Nesen ar draudzeni runājām par ceļojumiem uz Ēģipti, un es atcerējos, ka manos arhīvos ir recepte, ko gatavoju, bet līdz pagājušajai vasarai tā arī nebiju aprakstījusi. Tāpēc visiem jums piedāvāju austrumu baklažānu krāsvielu mutabal, kas ir tuvs baba ganuša radinieks. Iespējams, visredzamākā atšķirība starp abiem ēdieniem ir jogurta izmantošana vai neizmantošana receptē. Baba ganoush sastāvdaļas ir grilēti un sagriezti baklažāni, dārzeņi (sīpoli, ķiploki, tomāti) un (parasti, bet ne vienmēr) tahini pasta. Mutabal ēdienā dārzeņus samazina un tomātus vispār nepievieno, bet tahini un dabīgais jogurts ir obligātas sastāvdaļas. Un, protams, garšvielas; mutabal tradicionāli ir diezgan bagāts ar garšvielām, un bieži vien tiek apgalvots, ka tam ir izteiktāka garša nekā baba ganoush.
Būtu jāpiebilst, ka mutabal nosaukums ir baklažānu un jogurta "krāsa (mirkal)", kas pazīstama ne tikai Ēģiptē, bet arī kaimiņvalstīs, piemēram, Sīrijā vai Libānā. Tomēr šis fakts neliedz ēģiptiešiem uzskatīt mutabal par savas virtuves sastāvdaļu. Tikmēr jāatceras, ka tik izplatītam ēdienam vienmēr ir daudz dažādu variāciju, tāpēc nebrīnieties, ja atradīsiet nedaudz atšķirīgas šī našķa receptes.