Kakao krēms ar dzērveņu ķīseli

2023-05-16 Receptes autors Worldrecipes.lv

Kakao krēms ar dzērveņu ķīseli
Šo ļooooti garšīgā krēma garšu es atceros no savas bērnības, kur gandrīz katros lielākos (un arī mazākos) saietos (jubilejās, kāzās, bērēs, arī tā laika ēdnīcās un kafejnīcās) tika pasniegts šis gardums un, protams, ar neiztrūkstošo dzērveņu ķīseli. Kad reiz ciemojāmies pie vīramammas, viņa mūs uzcienāja ar šo krēmu, un tas garšoja gluži tāpat kā manā bērnībā! Tādu recepti grēks atstāt aizmirstībā, tāpēc tai ir vieta šajā blogā:)

Un, starp citu, šis ir lielisks veids, kā izmantot no zefīru gatavošanas pārpalikušos olu dzeltenumus.

No vīramammas dabūtajā oriģinālreceptē minētie daudzumi mūsu ģimenei ir par maz, jo krēms pazūd tiešām ātri, bet iesākumam varat pamēģināt gatavot pusporciju (ar 2 olu dzeltenumiem). Te rakstu daudzumus dubultporcijai, jo man bija jāizlieto visi 4 olu dzeltenumi.

Sastāvdaļas

    Krēmam:
    • 4 olu dzeltenumi
    • 300ml piena
    • 170g (~7-8 ēd.k.) cukura
    • 40g (~4 ēd.k.) kakao pulvera
    • 15g (viena paciņa) želatīna
    • 400ml (2 paciņas) saldā krējuma
    • ~2-3 ēd.k. cukura
    Ķīselim:
    • 100g dzērveņu
    • 400ml ūdens
    • 50g cukura
    • 15g (~ 1 ēd.k.) kartupeļu cietes

    Pagatavošana

  1. 1. Krēma pagatavošana: Želatīnu pārlej ar mazu ūdens daudzumu un uzbriedina. Pienu liek vārīties, kad tas uzvārās, noņem no uguns.
  2. 2. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pievieno kakao pulveri un, turpinot kult ar mikseri, iemaisa pienu. Bļodai jābūt diezgan lielai, jo masa šļakstīsies.
  3. Reklāma
  4. 3. Želatīnu izkausē (var ūdens peldē, es to darīju pa tiešo uz uguns) un pielej olu-piena masai. Masu atdzesē.
  5. 4. Kamēr masa dziest, sakuļ putukrējumu no saldā krējuma un cukura.
  6. 5. Tiklīdz olu-piena masa sāk recēt, tajā iemaisa putukrējumu. Masu lej deserta trauciņos (es izmantoju pāris kēksu veidnītes ar dekoratīvo apakšu+bļodiņu+tartes veidni) vai dziļā kantainā traukā un liek ledusskapī sastingt. Ēst var jau pēc pāris stundām.
  7. 6. Padoms: Ir ļoti jāvaktē tas brīdis, kad pievienot putukrējumu - ja pievienos par ātru, krēms noslāņosies, ja par vēlu - saies kunkuļos.
  8. 7. Var želatīna masu nedaudz paturēt ledusskapī, lai ātrāk sabiezē, bet visu laiku ir jāskatās - tikko sāk manāmi recēt (veidoties un sabiezēt recekļaina masa), tā lēnām jāiemaisa putukrējums.
  9. 8. Pirmajā reizē man krēms neizdevās, jo noslāņojās, otrajā reizē gatavojot pusporciju, želatīna masu liku ledusskapī, viss sanāca kā vajag, trešajā reizē arī viss izdevās, jo masa sāka recēt, kad biju pabeigusi kult putukrējumu un uzreiz maisīju to masā.
  10. 9. Ķīseļa pagatavošana: Katliņā ielej ūdeni un ieber noskalotas un attīrītas dzērvenes, uzvāra. Iegūto šķidrumu kopā ar ogām izkāš caur sietiņu, ogas saspaida.
  11. 10. Man siets nebija ļoti smalks, tāpēc masā tika arī nedaudz dzērveņu sēkliņu, bet tās īpaši netraucē. Izkāsto šķidrumu vēlreiz liek uz uguns, un kad tas sāk vārīties, pievieno nelielā ūdens daudzumā izšķīdinātu kartupeļu cieti.
  12. 11. Visu izmaisa un noņem no uguns. Virsu apkaisa ar cukuru un liek atdzesēties.
  13. 12. Ķīselis ļoti ātri ir gatavs un ar šādu cietes daudzumu sanāk vidēji šķidrs, ideālā konsistencē pie krēma.
  14. 13. Dziļā šķīvī vai deserta trauciņā ieliek kakao krēmu (ja tas bija kantainā traukā, to vispirms sagriež četrstūrīšos), tam pielej atdzesēto ķīseli un pasniedz.
  15. 14. Rezumē: Kā meita teica - "mmm, ņamma"!:) Nu ko te daudz piebilst, šis burvīgais deserts ir jānogaršo visiem, kuri ir tā cienītāji, jo pašu gatavots tas ir nežēlīgi garšīgs un ja vēl klāt dzērveņu ķīselis (no mammas lasītām dzērvenēm), tad - ideāls salikums! Ķīseļa skābums ideāli kontrastēja ar krēma šokolādīgo saldo garšu, bet krēmu var ēst arī vienu pašu. Vasarā te ļoti labi iederētos sablenderētu ogu mērce.
  16. 15. Mēs ar meitu krēmu ēdām kopā ar ķīseli, vīrs deva priekšroku tikai krēmam (bet viņam vispār ķīseļi negaršo), toties mazais brālis gan ar neizpratni un izbrīnu lūkojās uz šo deserta konsistenci, jo viņam tas bija kas jauns, un pagaršot viņš tā arī neuzdrošinājās:)
Kakao krēms ar dzērveņu ķīseli
Rabarberu sambuks
(1)
Bulciņas ar rozīnēm un riekstiem
(1)
Biezpiena - ķiršu sieriņi ar šokolādi
(1)
Rabarberu krēms
(1)