Kabaču-kartupeļu pankūkas

2024-10-03 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Kabaču-kartupeļu pankūkas
Kabači un kartupeļi ir ne tikai ļoti pieejami, bet arī uzturvielām bagāti dārzeņi, kas spēj sniegt dažādus veselības ieguvumus. Kabači ir īpaši vērtīgi savas augstās ūdens satura un zemās kaloriju vērtības dēļ. Tie satur A, C vitamīnus un kāliju, kas veicina sirds veselību un stiprina imūnsistēmu. Savukārt kartupeļi ir bagāti ar šķiedrvielām un B6 vitamīnu, kas palīdz uzturēt enerģijas līmeni organismā. Šī recepte apvieno abu dārzeņu labās īpašības un ir lieliska izvēle tiem, kas vēlas veselīgu un garšīgu maltīti.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Ja vēlies, vari izmantot pilngraudu miltus, lai pankūkas būtu ar vēl lielāku šķiedrvielu saturu.
  • Kartupeļus var aizstāt ar saldo kartupeli, kas piešķirs pankūkām nedaudz saldenāku garšu.
  • Milti var tikt aizstāti ar bezglutēna maisījumu, ja ir nepieciešamība pēc bezglutēna diētas.

Receptes padomi

Lai pankūkas būtu kraukšķīgas un neuzsūktu pārāk daudz eļļas, pēc rīvēšanas no kabačiem kārtīgi nospied lieko šķidrumu. Cepot, vari izmantot rapšu eļļu vai saulespuķu eļļu, kas iztur augstas temperatūras. Ja vēlies vēl veselīgāku versiju, pankūkas var cept arī cepeškrāsnī, uzliktas uz cepampapīra.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Kabači un kartupeļi ir barojoši dārzeņi, bet šī recepte ir visai maztaukaina, ja izmanto maz eļļas vai cep cepeškrāsnī. Tomēr jāņem vērā, ka ceptu pankūku pārāk liels patēriņš var veicināt lieko kaloriju uzņemšanu. Lai uzlabotu veselīgumu, pankūkas var pasniegt ar grieķu jogurtu vai biezpienu, nevis krējumu.

Kalorijas

  • Kopējās kalorijas: aptuveni 1200 kcal
  • Kalorijas vienā porcijā: aptuveni 300 kcal 

Sastāvdaļas

    • Kabacis: 1 liels
    • Kartupeļi: 5 lieli
    • Ķiploka daivas: 2
    • Olas: 2
    • Milti: 150 g
    • Sāls un pipari: pēc garšas
    • Eļļa cepšanai: nepieciešamais daudzums 

    Pagatavošana

  1. 1. Nomazgā kabaci, sarīvē to uz rupjas rīves un apber ar sāli, lai tas atsulojas.
  2. 2. Nomizo kartupeļus un sarīvē tos uz rupjas rīves.
  3. Reklāma
  4. 3. Noskalo kabaci un kārtīgi izspied no tā lieko sulu, tad sajauc to ar rīvētiem kartupeļiem.
  5. 4. Pievieno smalki sakapātu ķiploku, olas, miltus, sāli un piparus, visu kārtīgi samaisa.
  6. 5. Uzkarsē pannu un uzlej nelielu daudzumu eļļas. Ar ēdamkaroti liek pankūku masu uz pannas un cep uz vidējas uguns no abām pusēm, līdz tās iegūst zeltainu garoziņu.
  7. 6. Pankūkas vari pasniegt ar skābo krējumu vai grieķu jogurtu.
  8. 7. Kopsavilkums: Kabaču-kartupeļu pankūkas ir klasisks, veselīgs un ļoti garšīgs ēdiens, kas apvieno sezonalitāti un uzturvērtību. Šo pankūku priekšrocība ir to zemais kaloriju daudzums un vienkāršība pagatavošanā. Recepte ļauj arī viegli veikt pielāgojumus, izmantojot alternatīvas sastāvdaļas, lai to padarītu vēl piemērotāku dažādām diētām.
Kabaču-kartupeļu pankūkas
Kabaču-kartupeļu pankūkas
Kabaču-kartupeļu pankūkas
Rauga pankūkas
(1)
Kabaču pankūkas ar sieru
(1)
Kāpostu pankūkas ar mannu
(1)