Biezpiena plātsmaize ar mellenēm un olbaltuma glazūru

2024-10-03 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Biezpiena plātsmaize ar mellenēm un olbaltuma glazūru
Biezpiena plātsmaize ar mellenēm un olbaltuma glazūru ir klasiskā latviešu virtuves tradīciju recepte, kas apvieno sulīgo biezpienu ar aromātiskām mellenēm. Šis deserts ir ne tikai garšīgs, bet arī uzturvielām bagāts. Galvenais šīs receptes varonis – biezpiens – ir lielisks olbaltumvielu un kalcija avots, kas stiprina kaulus un zobus, kā arī veicina muskuļu atjaunošanos. Mellenes, savukārt, ir spēcīgs antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties ar brīvo radikāļu ietekmi organismā.

Alternatīvas sastāvdaļas: Ja vēlaties samazināt kaloriju daudzumu, varat izmantot mazāk treknu biezpienu vai biezpienu bez taukiem. Skābo krējumu var aizstāt ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu ar mazāku tauku saturu. Ja mellenes nav pieejamas, izmantojiet citas ogas, piemēram, ķiršus vai zemenes.

Alternatīvas sastāvdaļas

  • Skābo krējumu var aizstāt ar grieķu jogurtu.
  • Mellenes var aizstāt ar ķiršiem vai citām sezonālām ogām.

Receptes padomi

Lai nodrošinātu, ka biezpiens veido krēmīgu konsistenci, to ieteicams sablendēt vai izberzt caur sietu. Plātsmaizes virsiņu pirms cepšanas var pārkaisīt ar pūdercukuru, lai iegūtu kraukšķīgu apdari​.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Biezpiens ir lielisks kalcija avots, kas veicina kaulu un zobu veselību. Turklāt tas ir arī viegli sagremojams olbaltumvielu avots. Mellenes palīdz cīnīties pret iekaisumiem un uzlabo imūnsistēmas darbību. Tomēr jāpatur prātā, ka, lietojot lielu cukura daudzumu šajā receptē, to nevajadzētu pārāk bieži iekļaut ikdienas uzturā​.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju skaits: aptuveni 3500 kcal
  • Kalorijas vienā porcijā (12 porcijas): aptuveni 290 kcal 

Sastāvdaļas

    • Kārtainā mīkla: 500 g
    • Biezpiens: 1 kg
    • Olas: 5 gab.
    • Skābs krējums: 400 g
    • Cukurs: 300 g
    • Mellenes: 300 g
    • Kartupeļu ciete: 1 ēdamkarote
    • Vanilīns: šķipsna

    Pagatavošana

  1. 1. Atkausējiet kārtaino mīklu, izklājiet to cepamplātē un viegli izrullējiet. Pārdurot ar dakšu, izveidojiet mazus caurumus.
  2. 2. Biezpienu un krējumu sablendējiet kopā ar 250 g cukura, olu dzeltenumiem, kartupeļu cieti un vanilīnu, līdz iegūstat krēmīgu masu.
  3. Reklāma
  4. 3. Biezpiena krēmu vienmērīgi klājiet uz mīklas un cepiet 180 grādu temperatūrā 35–40 minūtes.
  5. 4. Saputojiet olu baltumus ar 50 g cukura līdz stingrām putām, tad uzmanīgi iemaisiet mellenes.
  6. 5. Kad plātsmaize izcepusies, pārklājiet to ar saputotajām olbaltuma putām un atgrieziet cepeškrāsnī vēl uz 8–10 minūtēm.
  7. 6. Atdzesējiet plātsmaizi, lai to būtu vieglāk sagriezt, un dekorējiet ar svaigām mellenēm.
  8. 7. Kopsavilkums: Šī gardā biezpiena plātsmaize ar mellenēm un olbaltuma glazūru ir lieliska izvēle, kas apvieno uzturvērtību ar izcilu garšu. Pateicoties biezpienam un ogām, tā sniedz labumu kauliem un imūnsistēmai, taču ir svarīgi kontrolēt cukura patēriņu, lai šo desertu izbaudītu atbildīgi.
Burkānu kūka ar maskarpones siera krēmu
(1)
Banānu maize ar biezpienu un ananāsiem
(1)
Plūmju un bumbieru kūka
(1)