Daudzveidīgas saldā kartupeļa brokastis: saldā un sāļā versija

2024-10-26 Receptes autors Olga Mežale - jauna_tu

Daudzveidīgas saldā kartupeļa brokastis: saldā un sāļā versija
Šī recepte piedāvā daudzveidīgas brokastis, izmantojot saldo kartupeli kā galveno sastāvdaļu, kas ir ne tikai garšīgs, bet arī ļoti barojošs. Saldo kartupeļu lietošana uzturā sniedz svarīgus A un B vitamīnus, kas ir labvēlīgi redzei, imunitātei un enerģijas ražošanai. Saldo kartupeļu maigā garša un tekstūra ļauj tos pielāgot gan saldām, gan sāļām kombinācijām, padarot tos par izcilu izvēli brokastīs.

Alternatīvas sastāvdaļas

Ja neizdodas atrast saldo kartupeli, to var aizstāt ar parastajiem kartupeļiem, taču jārēķinās, ka mainīsies garša un tekstūra. Riekstu sviesta vietā varat izmantot mandeļu vai zemesriekstu sviestu, bet krēmsiera vietā – svaigo sieru vai avokado.

Receptes padomi

Cepot saldo kartupeli, uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C un rūpīgi novēro, lai šķēles nepārceptos. Lai šķēlēm būtu vēl bagātāka garša, var pievienot vieglu olīveļļas kārtu.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Saldais kartupelis ir lielisks antioksidantu avots, kas atbalsta ādas veselību un vielmaiņu. Tas ir arī ar zemu kaloriju daudzumu, tāpēc piemērots tiem, kas vēlas kontrolēt svaru. Vienlaikus cilvēkiem ar augstu cukura līmeni asinīs saldo kartupeli vajadzētu lietot mēreni, jo tas var paaugstināt glikozes līmeni.

Kalorijas: aptuveni 200 kcal kopā | 100 kcal uz porciju 

Sastāvdaļas

    • Saldais kartupelis: 1 gabals (vidēja lieluma)
    • Riekstu sviests: 2 tējkarotes (saldajai versijai)
    • Banāns: 1 gabals (saldajai versijai)
    • Zemenes: 2-3 gabali (saldajai versijai)
    • Krēmsiers: 2 tējkarotes (sāļajai versijai)
    • Tomāts: 1 gabals (sāļajai versijai)
    • Dilles: 1 tējkarote (sāļajai versijai)

    Pagatavošana

  1. 1. Nomazgā saldo kartupeli un, ja nepieciešams, nomizo.
  2. 2. Kartupeli sagriež gareniskās šķēlēs aptuveni 1 cm biezumā.
  3. Reklāma
  4. 3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C un cep šķēles apmēram 10-15 minūtes, līdz tās kļūst viegli mīkstas. Pēc tam ļauj tām atdzist.
  5. 4. Kad šķēles ir atdzisušas, izvēlies starp saldo un sāļo variantu:
  6. 5. Saldā versija: Uz šķēles uzsmērē riekstu sviestu, virsū liec banāna šķēles un sagrieztas zemenes.
  7. 6. Sāļā versija: Uz šķēles uzklāj krēmsieru, papildini ar tomātu šķēlēm un dilles.
  8. 7. Lai labi garšo!
  9. 8. Kopsavilkums: Šī vienkāršā recepte ar saldo kartupeli ir piemērota dažādām gaumēm – gan tiem, kas vēlas baudīt saldas brokastis, gan sāļas. Saldo kartupeli var viegli pagatavot dažādos veidos, nodrošinot organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerāliem.
Daudzveidīgas saldā kartupeļa brokastis: saldā un sāļā versija
Daudzveidīgas saldā kartupeļa brokastis: saldā un sāļā versija
Daudzveidīgas saldā kartupeļa brokastis: saldā un sāļā versija
Recepto autorius jauna_tu
Plānās pankūkas
(1)