Marinēti gurķi

2022-09-13 Receptes autors Worldrecipes.eu

Marinēti gurķi
Nu ko, jūlijs iet uz otru pusi, drīz dos vietu augustam. Un tas nozīmē tikai vienu, ka vasara jau pamazām pamazām iet uz beigām. Es gan esmu optimists un domāju, ka tikai pirmā puse beigusies tūlīt sāksies otrā vasaras puse.

Lai vai kā tur būtu ar tām pusēm, optimismu un pesimismu, taču fakts ir viens. Jāsāk pamazām, pamazām gatavot ziemas krājumums. Līdz ar to, jauna rubrika - ziemas krājumi.

Pagājušo gadu, ap šito laiku biju jau samarinējusi pirmos gurķus. Starp citu, pirmo reizi mūžā. Tad nu nolēmu, ka šodien jālabojas un jāapvieno patīkamais ar lietderīgo - jāiepērk pārtika ģimenei + šis tas ziemas krājumu gatavošanai.

Ar gurķiem ir tā. Mūsu ģimenē ir iecienīti marinēti gurķi, un ļoti ilgu laiku, mēs aktīvi pirkām jau gatavus marinētus. Man līdz pat pagājušajam gadam, likās, ka gurķu marinēšana ir kaut kas vājprātīgs. Tās milzīgās trīslitru burkas, karsēšana, pasterizēšana tad vēl tā vāku valcēšana. Mamma nosvīdusi ņēmās pa virtuvi. Un tad vēl tā burku uzrūgšana utt. Vienvārdsakot, ķēpa.

Taču pagājošo gadu nolēmu noriskēt. Tas bija sava veida izaicinājums man! Kā reiz bija sagalbājušās burkas no Spilvas marinētajiem Lauku gurķiem. Un ko domā, patiesībā visa tā ņemšānās nav nemaz tāda ņemšanās. Visu darīju uz aci, 3reizes pārlasīdama recepti internetā un recepšu grāmatā. Rezultātā gurķi ziemu nesagaidīja, jo noēdās 2 mēnešu laikā, kā atvēru pirmo burku. Bija gardi. Kā sanāks šogad, nezinu!

Registered and logged in users see less ads.

Ingredients

    • gurķus
    • dilles
    • upeņu lapas
    • ķiršu lapas
    • ķiploki
    • garšvielas konservēšanai
    Marināde:
    • 1l ūdnes
    • 1gl. cukura
    • 1gl. galda etiķa(9%)
    • 2 ēd.k. sāls

    Recipe Directions

  1. 1. Lūk, norādiju marinādi 1litra ūdenim. Tākā man bija 3kg. gurķu, tad marinādi vajadzēja apmēram 2.5litrus. Tad arī daudzumu pielāgoju vajadzīgo.
  2. 2. Sākumā sagatavo burkas. Atrod, nomazgā tīras, ļauj nožūt un tad izkarsē jebšu sterilizēšana. Karsēšana ir daudz un dažāda. Citi liek cepeškrāsnī karsēties, citi vāra, bet es daudz slinkāk. Zem karstā ūdens, kas ir verdoš, burkas kārtīgi izskaloju. Pēc tam ļaujam nožūt.
  3. Reklāma
  4. 3. Sagatavo marinādi. Katlā ielej vajadzīgo daudzumu ūdens, pievieno attiecīgi cukuru un sāli. Etiķi un visu liek vārīties. Es uz 2.5l ūdens liku, 2,5 glāzes cukura un etiķa un 5 ēd.k. sāli.
  5. 4. Kamēr marināde vārās. Liek otru katlu ar ūdeni, apmēram 1/3 ielietu un lēnām silda.
  6. 5. Sagatavo gurķus un garšvielas. Burkā ieber vajadzīgās garšvielas. Diļļu kātus, upeņu un ķiršu lapas, ķiplokus kā arī konservēšanas garšvielas. Daudzumi katram individuāli. Es neesmu baigo lapu-diļļi fans, tapēc lieku minimāli.
  7. 6. Pēc tam kārto gurķus burkās. Gurķus pirms tam jānomazgā, ja nu gadījumā ir smilšaini.
  8. 7. Kad marināde ir uzvārijusies, tad ļauj tai kādas 5-7minūtes padzist. Apmēram līdz 70-80grādu temperatūrai. Tad lej virsū gurķiem un liek katlā, kurā karsējies ūdens. Karsē apmēram 5-7minūtes 1l burkas, ja ir 3l burkas, tad karsē 10-12 minūtes. Tiklīdz kāds gurķis sāk mainīt krāsu, var celt ārā no ūdens karsēšanas. Vāku stingru aizgriežam un liekam ar vāku uz leju, lai atdziest.
  9. 8. Kad burkas atdzisušas liekam vēsumā. manā gadijumā - ledusskapī. Pilsētas cilvēkam, tāda extra kā pagrabs nav. Tas arī viss ar to gurķu marinēšanu. Grāmatās teikts, ka ja taisa stipro marināde, tad nevajagot pasterizēt, ja vājo, tad vajagot pasterizēt. Tikai neprasiet, kas ir stiprā un kas vājā marināde. Arī šo marinādi gatavoju pēc garšas. Tapēc ja vajag, var pielabot - cukura-sāls-etiķa daudzumu. Tad nu gaidīsim ziemu!
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķi
Marinēti gurķīši ar kurkumu
(2)
Kabaču lečo ziemai
(2)
Zitinjas gulaškrēms jebšu paprikas pasta
(1)
Kimchi - korejiešu valodā kimči, skābēti kāposti
(1)
Marinēti tomāti ar sīpoliem un ķiplokiem
(3)
Marinētas bietes ziemai
(1)