Dārza ogu un kefīra kūka

2024-10-05 Receptes autors Egija Šteinberga - food_life_style_lv

Dārza ogu un kefīra kūka
Dārza ogu un kefīra kūka ir ne tikai gaisīgs un sulīgs deserts, bet arī ļoti uzturvielām bagāts gardums. Kefīrs, kas ir galvenā sastāvdaļa, satur daudz labvēlīgu probiotiku, kas veicina zarnu mikrofloras līdzsvaru un uzlabo gremošanu. Turklāt tas ir arī lielisks kalcija un olbaltumvielu avots, kas stiprina kaulus un palīdz muskuļu atjaunošanā. Ogas, tādas kā jāņogas un upenes, kas bieži tiek izmantotas šajā receptē, satur daudz antioksidantu un C vitamīna, kas stiprina imūnsistēmu.

Alternatīvas sastāvdaļas

Ja jums mājās nav kefīra, to var aizstāt ar paniņām vai jogurtu. Šie aizstājēji sniegs līdzīgu rezultātu gan tekstūras, gan garšas ziņā. Cukuru var aizstāt ar brūno cukuru vai medu, lai iegūtu bagātīgāku garšu. Ogu vietā var izmantot saldētas ogas vai pat ābolus, kas padarīs kūku sezonāli piemērotu jebkurā gadalaikā​.

Receptes padomi

Lai nodrošinātu kūkas vieglumu un gaisīgumu, ir svarīgi olas baltumus saputot stingrās putās un uzmanīgi iecilāt mīklā. Kūku vislabāk cep cepamformā ar cepamo papīru, kas padara kūkas izņemšanu vienkāršāku. Papildus kraukšķīgai tekstūrai, virspusē var uzkaisīt mandeļu skaidiņas vai kanēļa un cukura maisījumu​.

Veselības ieguvumi un trūkumi

Kefīrs, ogas un olas ir galvenie šīs kūkas uzturvērtību avoti. Kefīrs atbalsta gremošanas sistēmu un nodrošina kalciju. Ogas sniedz vitamīnus un antioksidantus, palīdzot cīnīties pret brīvajiem radikāļiem organismā. Tomēr kūkai ir diezgan augsts cukura saturs, tāpēc ieteicams to lietot mērenās porcijās. Lai samazinātu kaloriju daudzumu, var izmantot mazāk cukura vai aizvietot to ar dabiskajiem saldinātājiem.

Kalorijas

  • Kopējais kaloriju daudzums: 2100 kcal
  • Kalorijas vienā porcijā: 263 kcal 

Sastāvdaļas

    • Olas: 6 gab.
    • Kviešu konditorejas milti: 350 g
    • Kefīrs: 150 ml
    • Cukurs: 300 g
    • Jāņogas un upenes: 300 g
    • Cepamais pulveris: ½ tējkarote
    • Vanilīns: šķipsna
    • Skābais krējums: 400 g
    • Kartupeļu ciete: 2 ēdamkarotes
    • Kūkas forma (23 cm)

    Pagatavošana

  1. 1. Atdala olas dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus saputo ar 150 g cukura līdz putām.
  2. 2. Pievieno kefīru un turpina kult.
  3. Reklāma
  4. 3. Pamazām pievieno miltus, cepamo pulveri un turpina maisīt līdz mīkla kļūst bieza.
  5. 4. Olas baltumus saputo stingrās putās un uzmanīgi iecilā mīklā.
  6. 5. Ogām pievieno 50 g cukura un kartupeļu cieti, samaisa.
  7. 6. Cepamformā ieklāj cepamo papīru un izlīdzina mīklu. Virspusē pārkaisa ogas.
  8. 7. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C temperatūrā 35 minūtes.
  9. 8. Skābo krējumu sajauc ar atlikušo cukuru un kartupeļu cieti. Kad kūka izcepusies, pārlej to ar krējumu un cep vēl 8 minūtes.
  10. 9. Atdzesē kūku pirms pasniegšanas.
  11. 10. Kopsavilkums: Šī dārza ogu un kefīra kūka ir lielisks deserts jebkurā sezonā, jo var izmantot gan svaigas, gan saldētas ogas. Kefīrs, kas ir pamata sastāvdaļa, ne tikai piešķir kūkai īpašu vieglumu, bet arī nodrošina ķermeni ar veselīgiem probiotiķiem un kalciju, savukārt ogas bagātina ar antioksidantiem.
Dārza ogu un kefīra kūka
Dārza ogu un kefīra kūka
Dārza ogu un kefīra kūka
Dārza ogu un kefīra kūka
Dārza ogu un kefīra kūka
Medus kūka ar saldo krējumu un skābo krējumu
(1)
Mājas saldējuma kūka
(1)
Kaucmindes ābolkūka
(1)
Bānānu-ābolkūka
(1)
Zitinjas Napoleona kūka
(1)
Vienkārša kefīra kūka
(1)