Harira - tradicionālā Marokas zupa

2023-05-02 Receptes autors Worldrecipes.lv

Harira - tradicionālā Marokas zupa
Harira, iespējams, ir populārākā un iecienītākā zupa Marokā. Tā ir garšīga, bieza un ļoti aromātiska, gatavota no tomātiem, aunazirņiem un lēcām, garšota ar ingveru, pipariem un kanēli, kā arī daudz svaiga koriandra, pētersīļiem, selerijām un sīpoliem. Parasti to gatavo spiedtraukā. Bieži pasniedz kā vieglu vakariņu. Tas ir vispopulārākais svētā Ramadāna (gavēņa) mēneša laikā. Man personīgi garša ļoti patīk, un es to gatavoju ar aitas gaļu, bet labi der gan liellopu, gan vistas gaļa. Iesaku arī jums to pamēģināt! 

Sastāvdaļas

    • Dārzeņu eļļa: 3 ēdamkarotes
    • Svaiga gaļa: 0,5 kg (aitas, liellopa vai vistas)
    • Svaigs sasmalcināts koriandrs: 1/4 tases
    • Svaigi sasmalcināti pētersīļi: 1/4 tases
    • Svīpoli: 1-2
    • Sāls: 1-2
    • Pulveris: 1 liels
    • Sausināti aunazirņi: Sāls: 1 ēdamkarote
    • mazgātu, izkausētu gī sviestu: 1 ēdamkarote
    • zemes kanēlis: 1 tējkarote
    • zemes ingvers: 1 ēdamkarote
    • zemes melnie pipari: 1 ēdamkarote
    • zemes melnie pipari: 1 ēdamkarote: 1,5 tējk
    • sāls: 1 ēdamkarote
    • kurkuma: 0,5 tējk
    • tomāti: 1 kg (mizoti, ar sēklām un sasmalcināti)
    • sausas lēcas: 2-3 ēd.k.k. (noskalotas)
    • tomātu pasta: 3 ēd.k. (sajauc ar 1 - 2 glāzēm ūdens)
    • vermicelli nūdeles (rīsi): 2 - 3 ēd.k.
    • zilas: 1 glāze

    Pagatavošana

  1. 1. Vakarā mērcējām aunazirņus. Nākamajā dienā ūdeni noskalojam un noņemam mizas. Izņem lēcas un noskalo tās.
  2. 2. Pēc tam tomātus nomazgā, nomizo, atkaulo sēklas un sasmalcina virtuves kombainā vai blenderī.
  3. Reklāma
  4. 3. Nomizojiet koriandra un pētersīļu lapas no kātiņiem, nomazgājiet, nosusiniet un sasmalciniet tās ar rokām vai ar virtuves kombainu (blenderi).
  5. 4. Pannā ielej nedaudz eļļas, pievieno gaļu un dažas minūtes apcep no visām pusēm.
  6. 5. Tad pievienojiet sasmalcinātus koriandra un pētersīļu lapas. Pievieno arī sasmalcinātu sīpolu, rīvētus tomātus, izmērcētus un notīrītus aunazirņus, ghee sviestu un garšvielas. Pievieno 3 glāzes ūdens. Apklājiet katlu un vāriet uz vidējas uguns apmēram 20-30 minūtes.
  7. 6. Tad pievienojiet lēcas, tomātu pastu un ūdens maisījumu un pielejiet apmēram 2 litrus ūdens. Apklājiet katlu un vāriet uz vidējas uguns apmēram 45 minūtes. Kad katls ir atsegts, pievienojiet vermicelli (rīsus) un atstājiet tos apmēram 5-10 minūtes, līdz tie kļūst mīksti.
  8. 7. Visbeidzot sabiezē zupu. Kamēr zupa vārās, sajauc 1 glāzi miltu un 2 glāzes ūdens. Atlieciet malā, laiku pa laikam maisot, lai milti sajauktos ar ūdeni un maisījums kļūtu vienmērīgs. Ja maisījums ir viendabīgs, tieši pirms lietošanas izspiediet to caur sietu.
  9. 8. Kad vermicelli (rīsi) būs izvārīti, mēs nāksim nobaudīt zupu un, ja kaut kā pietrūks, mēs to pasūposim vai pieberīsim piparu.
  10. 9. Uzkarsē zupu līdz vārīšanās temperatūrai un ļoti plānā plūsmā lēnām ielej miltu maisījumu. Nepārtraukti maisiet, lai nepieļautu, ka milti pielīp pie katla dibena. Kad jūtat, ka zupa sāk biezināt, ir jāizlieto apmēram puse no miltu maisījuma. Jūs paši varat izlemt, cik bieza zupa būs, bet tai jābūt krēmīgai!
  11. 10. Zupu vāriet vēl apmēram 5-10 minūtes, lai izvairītos no miltu garšas. Ik pa laikam samaisiet un noņemiet no karstuma. Pasniedziet un baudiet!
Vistas tomātu zupa ar rīsu nūdelēm
(2)
Biešu lapiņu zupa ar gaļu
(1)
Zaļo dārzeņu krēmzupa
(1)
Pikantā vistas siera zupa ar pupiņām un ķiplokiem
(1)
Siera zupa ar pupiņām un desu
(1)
Dārzeņu krēmzupa ar desu
(1)
Vec vecāsmammas biešu zupa ar liellopu gaļu
(1)
Dārzeņu krēmzupa ar kokosriekstu pienu
(1)