Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu

2024-06-11 Receptes autors Zaigas stūrītis

Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu
Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu ir ne tikai gardēžu iecienīts ēdiens, bet arī uzturvielām bagāts. Šī zupa ir lieliski piemērota gan ikdienas maltītēm, gan īpašiem gadījumiem, jo tā ir ātri un viegli pagatavojama, kā arī piedāvā daudzus veselības ieguvumus.

Tomāti ir lielisks antioksidantu avots, īpaši likopēna, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem un var mazināt sirds slimību risku. Tie ir arī bagāti ar C vitamīnu, kas stiprina imūnsistēmu, kā arī K vitamīnu un kāliju, kas ir svarīgi kaulu veselībai un asinsspiediena regulēšanai​.

Baziliks piešķir zupai aromātu un ir pazīstams ar savām pretiekaisuma un antibakteriālajām īpašībām. Turklāt baziliks satur A un K vitamīnus, kā arī mangānu, kas ir būtiski kaulu un smadzeņu veselībai.

Alternatīvas sastāvdaļas:

- Tomātus var aizstāt ar konservētiem tomātiem, ja svaigi nav pieejami.
- Olīveļļas vietā var izmantot rapšu eļļu vai citu neitrālu eļļu.
- Saldā krējuma vietā var izmantot kokosriekstu pienu, lai iegūtu vegānisku versiju.

Sastāvdaļas

    • 1.5 kg tomāti
    • 100 g olīveļļa
    • 3 ķiploku daiviņas
    • 4 ēdamkarotes brūnā cukura
    • Sāls pēc garšas
    • Svaigs vai kaltēts baziliks
    • 200 ml saldā krējuma

    Pagatavošana

  1. 1. Tomātus pārgriež uz pusēm, liek cepešpannā ar griezuma vietu uz leju. Pārlej ar sajauktu maisījumu no olīveļļas, cukura, sāls un sasmalcinātiem ķiplokiem. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 30 minūtes.
  2. 2. Sablendē ceptos tomātus un izkāš caur sietu. Liek katlā uz lēnas uguns, pievieno ūdeni, lai iegūtu vēlamo biezumu, un pievieno baziliku. Vāra dažas minūtes.
  3. Reklāma
  4. 3. Pievieno saldo krējumu un uzsilda līdz viegli burbuļo. Pasniedz ar svaigu vai grauzdētu franču baltmaizi, sviestu un rīvētu sieru.
  5. 4. Šī zupa ir ne tikai garšīga, bet arī barojoša, un tās pagatavošana neaizņems daudz laika. Lai iegūtu vēl vairāk ideju un variāciju, ieteicams apskatīt citus tomātu zupu receptes avotus, kas var piedāvāt dažādus pagatavošanas veidus un papildinājumus.
Šķelto zirņu zupa ar tomātiem un burkāniem
(3)
Ziedkāposta un puravu biezzupa
(1)
Harira - tradicionālā Marokas zupa
(1)
Vistas tomātu zupa ar rīsu nūdelēm
(2)
Vjetnamiešu zupa PHO
(1)