Kartupeļu pankūkas ir tradicionāls un vienkārši pagatavojams ēdiens, kuru var pielāgot dažādām garšas vēlmēm. Kartupeļi, kā galvenā sastāvdaļa, ir būtisks ogļhidrātu avots, kas nodrošina enerģiju ķermenim visas dienas garumā. Šajā receptē īpašu akcentu piešķir selerijas sakne, kas ir bagāta ar šķiedrvielām un mikroelementiem, palīdzot uzlabot gremošanas sistēmu un veicināt imunitāti. Tāpat recepte ir elastīga – zirņu miltu vietā var izmantot arī citus miltus, piemēram, griķu vai kukurūzas miltus, lai padarītu pankūkas interesantākas un bezglutēna.
Alternatīvas sastāvdaļas
- Kartupeļu vietā var izmantot kabačus vai burkānus, lai samazinātu ogļhidrātu daudzumu.
- Zirņu miltus var aizstāt ar griķu miltiem, lai iegūtu bagātīgāku garšu.
- Ja nevēlaties izmantot olu, to var aizstāt ar linsēklu "olu" (samaltas linsēklas sajauktas ar ūdeni).
Receptes padomi
Lai pankūkas būtu īpaši kraukšķīgas, pēc sarīvēšanas kartupeļus var nedaudz nosusināt, bet visu šķidrumu nevajadzētu noņemt, jo tas palīdz saturēt masu kopā. Arī cepšanas temperatūra ir svarīga – zemāka temperatūra ļaus pankūkām cepties vienmērīgi, bet kraukšķīgums veidosies pakāpeniski. Ja vēlaties, pirms cepšanas pievienojiet mīklai maltu gaļu, biezpienu vai sēnes.
Veselības ieguvumi un trūkumi
Kartupeļi nodrošina labu enerģijas avotu ar zemu tauku saturu, savukārt selerijas sakne sniedz papildu šķiedrvielas un mikroelementus, piemēram, kāliju un C vitamīnu. Tomēr pankūku cepšana eļļā var palielināt kaloriju un tauku daudzumu, tāpēc eļļas izmantošanu var samazināt, cepot tās cepeškrāsnī.
Kalorijas
Kopējais kaloriju daudzums šai receptei ir aptuveni 720 kcal, kas nozīmē aptuveni 240 kcal uz porciju (pieņemot, ka receptē tiek izmantoti 400 grami kartupeļu un selerijas sakne).