Sviestā cepts lasis

2024-06-16 Receptes autors Zitinja - Zitinjas virtuve

Sviestā cepts lasis
Lasis ir viena no uzturvērtīgākajām zivīm, kas var būt nozīmīga veselīga uztura sastāvdaļa. Tas ir bagāts ar omega-3 taukskābēm, kas palīdz uzturēt sirds un asinsvadu sistēmas veselību, samazina iekaisuma procesus organismā un veicina smadzeņu darbību. Omega-3 taukskābes ir būtiskas arī acu veselībai un var mazināt vecuma izraisītās makulas deģenerācijas risku. Lasis ir arī lielisks olbaltumvielu avots, kas palīdz muskuļu masas uzturēšanai un atjaunošanai, kā arī nodrošina nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, piemēram, D vitamīnu, selēnu un jodu.

Viena no lieliskajām īpašībām, kas piemīt lasim, ir tā spēja absorbēt dažādas garšas, padarot to par universālu sastāvdaļu daudzveidīgiem ēdieniem. Sviestā cepts lasis ir īpaši aromātisks un maigs, pateicoties sviesta bagātīgajai garšai, kas papildināta ar rozmarīna un ķiploku notīm. Citronpipari piešķir ēdienam vieglu skābumu, kas līdzsvaro sviesta krēmīgumu un uzlabo laša dabīgo garšu.

Alternatīvas lasim šajā receptē var būt forele, menca vai zandarts, kas arī ir bagāti ar uzturvielām un līdzīgi gatavojami. Sviestu var aizstāt ar olīveļļu, lai iegūtu vieglāku un sirds veselībai draudzīgāku ēdienu. Ja citronpiparus nav pieejami, tos var aizvietot ar parastajiem melnajiem pipariem un svaigi spiestu citrona sulu.

Šī recepte ir ne tikai garšīga un viegli pagatavojama, bet arī veselīga izvēle ikdienas maltītēm. Cepts lasis ir lielisks papildinājums jebkuram pusdienu vai vakariņu galdam, nodrošinot nepieciešamās uzturvielas un patīkamu gastronomisku pieredzi.

Alternatīvas sastāvdaļas:

Ja nevēlaties lietot citronpiparus, tos var aizstāt ar melnajiem pipariem un citrona sulu. Asā pipara vietā var izmantot čili vai papriku, bet rozmarīna vietā - timiānu vai dilles.

Sastāvdaļas

    • Lasis: 500 g
    • Sviests: 50 g
    • Citronpipari: 1 tējkarote
    • Asais pipars: 1 gabals
    • Ķiploks: 1 daiviņa
    • Rozmarīns: 1 kātiņš
    • Sāls: pēc garšas

    Pagatavošana

  1. 1. Zivs daudzums un gabaliņu lielums ir atkarīgs no ēdāju skaita un izsalkuma pakāpes.
  2. 2. Sākumā lasi notīra un sagriež ne visai lielos, ne visai mazos gabalos.
  3. Reklāma
  4. 3. Katru gabalu apkaisa ar sāli un citronpipariem un atliek uz kādu brīdi malā.
  5. 4. Kamēr gaidām, uzvāra ūdeni rīsiem.
  6. 5. Cepeškrāsni ieslēdz uz 180 grādiem, lai tā uzsilst.
  7. 6. Asais pipars tiek pārgriezts uz pusēm un izņem sēklas. Ķiploku sagriež pabiezās šķēlēs.
  8. 7. Pannā izkausē sviestu, pievieno piparu, ķiploku un rozmarīna kātiņu un uz lēnas uguns pacep aptuveni 2-3 minūtes, lai tie atdod savu garšu sviestam.
  9. 8. Pievieno laša gabaliņus un uz straujas uguns apcep aptuveni 2-3 minūtes katru no savas puses.
  10. 9. Pēc tam pārnes laša gabaliņus uz cepešpannu, sviestu nelejot klāt, un cepeškrāsnī pabeidz cept līdz zivs gatava (apmēram 10 minūtes).
  11. 10. Pasniedzot, var pārliet ar pannā palikušo sviestu un, ja vēlās, pievieno aso piparu un ķiploku.
  12. 11. Lūk, ātri, vienkārši un garšīgi! Lai labi garšo!
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Sviestā cepts lasis
Laša tartars ar avokado un mango
(1)
Brusketa ar lasi un avokado
(1)
Lasis ar kraukšķīgu garoziņu, kartupeļiem un salātiem
(1)
Quiche - franču kūka ar brokoļiem un lasi
(1)