Medus kūka ar saldo krējumu un skābo krējumu

2024-06-11 Receptes autors Zaigas stūrītis

Medus kūka ar saldo krējumu un skābo krējumu
Medus kūka ir tradicionāla un ļoti iecienīta kūka Latvijā, kas tiek gatavota dažādos svētkos un ģimenes pasākumos. Šīs kūkas galvenā sastāvdaļa ir medus, kas ir pazīstams ar savām veselīgajām īpašībām. Medus ne tikai piešķir kūkai izteiktu garšu, bet arī ir lielisks antioksidantu avots un tam ir antibakteriālas īpašības, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu.

Lai gan medus kūka ir salīdzinoši vienkārša, tās pagatavošana prasa pacietību un rūpību. Katra kūkas kārta tiek cepta atsevišķi, kas piešķir kūkai īpašu tekstūru un bagātīgu garšu. Šī recepte ir ideāli piemērota tiem, kas vēlas izmēģināt tradicionālu latviešu desertu un pārsteigt savus viesus ar gardu un veselīgu našķi.

Sastāvdaļas

    Mīklai:
    • 1 ola
    • 2 ēdamkarotes medus
    • 180 g cukurs
    • 50 g margarīns
    • 2 ēdamkarotes piens
    • 1 ēdamkarote soda vai cepamais pulveris
    • 300 g milti
    Krēms:
    • 300 g saldais krējums
    • 300 g skābais krējums
    • 50 g cukurs
    • Citrona miziņa
    Papildus:
    • 100 g parastā melnā šokolāde
    • 100 g sviests

    Pagatavošana

  1. 1. Mīklas pagatavošana: Pienā izšķīdina cukuru un sodu. Pievieno olu, margarīnu, medu un visu samaisa. Liek karstā ūdens peldē un silda, nepārtraukti maisot 10 minūtes. Atdzesē, pieber miltus un samīca mīklu. Mīklu sadala 6 gabalos.
  2. 2. Atpūtināšana: Mīklu uz 1 stundu noliek ledusskapī. Pēc tam izrullē apaļas plāksnes uz cepamā papīra, izveidojot riņķus ar 22 cm diametru.
  3. Reklāma
  4. 3. Cepšana: Izrullēto mīklu sadursta ar dakšiņu un liek cepties pa vienai plāksnei apmēram 180 grādu temperatūrā. Cep līdz zeltainai krāsai, tad noņem no cepamā papīra un noliek atdzist.
  5. 4. Krēma pagatavošana: Sakuļ saldo krējumu ar cukuru, pievieno skābo krējumu un citrona miziņu. Krēmu smērē starp izceptajām plāksnēm, izmantojot piecas no tām.
  6. 5. Kūkas salikšana: Uzklāj krēmu arī pēdējai piektajai plāksnei, uzliek dēlīti ar slogu un liek ledusskapī uz nakti.
  7. 6. Dekorēšana: Pēc atpūtas ledusskapī, kūku noziež ar atlikušo krēmu un sadrupina sesto plāksni, kuru pārber pāri kūkai un tās sāniem.
  8. 7. Šokolādes glazūra: Izkausē šokolādi ūdens peldē, pievieno mīkstu sviestu, visu vienmērīgi samaisa un klāj uz kūkas.
  9. 8. Alternatīvas sastāvdaļas: Margarīna vietā var izmantot sviestu, lai iegūtu bagātīgāku garšu.
  10. 9. Ja nav pieejams saldais krējums, to var aizstāt ar putukrējumu vai grieķu jogurtu, lai iegūtu krēmīgu konsistenci.
  11. 10. Citrona miziņas vietā var izmantot apelsīna miziņu, lai piešķirtu citrusu noti.
  12. 11. Nobeigums: Medus kūka ir ne tikai garda, bet arī veselīga izvēle, kas bagāta ar antioksidantiem un citiem vērtīgiem uzturvielām. Tā ir lieliska alternatīva tradicionālajiem desertiem, kas bieži vien satur daudz cukura un tauku. Izmēģiniet šo recepti un izbaudiet autentisku latviešu gardumu!
Šokolādes kūka ar Coca-Cola, eļļu un kefīru
(1)
Karameļu fiasko kūka
(1)
Mandeļu kūka ar skābo krējumu
(1)
Ātrā ievārījuma kūka
(1)
Svaigā zemeņu siera kūka
(1)
Zitinjas Napoleona kūka
(1)
Šokolādes kūka ar valriekstiem
(1)
Plūmju un bumbieru kūka
(1)