Ķirbju - lēcu biezzupa

2024-10-29 Receptes autors Olga Mežale - jauna_tu

Ķirbju - lēcu biezzupa
Ķirbju un lēcu biezzupa ir ideāla izvēle vēsākos laikapstākļos, jo tā ir sātīga, sildoša un uzturvielām bagāta. Ķirbis satur daudz vitamīnu un minerālvielu, piemēram, A vitamīnu, C vitamīnu, kā arī antioksidantus, kas stiprina imunitāti un veicina ādas veselību. Turklāt lēcas ir lielisks olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, kas palīdz saglabāt sāta sajūtu ilgāk. Šī kombinācija rada viegli pagatavojamu, bet pilnvērtīgu maltīti, kas ir lieliski piemērota gan pusdienām, gan vakariņām.

Alternatīvas sastāvdaļas

Lēcas var aizstāt ar citiem pākšaugiem, piemēram, dzeltenajām zirņiem vai šķeltām zaļajām lēcām, lai piešķirtu zupai jaunu garšas niansi. Saldo krējumu var aizstāt ar kokosriekstu pienu, pievienojot zupai eksotisku pieskārienu un padarot to piemērotu vegāniem.

Receptes padomi

Lai zupa iegūtu īpašu garšu, iesaku pievienot nedaudz čili pipara, kas paspilgtinās ķirbja un lēcu kombināciju. Pasniedziet zupu ar ķirbju sēkliņām vai grauzdiņiem, lai piešķirtu tekstūras kontrastu un vēl lielāku sātīgumu.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Šī zupa ir uzturvielām bagāta, palīdz uzturēt sirds veselību un nodrošina organismu ar nepieciešamo šķiedrvielu devu. Tomēr saldais krējums palielina kaloriju daudzumu, tāpēc, lai zupu padarītu vieglāku, krējumu var aizvietot ar augu bāzes pienu, piemēram, kokosriekstu vai mandeļu pienu.

Kalorijas

Kopā: 400 kcal | Porcijā: 100 kcal 

Sastāvdaļas

    • Ķirbis: 500 g
    • Sarkanās šķeltās lēcas: 200 g
    • Sīpols: 1 gab
    • Ķiploks: 2 daiviņas
    • Ūdens: apmēram 1 litrs
    • Saldais krējums (10%): 100 ml
    • Sāls, garšvielas pēc izvēles

    Pagatavošana

  1. 1. Sagriež ķirbi mazos gabaliņos, sīpolu sakapā un pievieno katlā ar verdošu ūdeni, vāra apmēram 10 minūtes.
  2. 2. Lēcas noskalo zem tekošā ūdens un pievieno zupai.
  3. Reklāma
  4. 3. Pievieno sasmalcinātu ķiploku un garšvielas, zupu turpina gatavot vēl 7 minūtes, līdz visi dārzeņi ir mīksti.
  5. 4. Visu zupu sablendē, līdz tā kļūst viendabīga.
  6. 5. Pievieno saldo krējumu un rūpīgi samaisa.
  7. 6. Pasniegšanai var pievienot ķirbju sēkliņas vai grauzdiņus, lai piešķirtu zupai papildu tekstūru un garšu.
  8. 7. Kopsavilkums: Ķirbju - lēcu biezzupa ir sātīga un krēmīga, perfekta rudens zupa, kas bagāta ar vitamīniem un uzturvielām. Tā ir vienkārši pagatavojama un lieliski sader ar dažādām dekorācijām, piemēram, grauzdiņiem un ķirbju sēkliņām.
Recepto autorius jauna_tu
Sildošais vistas buljons ar grauzdiņiem
(1)
Vistas tomātu zupa ar rīsu nūdelēm
(2)
Pikantā Tom Kha zupa ar garnelēm
(2)
Visgaršīgākā Tom Yum Goong zupa ar tom yum pastu
(1)