Tomātu - pupiņu zupa

2024-10-26 Receptes autors Olga Mežale - jauna_tu

Tomātu - pupiņu zupa
Tomātu un pupiņu zupa ir ne tikai garšīga, bet arī uzturvielām bagāta un viegli pagatavojama maltīte. Galvenie šīs zupas komponenti – tomāti un pupiņas – nodrošina būtiskas uzturvielas, kas nepieciešamas organismam. Tomāti satur daudz vitamīna C un antioksidantu, kas palīdz cīnīties pret iekaisumiem un veicina imunitāti, savukārt pupiņas ir lielisks šķiedrvielu un augu proteīna avots, kas palīdz nodrošināt ilgstošu sāta sajūtu un atbalsta veselīgu gremošanas sistēmu​.

Alternatīvas sastāvdaļas:

  • Ja vēlaties papildināt zupu ar krēmīgumu, var pievienot nelielu daudzumu kokosriekstu piena vai skābo krējumu.
  • Perlū grūbas var aizstāt ar citiem pilngraudu produktiem, piemēram, kvinoju vai brūnajiem rīsiem, lai piešķirtu zupai jaunu tekstūru un uzturvērtības.
  • Lai zupa iegūtu asāku garšu, var pievienot sasmalcinātu čili piparu vai čili pulveri.

Receptes padomi:

Lai iegūtu intensīvāku garšu, ļaujiet sīpoliem un burkāniem ilgāk apbrūnināties, bet uzmanieties, lai tie nedeg, jo rūgtums var sabojāt garšu. Ja zupa šķiet par biezu, vienkārši pievienojiet nedaudz vairāk ūdens, līdz vēlamā konsistence ir sasniegta.

Veselības ieguvumi un trūkumi:

Šī zupa, pateicoties tomātiem un pupiņām, satur antioksidantus un šķiedrvielas, kas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs un stiprināt imūnsistēmu. Tomēr tomātu skābums var būt izaicinājums cilvēkiem ar jutīgu kuņģi, tādēļ zupu var papildināt ar nelielu cukura devu, lai samazinātu skābumu​

Kalorijas:

  • Kopējais kaloriju daudzums: aptuveni 400 kcal
  • Kalorijas uz porciju: aptuveni 100 kcal

Sastāvdaļas

    • Konservētās pupiņas: 240 g
    • Konservēti sasmalcināti tomāti: 240 g
    • Sīpols: 1 gabals
    • Burkāns: 1 gabals
    • Ķiploka daiviņas (vai ķiploku pulveris): 2 gabali
    • Perlū grūbas: 100 g
    • Ūdens: 1 litrs
    • Eļļa: 1 ēdamkarote
    • Sāls, pipari, garšvielas pēc izvēles
    • Zaļumi pēc izvēles

    Pagatavošana

  1. 1. Uzkarsē eļļu katliņā un pievieno smalki sagrieztu sīpolu un sarīvētu burkānu.
  2. 2. Karsē, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi un burkāni sāk apbrūnēt.
  3. Reklāma
  4. 3. Pievieno smalki sasmalcinātus ķiplokus un konservētos tomātus, rūpīgi samaisa un ļauj sautēties apmēram 5 minūtes.
  5. 4. Uzvāra ūdeni un pievieno katlam, iemaisa perlū grūbas, noskalotās pupiņas, sāli un piparus. Ja vēlaties, var pievienot buljona kubiņu, lai bagātinātu zupas garšu.
  6. 5. Vāra zupu uz vidējas uguns apmēram 15 minūtes vai līdz perlū grūbas kļūst mīkstas.
  7. 6. Pirms pasniegšanas pievieno svaigus vai kaltētus zaļumus pēc izvēles. Pasniedz karstu un baudāmu.
  8. 7. Kopsavilkums: Tomātu un pupiņu zupa ir lieliska izvēle tiem, kas vēlas vieglu, bet uzturvielām bagātu maltīti. Ar zupas pamatsastāvdaļām – tomātiem un pupiņām – tiek nodrošināts vitamīns C, šķiedrvielas un antioksidanti, kas stiprina ķermeni.
Tomātu - pupiņu zupa
Recepto autorius jauna_tu
Lēču - pupiņu zupa
(1)
Tomātu zupa ar ķiplokiem un saldo krējumu
(2)
Meksikāņu tomātu zupa
(1)
Šķelto zirņu zupa ar tomātiem un burkāniem
(3)