Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē

2024-10-06 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē
Jaunie kartupeļi ir ne tikai gardi, bet arī ļoti vērtīgi. To uzturvērtība ir augsta, jo tie ir bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem C un B6, kā arī satur kāliju, kas ir būtisks sirds un muskuļu darbībai. Kaukāzu garšvielu maisījums piešķir šiem kartupeļiem spēcīgu un aromātisku raksturu, bet skābā krējuma mērce nodrošina maigu, svaigu garšu, padarot šo ēdienu gan sātīgu, gan atsvaidzinošu.

Kartupeļu lietošana uzturā ir svarīga, jo tie sniedz enerģiju un palīdz saglabāt stabilu cukura līmeni asinīs, īpaši svarīgi aktīviem cilvēkiem. Papildus tam, jaunie kartupeļi satur maz kaloriju, padarot tos par lielisku izvēli cilvēkiem, kas vēlas sabalansēt savu uzturu.

Alternatīvas sastāvdaļas

Ja vēlaties izvairīties no skābā krējuma, varat to aizstāt ar dabīgu jogurtu, kas piešķirs vieglāku garšu. Tāpat, ja Kaukāzu garšvielu maisījums nav pieejams, to var aizstāt ar ķiploku, papriku un koriandru.

Receptes padomi

Cepot kartupeļus, varat pievienot arī rozmarīna vai timiāna zariņus, lai pastiprinātu aromātu. Garšvielu daudzumu var pielāgot pēc garšas, bet rūpējieties, lai katrs kartupeļa gabaliņš būtu vienmērīgi noklāts ar garšvielu maisījumu.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Veselības ieguvumi ir bagātīga šķiedrvielu un vitamīnu deva no kartupeļiem, bet mērcei pievienotais skābais krējums var palielināt kaloriju daudzumu, tāpēc varat izvēlēties vieglākas alternatīvas, piemēram, grieķu jogurtu. Svarīgi ir izmantot mērenu daudzumu olīveļļas, lai izvairītos no pārmērīga tauku daudzuma.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju daudzums šajā ēdienā ir aptuveni 900 kcal. 
  • Viena porcija satur ap 225 kcal. 

Sastāvdaļas

    •  Jaunie kartupeļi: 1 kg
    • Olīveļļa: 2 ēdamkarotes
    • Kaukāzu garšvielu maisījums: 1 ēdamkarote
    • Ķiploki: 2 daiviņas
    • Sāls: pēc garšas
    Mērcei
    • Skābais krējums: 200 g
    • Ķiploks: 1 daiviņa
    • Kaukāzu garšvielu maisījums: 1 tējkarote

    Pagatavošana

  1. 1. Sagatavošana: Jaunos kartupeļus rūpīgi nomazgā un sagriež vienādos gabaliņos.
  2. 2. Garšvielu pievienošana: Pievieno olīveļļu, sasmalcinātu ķiploku, sāli un Kaukāzu garšvielu maisījumu, rūpīgi samaisa, lai visi kartupeļi būtu vienmērīgi pārklāti ar garšvielām.
  3. Reklāma
  4. 3. Cepšana: Liek kartupeļus uz cepamā papīra un cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 190 grādos apmēram 40 minūtes, līdz kartupeļi kļūst zeltaini un mīksti.
  5. 4. Mērces pagatavošana: Sajauc skābo krējumu ar sasmalcinātu ķiploku un Kaukāzu garšvielu maisījumu, ļauj tam savilkties ledusskapī, kamēr kartupeļi cepas.
  6. 5. Pasniegšana: Kartupeļus pasniedz kopā ar sagatavoto mērci.
  7. 6. Kopsavilkums: Šī recepte piedāvā garšīgu un aromātisku veidu, kā baudīt jaunus kartupeļus. Cepti krāsnī ar Kaukāzu garšvielām un pasniegti ar skābo krējuma mērci, tie kļūs par iecienītu piedevu vai patstāvīgu ēdienu ikvienam gardēdim.
Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē
Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē
Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē
Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē
Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē
Jaunie kartupeļi Kaukāzu gaumē
Kartupeļu sacepums ar malto gaļu
(1)
Tītara sautējums ar kartupeļiem krāsnī
(1)
Kartupeļu sviestmaizes
(1)
Kreptīgie atmiņu salāti no Vācijas ar kartupeļiem
(1)