Dārza ogu un kefīra kūka ir ne tikai gaisīgs un sulīgs deserts, bet arī ļoti uzturvielām bagāts gardums. Kefīrs, kas ir galvenā sastāvdaļa, satur daudz labvēlīgu probiotiku, kas veicina zarnu mikrofloras līdzsvaru un uzlabo gremošanu. Turklāt tas ir arī lielisks kalcija un olbaltumvielu avots, kas stiprina kaulus un palīdz muskuļu atjaunošanā. Ogas, tādas kā jāņogas un upenes, kas bieži tiek izmantotas šajā receptē, satur daudz antioksidantu un C vitamīna, kas stiprina imūnsistēmu.
Alternatīvas sastāvdaļas
Ja jums mājās nav kefīra, to var aizstāt ar paniņām vai jogurtu. Šie aizstājēji sniegs līdzīgu rezultātu gan tekstūras, gan garšas ziņā. Cukuru var aizstāt ar brūno cukuru vai medu, lai iegūtu bagātīgāku garšu. Ogu vietā var izmantot saldētas ogas vai pat ābolus, kas padarīs kūku sezonāli piemērotu jebkurā gadalaikā.
Receptes padomi
Lai nodrošinātu kūkas vieglumu un gaisīgumu, ir svarīgi olas baltumus saputot stingrās putās un uzmanīgi iecilāt mīklā. Kūku vislabāk cep cepamformā ar cepamo papīru, kas padara kūkas izņemšanu vienkāršāku. Papildus kraukšķīgai tekstūrai, virspusē var uzkaisīt mandeļu skaidiņas vai kanēļa un cukura maisījumu.
Veselības ieguvumi un trūkumi
Kefīrs, ogas un olas ir galvenie šīs kūkas uzturvērtību avoti. Kefīrs atbalsta gremošanas sistēmu un nodrošina kalciju. Ogas sniedz vitamīnus un antioksidantus, palīdzot cīnīties pret brīvajiem radikāļiem organismā. Tomēr kūkai ir diezgan augsts cukura saturs, tāpēc ieteicams to lietot mērenās porcijās. Lai samazinātu kaloriju daudzumu, var izmantot mazāk cukura vai aizvietot to ar dabiskajiem saldinātājiem.
Kalorijas
- Kopējais kaloriju daudzums: 2100 kcal
- Kalorijas vienā porcijā: 263 kcal