Vjetnamiešu zupa PHO

2023-05-10 Receptes autors Worldrecipes.lv

Vjetnamiešu zupa PHO
Tie, kas ir ceļojuši pa Vjetnamu, atcerēsies zupu, kas tiek pasniegta..... brokastīs:) Jā, jā, Hanojas ielās rītausmā rindās stāv miniatūru "virtuvju" rindas, deg ogles un uz tām burbuļo katli ar aromātisku buljonu. PHO ir ikdienas vjetnamiešu ielu ēdiens, kas pieejams visas dienas garumā, bet vispopulārākais vietējo iedzīvotāju vidū ir no rīta. Zvaigžņu anīsa un kanēļa aromāta buljons sasilda visu ķermeni, un zupas piedevas lielākoties visur ir vienādas: rīsu nūdeles, kalni vjetnamiešu garšaugu (citronbāzils, piparmētra, koriandrs...), plānās šķēlītēs sagriezta vārīta gaļa, sojas kāposti un, protams, īpašā saldsāļaini pikanti skāba zivju mērce, ar ko paspilgtina zupu.

Pho šobrīd ir viens no modernākajiem restorānu ēdieniem! Tāpat kā ramen, arī vjetnamiešu pho bļoda ir gan zupa, gan pamatēdiens. Tāpēc es uzskatu, ka tas ir ideāls ēdiens iepriekš sagatavotām pusdienām. 

Varbūt jūs vienkārši domājat, ka šī zupa ir neiespējams uzdevums mājas virtuvē drēgnā Lietuvas pēcpusdienā! Nē, tām vajadzētu būt bezmaksas Viļņas ielās katru dienu, jo bļoda ar šo aromātisko, vieglo ēdienu liek justies siltam, sātīgam un laimīgam. Pat saules gaismas trūkums nav nemaz tik slikts, ņemot vērā, ka gaismas deficīts novembrī ir tikai sākums garajam rudenim un ziemai.....

Par pho zupu (izrunā [fo]) nav daudz ko stāstīt - tā ir vienkārši jāgatavo. Vispirms ir jāsagatavo liellopa vai vistas gaļas buljons (autentiskais pho man asociējas ar liellopa gaļas buljonu...). Un šis buljons būs "grūtākais" un garākais darbs, jo viss pārējais būs gatavs vienā mirklī. Starp citu, pārliecinieties, ka pagatavojat daudz vairāk buljona, nekā apēdīsiet vienā reizē... Jo, kad nākamajā dienā atgriezīsieties izsalkuši un trīcoši, jūsu dvēsele pārpildīsies ar prieku, kad šis aromātiskais ēdiens sāks tvaikot uz galda... 

Sastāvdaļas

    Zupas krājums PHO
    • 2 vidēji lieli sīpoli, mizoti, sagriezti uz ceturtdaļām
    • 5 cm garš svaigas ingvera saknes gabals
    • 3 nelobīti šalotes sīpoli
    • 2,5 l verdoša ūdens
    • 1/2 kg liellopa gaļas ar kauliem vai tikai ar kauliem
    • 2 zvaigžņu anīsi
    • 1 kanēļa standziņa
    • 1 tējkarote sasmalcinātu melno piparu
    • 1 ēdamkarote sāls
    Piedevas zupai PHO
    • Rīsu nūdeles (uz dažām minūtēm aplej ar karstu ūdeni, līdz kļūst mīkstas, pēc tam pārlej ar aukstu ūdeni)
    • Liellopa fileja, sagriezta ļoti plānās strēmelēs
    • Svaigs sarkanais sīpols, sagriezts plānās sloksnēs
    • Sojas kāposti vai bak choy (sākumā tos var īsu brīdi tvaicēt)
    • Sīpolu lapas
    • Zaļumi (koriandrs, pētersīļi, baziliks, piparmētra)
    • Grauzdēti zemesrieksti
    • Zivju mērce*
    Zivju mērce zupai PHO
    • 3 ķiploku daiviņas, izspiestas caur presi
    • 1/4 glāzes brūnā cukura (50 g)
    • 1/2 tējkarotes rupjās sāls
    • 1/2 glāzes ūdens (125 ml)
    • 3 ēdamkarotes laima (vai citrona) sulas
    • 1 ēdamkarote rīsu etiķa
    • 3 ēdamkarotes zivju mērces
    • 1-2 plānās šķēlītēs sagriezti vai sasmalcināti čilli pipari.

    Pagatavošana

  1. 1. Zupas buljons PHO: Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 C. Lielu, dziļu cepšanas trauku izlieciet sīpolus, ingvera sakni un gaļu ar kauliem (vai kaulus) un cepiet.
  2. 2. Gatavošanas laikā vairākas reizes apgrieziet un cepiet, līdz sīpoli ir pilnībā apbrūnējuši un mīksti.
  3. Reklāma
  4. 3. Visu konservu kārbas saturu ievietojiet lielā katlā, pievienojiet verdošu ūdeni (skārdu, kurā vārījās sīpoli un kauli, noskalojiet ar nelielu ūdens daudzumu un visu saturu ielejiet katlā), uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai.
  5. 4. Notīriet putekļus, tad pievienojiet garšvielas un sāli un vāriet buljonu vismaz stundu, bet es jums apsolu, ka, jo ilgāk to vārīsiet, jo garšīgāks būs buljons.
  6. 5. Noteciniet buljonu, atdaliet gaļu no kauliem un pasniedziet to atsevišķā bļodā kā zupas garnējumu, izmetot atlikušos vārītos sīpolus un kaulus.
  7. 6. Zupas mērces PHO: Vjetnamā visas šīs mērces būs noliktas uz galda, tāpēc jums būs pašiem jāizgatavo sava zupa.:) Lielākoties Vjetnamā buljons burbuļo uz galda, jo tur ir dobums ar karstām oglēm, kas pastāvīgi uztur katlu karstu, tāpēc jēlas liellopa gaļas strēmelītes tiek vārītas turpat uz galda. Tomēr mājās es parasti iemetu liellopa gaļas strēmelītes katlā uz minūti pēc tam, kad buljons ir vārījies vienu minūti tieši pirms pasniegšanas, lai gaļa patiešām izvārītos.
  8. 7. Lielā dziļā bļodā ielieku lielu sauju uzbriedušu rīsu nūdeļu, tad sauju sojas kāpostu (ja man ir), 1 minūti verdošā ūdenī samīkstinātu bak čoju, pārlej ar verdošu buljonu un gaļas gabaliņiem, pārkaisa ar zaļumiem, sīpolu strēmelītēm, riekstiem un atstāj, lai baudītu zivju mērci.
  9. 8. Zvejas mērce PHO zupai: Bļodā sajauc izspiestos ķiplokus ar cukuru un sāli, tad ielej ūdeni un maisa, līdz cukurs izšķīst.
  10. 9. Pievienojiet pārējās sastāvdaļas, čilli piparus un labi samaisiet. Izbaudiet!
Visgaršīgākā Tom Yum Goong zupa ar tom yum pastu
(1)
Fiksā siera zupa ar dārzeņiem
(1)
Ķirbju - lēcu biezzupa
(1)
Pikantā Tom Kha zupa ar garnelēm
(2)
Ziedkāposta un puravu biezzupa
(1)
Vistas tomātu zupa ar rīsu nūdelēm
(2)