Biezpiena plātsmaize ar mellenēm un olbaltuma glazūru ir klasiskā latviešu virtuves tradīciju recepte, kas apvieno sulīgo biezpienu ar aromātiskām mellenēm. Šis deserts ir ne tikai garšīgs, bet arī uzturvielām bagāts. Galvenais šīs receptes varonis – biezpiens – ir lielisks olbaltumvielu un kalcija avots, kas stiprina kaulus un zobus, kā arī veicina muskuļu atjaunošanos. Mellenes, savukārt, ir spēcīgs antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties ar brīvo radikāļu ietekmi organismā.
Alternatīvas sastāvdaļas: Ja vēlaties samazināt kaloriju daudzumu, varat izmantot mazāk treknu biezpienu vai biezpienu bez taukiem. Skābo krējumu var aizstāt ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu ar mazāku tauku saturu. Ja mellenes nav pieejamas, izmantojiet citas ogas, piemēram, ķiršus vai zemenes.
Alternatīvas sastāvdaļas
- Skābo krējumu var aizstāt ar grieķu jogurtu.
- Mellenes var aizstāt ar ķiršiem vai citām sezonālām ogām.
Receptes padomi
Lai nodrošinātu, ka biezpiens veido krēmīgu konsistenci, to ieteicams sablendēt vai izberzt caur sietu. Plātsmaizes virsiņu pirms cepšanas var pārkaisīt ar pūdercukuru, lai iegūtu kraukšķīgu apdari.
Veselības ieguvumi un trūkumi
Biezpiens ir lielisks kalcija avots, kas veicina kaulu un zobu veselību. Turklāt tas ir arī viegli sagremojams olbaltumvielu avots. Mellenes palīdz cīnīties pret iekaisumiem un uzlabo imūnsistēmas darbību. Tomēr jāpatur prātā, ka, lietojot lielu cukura daudzumu šajā receptē, to nevajadzētu pārāk bieži iekļaut ikdienas uzturā.
Kalorijas
- Kopējais kaloriju skaits: aptuveni 3500 kcal
- Kalorijas vienā porcijā (12 porcijas): aptuveni 290 kcal