Kraukšķīgas kartupeļu pankūkas ar selerijas sakni un kūpinātu foreli

2024-10-22 Receptes autors Olga Mežale - jauna_tu

Kraukšķīgas kartupeļu pankūkas ar selerijas sakni un kūpinātu foreli
Kartupeļu pankūkas ir tradicionāls un vienkārši pagatavojams ēdiens, kuru var pielāgot dažādām garšas vēlmēm. Kartupeļi, kā galvenā sastāvdaļa, ir būtisks ogļhidrātu avots, kas nodrošina enerģiju ķermenim visas dienas garumā. Šajā receptē īpašu akcentu piešķir selerijas sakne, kas ir bagāta ar šķiedrvielām un mikroelementiem, palīdzot uzlabot gremošanas sistēmu un veicināt imunitāti. Tāpat recepte ir elastīga – zirņu miltu vietā var izmantot arī citus miltus, piemēram, griķu vai kukurūzas miltus, lai padarītu pankūkas interesantākas un bezglutēna.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Kartupeļu vietā var izmantot kabačus vai burkānus, lai samazinātu ogļhidrātu daudzumu.
  • Zirņu miltus var aizstāt ar griķu miltiem, lai iegūtu bagātīgāku garšu.
  • Ja nevēlaties izmantot olu, to var aizstāt ar linsēklu "olu" (samaltas linsēklas sajauktas ar ūdeni).

Receptes padomi

Lai pankūkas būtu īpaši kraukšķīgas, pēc sarīvēšanas kartupeļus var nedaudz nosusināt, bet visu šķidrumu nevajadzētu noņemt, jo tas palīdz saturēt masu kopā. Arī cepšanas temperatūra ir svarīga – zemāka temperatūra ļaus pankūkām cepties vienmērīgi, bet kraukšķīgums veidosies pakāpeniski. Ja vēlaties, pirms cepšanas pievienojiet mīklai maltu gaļu, biezpienu vai sēnes​.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Kartupeļi nodrošina labu enerģijas avotu ar zemu tauku saturu, savukārt selerijas sakne sniedz papildu šķiedrvielas un mikroelementus, piemēram, kāliju un C vitamīnu. Tomēr pankūku cepšana eļļā var palielināt kaloriju un tauku daudzumu, tāpēc eļļas izmantošanu var samazināt, cepot tās cepeškrāsnī.

Kalorijas

Kopējais kaloriju daudzums šai receptei ir aptuveni 720 kcal, kas nozīmē aptuveni 240 kcal uz porciju (pieņemot, ka receptē tiek izmantoti 400 grami kartupeļu un selerijas sakne). 

Sastāvdaļas

    • Kartupeļi: 400 g
    • Selerijas sakne: 200 g
    • Ola: 1
    • Zirņu milti: 2 ēdamkarotes (var izmantot arī citus)
    • Zaļumi, sāls, pipari: pēc garšas
    • Eļļa cepšanai: pēc nepieciešamības

    Pagatavošana

  1. 1. Sarīvē kartupeļus un selerijas sakni uz smalkas rīves.
  2. 2. Smalki sakapā sīpolu un pievieno rīvētiem dārzeņiem.
  3. Reklāma
  4. 3. Pievieno miltus, zaļumus, garšvielas un olu. Samaisi līdz viendabīgai masai.
  5. 4. Uzkarsē pannu ar eļļu un ar karoti veido nelielas pankūkas, saplacini tās.
  6. 5. Cep pankūkas uz vidējas uguns no abām pusēm, līdz tās kļūst zeltaini brūnas un kraukšķīgas.
  7. 6. Pasniedz pankūkas ar kūpināto foreli un krējumu.
  8. 7. Kopsavilkums: Šīs īpašās kartupeļu pankūkas ir bagātas ar ogļhidrātiem un šķiedrvielām, padarot tās ideālas enerģijas avotam. Lai gan tās ir tradicionāli pagatavotas eļļā, tās var arī cept cepeškrāsnī, lai samazinātu tauku daudzumu. Garšīgas un universālas, šīs pankūkas var papildināt ar dažādām piedevām, piemēram, biezpienu vai krējumu, kā arī tās ir pielāgojamas pēc sastāvdaļu izvēles.
Kraukšķīgas kartupeļu pankūkas ar selerijas sakni un kūpinātu foreli
Kraukšķīgas kartupeļu pankūkas ar selerijas sakni un kūpinātu foreli
Recepto autorius jauna_tu
Kreptīgie atmiņu salāti no Vācijas ar kartupeļiem
(1)
Tītara sautējums ar kartupeļiem krāsnī
(1)
Kartupeļu sviestmaizes
(1)