Ķirbju pilngraudu kēkss ar aprikozēm un valriekstiem

2024-10-07 Receptes autors Olga Mežale - jauna_tu

Ķirbju pilngraudu kēkss ar aprikozēm un valriekstiem
Ķirbju pilngraudu kēkss ir lielisks veids, kā uzsākt savu dienu ar garšīgu un uzturvielām bagātu brokastu. Ķirbji ir bagāti ar vitamīnu A, kas ir būtisks redzes veselībai, kā arī ar antioksidantiem, kas atbalsta imūnsistēmu. Pilngraudu kviešu milti un auzu pārslas dod papildu šķiedrvielu devu, kas palīdz gremošanai un ilgi uztur sāta sajūtu. Šī receptes versija ir pielāgota arī tiem, kas vēlas izmantot alternatīvas sastāvdaļas – žāvētās aprikozes var aizstāt ar žāvētām plūmēm, savukārt valrieksti var tikt aizstāti ar mandelēm.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Žāvētās aprikozes: var izmantot žāvētās plūmes, lai piešķirtu kēksam vēl interesantāku garšu un papildu šķiedrvielas.
  • Pilngraudu kviešu milti: var aizstāt ar bezglutēna miltiem, ja nepieciešams, lai šī recepte būtu piemērota glutēna nepanesamības gadījumā.
  • Valrieksti: mandeles vai lazdu rieksti ir lieliskas alternatīvas, kas piedāvā līdzīgas uzturvērtības.

Receptes padomi

Lai kēkss būtu sulīgāks, ķirbju biezenis pirms pievienošanas būtu jāatdzesē. Ja kēkss vēlama saldāks, ieteicams pievienot medu vai kļavu sīrupu kā dabīgu saldinātāju.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Ķirbji ir bagāti ar beta karotīnu, kas ķermenī pārvēršas par vitamīnu A, uzlabojot ādas un acu veselību. Taču, ja kāds izvairās no pilngraudu produktiem, ir svarīgi izvēlēties alternatīvas miltu opcijas. 

Kalorijas
  • Kopā: 1600 kcal
  • Vienā porcijā: 200 kcal

Sastāvdaļas

    • Ķirbja biezenis: 250 gr
    • Pilngraudu kviešu milti: 150 gr
    • Pilngraudu auzu pārslas: 70 gr
    • Piens: 200 ml
    • Olīveļļa: 10 gr
    • Žāvētās aprikozes: 50 gr (var izmantot arī žāvētās plūmes)
    • Valrieksti: 50 gr
    • Cepamais pulveris: 10 gr
    • Saldinātājs: pēc garšas

    Pagatavošana

  1. 1. Sākumā sagatavo ķirbja biezeni, izmantojot cepeškrāsni vai mikroviļņu krāsni, līdz ķirbis kļūst mīksts un viegli samaisāms. Atdzesē.
  2. 2. Aprikozes pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Pēc tam nosusini un smalki sagriez.
  3. Reklāma
  4. 3. Valriekstus sakapā un sajauc kopā ar sausajām sastāvdaļām – kviešu miltiem, auzu pārslām, cepamo pulveri un saldinātāju.
  5. 4. Ķirbja biezenim pievieno olīveļļu un pienu, pēc tam rūpīgi samaisi.
  6. 5. Sausās sastāvdaļas sajauc kopā ar ķirbja biezeni, lai iegūtu vienmērīgu masu.
  7. 6. Sagatavoto mīklu lej cepamajā formā. Ja nav silikona forma, apsmērē to ar olīveļļu.
  8. 7. Cep cepeškrāsnī 170 °C temperatūrā apmēram 45-50 minūtes, līdz kēkss ir zeltaini brūns un centrā ir izcepies.
  9. 8. Kopsavilkums: Šis ķirbju pilngraudu kēkss ir lieliska izvēle ne tikai brokastīm, bet arī uzkodām. Bagāts ar šķiedrvielām, vitamīniem un minerālvielām, šis kēkss palīdzēs uzturēt sāta sajūtu visas dienas garumā. Izmantojot alternatīvas sastāvdaļas, šo recepti var viegli pielāgot jebkurai diētai un garšas izvēlēm.
Ķirbju pilngraudu kēkss ar aprikozēm un valriekstiem
Ķirbju pilngraudu kēkss ar aprikozēm un valriekstiem
Recepto autorius jauna_tu
Siera kēkss ar saulē kaltētiem tomātiem
(1)
Šokolādes mafini ar cepamo pulveri
(1)
Šokolādes kēkss ar jogurtu un margarīnu
(1)
Saldās aveņu kūciņas
(1)
Rabarberu mafini
(2)