Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem

2024-07-01 Receptes autors Zitinja - Zitinjas virtuve

Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem ir klasisks latviešu ēdiens, kas ir gan sātīgs, gan garšīgs. Šī zupa ir viegli pagatavojama un ir lieliski piemērota ģimenes pusdienām. Galvenā sastāvdaļa - malta gaļa - ir lielisks proteīna avots, kas ir būtisks muskuļu veidošanai un imūnsistēmas stiprināšanai. Burkāni un kartupeļi pievieno vitamīnus un šķiedrvielas, kas ir svarīgas gremošanai un vispārējai veselībai.

Sastāvdaļu alternatīvas:

  • Malto gaļu var aizvietot ar tītara vai vistas maltu gaļu, kas padarīs zupu liesāku un diētiskāku.
  • Kartupeļu vietā var izmantot saldos kartupeļus vai pat putraimus.
  • Burkānus var papildināt ar citiem dārzeņiem, piemēram, selerijas sakni vai pastinaku.

Gatavošanas padomi:

  • Lai zupa būtu biezāka, var pievienot rīsus vai makaronus.
  • Ja vēlaties bagātīgāku garšu, buljonu varat gatavot no kauliem un dārzeņiem jau iepriekšējā dienā.

Veselības ieguvumi un trūkumi:

Ieguvumi:
  • Malta gaļa nodrošina proteīnu, dzelzi un B12 vitamīnu.
  • Burkāni satur beta-karotīnu, kas ir svarīgs acu veselībai.
  • Kartupeļi ir labs ogļhidrātu avots, kas sniedz enerģiju.

Trūkumi:
  • Pārāk liels sāls daudzums var paaugstināt asinsspiedienu.
  • Ja izmanto treknu gaļu, zupa var būt augstākas kaloritātes.

Kalorijas:

  • Kopējās kalorijas: aptuveni 1200 kcal
  • Kalorijas vienā porcijā: aptuveni 300 kcal

Sastāvdaļas

    • Zupas kauli: 6-8 gab
    • Malta gaļa: 500g
    • Kartupeļi: 4 vidēji lieli
    • Burkāni: 3 vidēji lieli
    • Sīpols: 1 gab
    • Ķiploku daivas: 2-3 gab
    • Garšvielas (lauru lapas, smaržīgie pipari, melnie pipari, dilles, pētersīļi)

    Pagatavošana

  1. 1. Buljona kaulus noskalo un liek katlā ar ūdeni, vāra. Tikmēr sagriež sīpolu, ķiploku un dārzeņus.
  2. 2. Kad uz buljona virsmas parādās putas, tās nosmeļ, pievieno sīpolu, ķiploku un garšvielas. Buljonu vārā līdz gaļa uz kauliem ir mīksta.
  3. Reklāma
  4. 3. Noņem kaulus, pievieno dārzeņus un atkaulotās gaļas gabaliņus.
  5. 4. Maltai gaļai pievieno sāli un piparus, veido bumbiņas. Kad dārzeņi ir mīksti, pievieno frikadeles.
  6. 5. Vāra, līdz frikadeles uzpeld virspusē, aptuveni 5 minūtes. Zupa gatava.
  7. 6. Alternatīvi, var izmantot buljona kubiciņus un vārīt ūdenī. Ja vēlas, zupai var pievienot rīsus biezākai konsistencei.
  8. 7. Frikadeles var sasaldēt un izmantot nākamreiz.
  9. 8. Kopsavilkums: Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem ir vienkārša un sātīga zupa, kas ir piemērota ikdienas maltītēm. Ar dažādām sastāvdaļu variācijām un padomiem, šī zupa ir viegli pielāgojama jebkurai gaumei un uztura prasībām. Bon appétit!
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Frikadeļu zupa ar kartupeļiem un burkāniem
Ķirbju - lēcu biezzupa
(1)
Tomātu zupa ar ķiplokiem un saldo krējumu
(2)
Harira - tradicionālā Marokas zupa
(1)
Sildošais vistas buljons ar grauzdiņiem
(1)