Fiksā ābolkūka

2024-09-22 Receptes autors Zitinja - Zitinjas virtuve

Fiksā ābolkūka
"Fiksā ābolkūka" ir ideāls risinājums, ja meklējat vienkāršu un ātri pagatavojamu desertu, kas apmierina gan lielus, gan mazus saldumu cienītājus. Āboli ir ne tikai garšīgi, bet arī bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kas ir būtiski cilvēka ķermeņa veselībai. Piemēram, āboli satur daudz C vitamīna, kas stiprina imūnsistēmu, un šķiedrvielas, kas uzlabo gremošanu. Turklāt tie ir lielisks enerģijas avots, palīdzot uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs.

Šī recepte neprasa daudz laika vai sarežģītus ingredientus, padarot to piemērotu gan ikdienas našķiem, gan negaidītiem viesiem. Ja mājās ir dažādi augļi vai vēlaties dažādot garšu, varat aizstāt daļu ābolu ar bumbieriem vai pat pievienot kanēli, kas piešķirs kūkai sildošu aromātu.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Ābolu vietā var izmantot bumbierus vai persikus.
  • Vaniļas esences vietā var lietot citrona miziņu vai mandeles esenci.

Receptes padomi

Ja vēlaties, lai kūka būtu mazliet pufīgāka, mīklai pievienojiet šķipsniņu cepamā pulvera. Turklāt, ja vēlaties piešķirt kraukšķīgāku tekstūru, varat virspusē pievienot dažas auzu pārslas vai mandeles pirms cepšanas.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Šīs kūkas galvenā priekšrocība ir tās vienkāršība un ātrums. Āboli nodrošina svarīgas uzturvielas, taču cukura daudzums ir jākontrolē, īpaši, ja rūpējaties par kalorijām. Kūku var padarīt veselīgāku, izmantojot pilngraudu miltus vai cukura aizvietotāju, piemēram, stēviju.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju daudzums: apmēram 1500 kcal
  • Kalorijas uz porciju: apmēram 250-375 kcal (atkarībā no porciju lieluma) 

Sastāvdaļas

    • Āboli: 5-6 vidēji lieli
    • Olas: 5-6 gab.
    • Cukurs: 5-6 ēd.k.
    • Milti: 5-6 ēd.k.
    • Vanilīna esence: 2-3 pilītes (var aizvietot ar 1 ēd.k. vaniļas cukura)

    Pagatavošana

  1. 1. Sākumā ābolus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs vai kubiņos.
  2. 2. Paņem lielu bļodu un tajā iesit olas. Pievieno cukuru un visu enerģiski sakuļ, līdz masa trīskāršojas apjomā.
  3. Reklāma
  4. 3. Pakāpeniski pievieno izsijātus miltus un turpina maisīt, līdz mīkla kļūst viendabīga.
  5. 4. Kad mīkla gatava, pievieno vanilīna esenci un sagrieztos ābolus. Viegli samaisi, lai āboli vienmērīgi izklātos mīklā.
  6. 5. Lej mīklu cepamformā, kas iepriekš izklāta ar cepamo papīru, un ievieto to 180°C sakarsētā cepeškrāsnī.
  7. 6. Cep kūku apmēram 25-30 minūtes. Gatavību pārbaudi, iedurot kūkas vidū ar kociņu — ja tas paliek sauss, kūka ir gatava.
  8. 7. Ja vēlies variēt, vari formas apakšā salikt ābolu šķēles un pa virsu uzliet mīklu. Pēc izcepšanas kūku apgāž otrādi, lai āboli būtu virspusē. Šajā gadījumā miltus izmanto bez kaudzes, lai mīkla būtu gaisīgāka.
  9. 8. Kopsavilkums: "Fiksā ābolkūka" ir ātri pagatavojams un vienkāršs deserts, kas piemērots dažādiem gadījumiem. Šī kūka ir ne tikai garšīga, bet arī satur vērtīgus vitamīnus un šķiedrvielas, kas labvēlīgi ietekmē veselību. Izmantojot alternatīvas sastāvdaļas, piemēram, bumbierus vai kanēli, varat pielāgot recepti savām vēlmēm. Kopējais kaloriju daudzums ir mēreni augsts, bet porciju lielumu var pielāgot, lai atbilstu uztura vajadzībām.
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Fiksā ābolkūka
Ātrā kefīra ābolkūka
(1)
Siltais ābolu pīrāgs ar mannu
(1)
Bānānu-ābolkūka
(1)
Kaucmindes ābolkūka
(1)
Ābolzaftes pīrāgs
(1)