā, kā jums patīk.
  5. 4. Ievietojiet gaļu maisiņā un pievienojiet marinādes sastāvdaļas - olīveļļu, balzametiķi, Vorčesteršīras mērci un medu.
  6. 5. Maisiņu sasieniet un samīciet ar rokām, lai viss labi samaisītos un iesūktos gaļā.
  7. 6. Marinējiet gaļu apmēram 8 stundas, kas ir pietiekami ilgs laiks.
  8. 7. Pēc gaļas marinēšanas gaļu sāli, piparus un, ja nepieciešams, vēl sāli.
  9. 8. Ievietojiet steiku labi sakarsētā pannā (čuguna vai tērauda) ar eļļu un ieslēdziet cepeškrāsni, lai sāktu karsēties.
  10. 9. Apcepiet liellopa gaļu no vienas puses apmēram 3-4 minūtes, pēc tam no otras puses (pagriežot tikai vienu reizi). Gaļai jābūt labi apceptai.
  11. 10. Novietojiet cepto gaļu uz cepšanas paplātes un ievietojiet to cepeškrāsnī, kurai jābūt iepriekš uzkarsētai. Cep 190 grādu temperatūrā. Un tagad vissvarīgākais - gaļa nedrīkst būt pārcepta. Man personīgi patīk, ja liellopa gaļa ir uz pusi apcepta (vai uz pusi jēla), t. i., vidēji izcepta. Šādi ceptas gaļas iekšpusē jābūt aptuveni 55 grādiem. Tāpēc es noteikti iesaku iegādāties gaļas termometru, ja jums tāda vēl nav.
  12. 11. Mans gabals gatavojās aptuveni 9-10 minūtes, taču tas viss ir atkarīgs no steika lieluma un biezuma.
  13. 12. Izņemiet cepeti no cepeškrāsns un atstājiet to uz aptuveni 10 minūtēm, lai tā izceptos. Uzreiz nesagrieziet šķēlēs. Steiks vēl gatavosies, un temperatūra tā iekšpusē vēl paaugstināsies. Arī sulas neiztecēs.
  14. 13. Vīna mērce: Kamēr gaļa cepeškrāsnī cepas un nogatavojas, pagatavo mērci. Tajā pašā pannā apcep šķēlēs sagrieztu sīpolu. Sīpoliem ir jāmīkst un jāapcepas.
  15. 14. Pēc aptuveni 3-5 minūtēm pievienojiet miltus un labi samaisiet, miltiem labi jāsajaucas ar taukiem un sīpoliem, tie nedrīkst sadegt vai salipt kopā. Ielej marinādi, kas palikusi no gaļas, buljonu un vīnu. Labi samaisa, un pēc brīža mērce sāks biezināties. Gatavojiet, līdz mērces tilpums ir aptuveni divkāršojies.
  16. 15. Gaļu sagriež šķēlēs, liek uz šķīvjiem un pasniedz ar sarkanvīnu. Izbaudiet!
Medium rare steiks - liellopa gaļas cepeti ar vīna mērci
Liellopa gulašs ar skābētiem kāpostiem
(1)
Taizemes siltie salāti ar liellopa gaļu
(1)
Liellopa kakla karbonāde
(1)
Burito ar liellopu gaļu, rīsiem un dārzeņiem
(1)
Liellopu gaļa ķīniešu valodā: liellopu gaļas un dārzeņu stir-fry un terijaki (terijaki) mērce | Receptes
(1)