Marinēti ķiršu tomāti (5h) ar Vidusjūras garšvielām - viegli un ātri pagatavojami

2024-10-03 Receptes autors Kristine Kulesova

Marinēti ķiršu tomāti (5h) ar Vidusjūras garšvielām - viegli un ātri pagatavojami
Marinēti ķiršu tomāti ir viena no universālajām piedevām, kas papildina dažādus ēdienus, sākot ar gaļas ēdieniem līdz pat svaigajiem salātiem. Tomāti ir bagāti ar likopēnu, kas ir spēcīgs antioksidants, palīdzot novērst šūnu bojājumus organismā. Šie antioksidanti īpaši ir svarīgi sirds un asinsvadu veselībai, kā arī imunitātes stiprināšanai. Tomātu regulāra iekļaušana uzturā ir saistīta ar samazinātu risku saslimt ar dažādām slimībām, tostarp vēzi.

Šajā receptē izmantotas Vidusjūras garšvielas, kas sniedz īpašu aromātu un garšu buķeti. Papildus marinēšana ļauj tomātiem absorbēt garšvielas, radot bagātīgu un sabalansētu garšu. Šī piedeva ir ideāla kā papildinājums grilētiem ēdieniem vai vieglām uzkodām, piemēram, ceptiem dārzeņiem vai zivīm.

Alternatīvas sastāvdaļas

Ja nav pieejami ķiršu tomāti, varat izmantot arī parastos mazos tomātus, taču jāņem vērā, ka tie var būt mazliet mazāk saldi. Etiķa vietā var izmantot citrona sulu, kas sniegs maigāku skābuma pieskārienu, un augu eļļu var aizstāt ar olīveļļu, kas papildinās recepti ar vēl vairāk Vidusjūras reģionam raksturīgu garšu.

Receptes padomi

Ja vēlaties piešķirt papildu garšu, pievienojiet sinepju graudiņus vai čili, kas piešķirs nelielu asumiņu. Arī marinēšana ilgāk par piecām stundām, piemēram, visu nakti, sniegs vēl intensīvāku garšu.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Tomāti ir bagāti ar vitamīniem A, C un K, kas palīdz uzturēt ādas veselību, stiprina kaulus un uzlabo redzi. Garšvielas, piemēram, dilles un Vidusjūras garšvielu maisījumi, satur antioksidantus un pretiekaisuma īpašības. Tomēr jāpievērš uzmanība sāls daudzumam, jo pārāk daudz sāls uzturā var veicināt paaugstinātu asinsspiedienu.
Reklāma

Kalorijas

  • Kopējās kalorijas: 120 kcal
  • Kalorijas uz porciju: 30 kcal 

Sastāvdaļas

    • Ķiršu tomāti: 250 g
    • Sarkanais sīpols: 1 gab
    • Dilles: pēc acs
    • Sāls: 1 tējkarote
    • Cukurs: 1 tējkarote
    • Vidusjūras garšvielas: 1/2 tējkarote
    • Augu eļļa: 3 ēdamkarotes
    • Etiķis 9%: 1,5 ēdamkarotes 

    Pagatavošana

  1. 1. Ķiršu tomātus sagriez uz pusēm, lai tie labāk absorbētu marinādi.
  2. 2. Sīpolu sagriez plānās pusgredzenos, lai piešķirtu ēdienam kraukšķīgu tekstūru.
  3. Reklāma
  4. 3. Sagatavotos tomātus un sīpolus liec lielā bļodā, pievieno sasmalcinātas dilles.
  5. 4. Pievieno sāli, cukuru, Vidusjūras garšvielas, etiķi un augu eļļu, un visu kārtīgi samaisi, lai sastāvdaļas vienmērīgi pārklātos ar garšvielām.
  6. 5. Ievieto maisījumu ledusskapī uz 5 stundām, ļaujot tam marinēties. Lai iegūtu vēl izteiktāku garšu, atstāj marinēties visu nakti.
  7. 6. Pasniedz kā piedevu pie gaļas ēdieniem vai salātiem, pievienojot sinepju graudiņus vai čili asumiņu pēc garšas.
  8. 7. Kopsavilkums: Šī marinēto ķiršu tomātu recepte ir lielisks veids, kā bagātināt maltīti ar vieglu un veselīgu piedevu. Tomāti sniedz daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, kamēr Vidusjūras garšvielas papildina ēdienu ar aromātu. Recepte ir ātri pagatavojama un ideāla kā piedeva vai uzkoda.
Taizemes siltie salāti ar liellopa gaļu
(1)
Vistas salāti ar augļiem un zilo sieru
(1)
Kreptīgie atmiņu salāti no Vācijas ar kartupeļiem
(1)
Kuskusa salāti ar dārzeņiem
(1)