Manas ģimenes mīļākā ĀBOLKŪKA

2024-10-05 Receptes autors Worldrecipes.lv

Manas ģimenes mīļākā ĀBOLKŪKA
Ābolkūka ir īsta rudens klasika, kas simbolizē mājīgumu un siltumu, īpaši Latvijā, kur āboli ir viens no populārākajiem un viegli pieejamajiem augļiem. Šajā receptē izmantotie āboli ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti veselīgi. Āboli satur šķiedrvielas, kas veicina labu gremošanu un palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs. Turklāt tie ir bagāti ar antioksidantiem, kas palīdz samazināt hronisku slimību risku. Šī ābolkūka ir pagatavojama salīdzinoši viegli, un tai var pielāgot sastāvdaļas atkarībā no personiskajām vēlmēm.

Alternatīvas sastāvdaļas

Ja vēlaties padarīt recepti nedaudz veselīgāku vai pielāgoties diētai, kviešu miltus var aizstāt ar pilngraudu miltiem vai rudzu miltiem, kas arī piešķir kūkai interesantu garšu. Ja nevēlaties izmantot parasto cukuru, to var aizstāt ar kokosriekstu cukuru vai medu. Sviestu var aizvietot ar kokosriekstu eļļu, kas būs nedaudz veselīgāka alternatīva.

Receptes padomi

Ābolu šķēles var sagriezt smalkāk, lai tās ātrāk pagatavotos, vai arī izvēlēties dažādu šķirņu ābolus, kas piešķir kūkai līdzsvarotu skābu un saldo garšu. Kūku var papildināt ar nedaudz citronu sulas, kas pastiprina ābolu garšu.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Āboli ir lielisks vitamīnu C avots, kas stiprina imūnsistēmu. Kūka satur olas, kas ir olbaltumvielu avots, un sviestu, kas nodrošina enerģiju. Tomēr jāņem vērā, ka kūka ir salda, tādēļ ieteicams to baudīt mērenībā, īpaši, ja cenšaties kontrolēt cukura patēriņu.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju daudzums šajā kūkā ir aptuveni 3200 kcal. 
  • Vienā porcijā (ja kūku sadala 8 porcijās) ir aptuveni 400 kcal. 

Sastāvdaļas

    • Kviešu milti: 350 g
    • Cukurs: 150 g (var samazināt, ja āboli ir ļoti saldi)
    • Cepamais pulveris: 1 tējkarote
    • Sviests: 200 g, istabas temperatūrā
    • Olas: 4 gab.
    • Āboli: apmēram 2 kg, vēlams saldu šķirņu
    • Kanēlis: 1 tējkarote
    • Papildus cukurs: 1 ēdamkarote

    Pagatavošana

  1. 1. Sajauc sviestu ar cukuru, cepamo pulveri un olu dzeltenumiem. Rūpīgi samaisi un pievieno miltus.
  2. 2. Daļu mīklas izklāj cepšanas traukā, pārējo daļu (apmēram 1/3) ieliec ledusskapī, lai sastingtu.
  3. Reklāma
  4. 3. Saputo olu baltumus stingrās putās, pievienojot ēdamkaroti cukura.
  5. 4. Nomizo un smalki sagriez ābolus. Pievieno tiem cukuru un kanēli, tad sautē tos uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes.
  6. 5. Kamēr āboli sautējas, cep pamatni 180 grādos 15 minūtes.
  7. 6. Uz pamatnes uzklāj ābolu masu, tad pārklāj to ar olu baltumu masām. Beigās uzkaisi drupačas no ledusskapja.
  8. 7. Cep kūku 180 grādos 50 minūtes.
  9. 8. Kopsavilkums: Šī ābolkūka ir ideāli piemērota rudens vakariem, kad vēlies iepriecināt sevi un savu ģimeni ar ko mājīgu un siltu. Veselīgi āboli, garšvielas un gaisīgā kūkas tekstūra rada īstu baudu. Recepti var viegli pielāgot un bagātināt ar dažādiem papildinājumiem, padarot to par īstu ģimenes mīļāko desertu.
Manas ģimenes mīļākā ĀBOLKŪKA
Kaucmindes ābolkūka
(1)
Ātrā kefīra ābolkūka
(1)
Siltais ābolu pīrāgs ar mannu
(1)