Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli

2024-07-07 Receptes autors Zitinja - Zitinjas virtuve

Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli ir lielisks ēdiens, kas apvieno tradicionālo latviešu garšu ar pikantu čilli pieskārienu. Šī zupa ir lieliski piemērota aukstām ziemas dienām, jo tā ir sildoša un sātīga. Galvenā sastāvdaļa šajā receptē ir pupiņas, kuras ir izcils šķiedrvielu, olbaltumvielu un vitamīnu avots, veicinot gremošanas sistēmas darbību un palīdzot uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs​.

Alternatīvas sastāvdaļas

  1. Žāvētas ribiņas var aizstāt ar kūpinātu vistas stilbiņu vai cūkgaļas stilbiņu.
  2. Konservētos tomātus var aizstāt ar svaigiem tomātiem, kurus nomizo un sagriež.
  3. Adžiku var aizstāt ar sarkano čilli pastu vai maltu čilli piparu.
  4. Tomātu mērci var aizstāt ar tomātu pastu, kas sajaukta ar ūdeni​.

Receptes padomi

  • Pievienojot zupai burkānus un kartupeļus, ļaujiet tiem vārīties līdz tie ir mīksti, lai nodrošinātu pilnīgu garšu saplūšanu.
  • Ja zupa šķiet pārāk bieza, to var atšķaidīt ar ūdeni vai dārzeņu buljonu.
  • Lai zupa būtu vēl aromātiskāka, pirms pasniegšanas pievienojiet svaigi sakapātus pētersīļus vai dilles.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Pupiņas ir bagātas ar olbaltumvielām, šķiedrvielām un vitamīniem, kas veicina gremošanas sistēmas veselību, stabilizē cukura līmeni asinīs un palīdz uzturēt sāta sajūtu ilgāku laiku. Tomēr, ja jūs ciešat no gāzu veidošanās problēmām, pupiņu patēriņu vēlams ierobežot​.

Kalorijas

  • Kopā: aptuveni 800 kcal
  • Vienā porcijā: aptuveni 200 kcal

Sastāvdaļas

    • Žāvētas ribiņas: 3 gab.
    • Konservētas pupiņas: 2 bundžiņas
    • Kartupeļi: 2 gab.
    • Burkāni: 3 gab.
    • Sīpols: 1 gab.
    • Ķiploku daivas: 2 gab.
    • Konservēti tomāti (mizoti): 1 bundža (800 g)
    • Tomātu mērce: 3 ēdamkarotes
    • Adžika: 1 tējkarote
    • Garšvielas pēc garšas

    Pagatavošana

  1. 1. Vārīt žāvēto ribiņu buljonu: ribiņas ievietot katlā, pievienot ūdeni un sāli. Vārīt, noņemot putas, apmēram 15 minūtes.
  2. 2. Pievienot sīpolu un garšvielas (lauru lapas, piparu graudi) un turpināt vārīt 20 minūtes.
  3. Reklāma
  4. 3. Pievienot sagrieztus tomātus un iepriekš sagatavotu mērci no tomātu sulas, tomātu mērces un adžikas. Vārīt uz lēnas uguns 10 minūtes.
  5. 4. Nomizot un sagriezt kartupeļus un burkānus. Pievienot zupai, izņemot gaļu. Vārīt, līdz dārzeņi ir mīksti.
  6. 5. Nokasīt gaļu no kauliem un atgriezt to zupā kopā ar pupiņām, nolejot lieko šķidrumu.
  7. 6. Pagaršot un pielabot garšu ar sāli, cukuru un pipariem. Pievienot saspiestus ķiplokus, noņemt no uguns un ļaut ievilkties 5 minūtes.
  8. 7. Pasniegt siltu un baudīt!
  9. 8. Kopsavilkums: Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli ir sātīgs un pikants ēdiens, kas lieliski piemērots aukstām dienām. Pupiņas nodrošina vērtīgas uzturvielas, padarot šo zupu gan gardu, gan veselīgu. Izmēģiniet šo recepti un izbaudiet īstu latviešu čilli garšu.
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Pupiņu zupa ar tomātiem jeb latviešu čilli
Vistas tomātu zupa ar rīsu nūdelēm
(2)
Ķirbju zupa ar krēmsieru
(1)
Harira - tradicionālā Marokas zupa
(1)